Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 24 mei 2022, 12:46 - Jos Koets
#hypotheek

In de afgelopen jaren zat er vaak een groot financieel voordeel aan het verhuizen naar een nieuwe koopwoning. De hypotheekrentes waren extreem laag en als je verhuist, mag je vrijwel altijd je oude hypotheek zonder boetes aflossen. Omdat de rente op de nieuwe hypotheek dan vaak veel lager was, kon je zo vaak enorm besparen op de maandlasten.

Zoals bekend is de hypotheekrente de afgelopen maanden flink gestegen. Huizenbezitters die de komende tijd willen / gaan verhuizen, kunnen juist geld verdienen door hun lopende hypotheek mee te nemen naar de volgende koopwoning. Hierbij moet de bank (waar de hypotheek loopt) wel een goede verhuisregeling hebben. En uiteraard moet de hypotheekrente die door deze huizenbezitters betaald wordt op de lopende hypotheek, lager zijn dan de hypotheekrente die nu van toepassing is. Hoe werkt dit?

Hoe werkt een verhuisregeling?

Een verhuisregeling is een regeling waarbij je de hypotheek mee mag nemen als je verhuist naar een andere woning. De voorwaarden zoals de resterende looptijd en de te betalen hypotheekrente blijven dan gelijk. Vaak is het benodigde hypotheekbedrag hoger dan het oude hypotheekbedrag (veel mensen verhuizen naar een duurdere woning). Voor het bedrag dat je extra nodig hebt, sluit je dan gewoon een extra hypotheekdeel af waarbij de huidige rentes en voorwaarden gelden.

Heb jij ook een (goede) verhuisregeling?

Niet alle banken bieden een verhuisregeling aan. En niet alle verhuisregelingen zijn hetzelfde. Dus vraag als je van plan bent te gaan verhuizen bij je bank of tussenpersoon op wat de voorwaarden bij jouw hypotheek zijn.

Om te laten zien hoe het vaak werkt, ga ik uit van de voorwaarden van een hypotheek bij Florius.

Er zijn twee manieren om gebruik te maken van de verhuisregeling:

  1. U koopt eerst een nieuwe woning en verkoopt daarna uw oude woning
  2. U verkoopt eerst uw oude woning en koopt daarna een nieuwe woning

Koopt u eerst een nieuwe woning? Dan kunt u bij de aanvraag voor uw nieuwe lening aangeven dat u gebruik wilt maken van de verhuisregeling. Verkoopt u eerst uw oude woning? Dan moet u binnen 6 maanden nadat uw woning heeft verkocht, een nieuwe lening bij Florius sluiten voor uw nieuwe woning.

Hoe werkt het dan in de praktijk?

In de meeste gevallen wordt er eerst een andere woning gekocht en daarna wordt de huidige woning verkocht. In dit geval wordt de lopende hypotheek meegenomen en gaat voor het hogere bedrag - zoals eerder beschreven - de huidige hypotheekrente in de markt gelden.

Hieronder een simpel rekenvoorbeeld waarbij er een andere woning wordt gekocht per 1 juli 2022 voor 400.000 euro:

Lopende hypotheek

  • Aflossingsvrije hypotheek van 200.000 euro
  • Hypotheekrente van 1,50% tot 1-1-2032
  • Einddatum van de hypotheek is 1-1-2042

Nieuwe hypotheek

Er wordt een nieuwe woning gekocht met een koopsom van 400.000 euro (1-7-2022). Er is een nieuwe hypotheek benodigd van 350.000 euro.

  • Deel 1: aflossingsvrije hypotheek van 200.000 euro - rente 1,50% tot 1-1-2032 - einddatum hypotheekdeel 1-1-2042
  • Deel 2: Annu├»teitenhypotheek van 150.000 euro - rente 3,50% tot 1-7-2042 - einddatum hypotheekdeel 1-7-2052

In bovenstaand voorbeeld wordt de aflossingsvrije hypotheek meegenomen naar de volgende koopwoning. De hypotheekrente van 1,50% staat nog vast tot 1-1-2032. De aflossingsvrije hypotheek loopt per 1 januari 2042 af. Voor het hogere hypotheekbedrag van 150.000 euro wordt een nieuwe annuïteitenhypotheek afgesloten. De rente wordt voor 20 jaar vastgezet voor 3,5% (ongeveer de huidige hypotheekrente voor 20 jaar vast) en de looptijd van deze hypotheek is 30 jaar tot 1 juli 2052.

Deze huizenbezitter heeft nu het voordeel dat de lage rente van 1,50% doorloopt tot 1 januari 2032 (bijna nog 10 jaar). Als hij / zij voor dit hypotheekbedrag opnieuw een aflossingsvrije hypotheek had moeten afsluiten, was de rente het dubbele geweest (minimaal 3%!).

Voorwaarden belangrijk bij keuze hypotheek

Huizenbezitters met een goede verhuisregeling kunnen dus profiteren van de lage hypotheekrente op hun lopende hypotheek. Hieruit blijkt weer eens dat goede hypotheekvoorwaarden geld kan opleveren in de toekomst. Kijk bij het afsluiten van je hypotheek dus niet alleen naar de rente, maar ook naar de voorwaarden!

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.