Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogMeenemen van hypotheek kan op dit moment veel voordeel opleveren
In de afgelopen jaren zat er vaak een groot financieel voordeel aan het verhuizen naar een nieuwe koopwoning. De hypotheekrentes waren extreem laag en als je verhuist, mag je vrijwel altijd je oude hypotheek zonder boetes aflossen. Omdat de rente op de nieuwe hypotheek dan vaak veel lager was, kon je zo vaak enorm besparen op de maandlasten.
Zoals bekend is de hypotheekrente de afgelopen maanden flink gestegen. Huizenbezitters die de komende tijd willen / gaan verhuizen, kunnen juist geld verdienen door hun lopende hypotheek mee te nemen naar de volgende koopwoning. Hierbij moet de bank (waar de hypotheek loopt) wel een goede verhuisregeling hebben. En uiteraard moet de hypotheekrente die door deze huizenbezitters betaald wordt op de lopende hypotheek, lager zijn dan de hypotheekrente die nu van toepassing is. Hoe werkt dit?
Een verhuisregeling is een regeling waarbij je de hypotheek mee mag nemen als je verhuist naar een andere woning. De voorwaarden zoals de resterende looptijd en de te betalen hypotheekrente blijven dan gelijk. Vaak is het benodigde hypotheekbedrag hoger dan het oude hypotheekbedrag (veel mensen verhuizen naar een duurdere woning). Voor het bedrag dat je extra nodig hebt, sluit je dan gewoon een extra hypotheekdeel af waarbij de huidige rentes en voorwaarden gelden.
Niet alle banken bieden een verhuisregeling aan. En niet alle verhuisregelingen zijn hetzelfde. Dus vraag als je van plan bent te gaan verhuizen bij je bank of tussenpersoon op wat de voorwaarden bij jouw hypotheek zijn.
Om te laten zien hoe het vaak werkt, ga ik uit van de voorwaarden van een hypotheek bij Florius.
Er zijn twee manieren om gebruik te maken van de verhuisregeling:
Koopt u eerst een nieuwe woning? Dan kunt u bij de aanvraag voor uw nieuwe lening aangeven dat u gebruik wilt maken van de verhuisregeling. Verkoopt u eerst uw oude woning? Dan moet u binnen 6 maanden nadat uw woning heeft verkocht, een nieuwe lening bij Florius sluiten voor uw nieuwe woning.
In de meeste gevallen wordt er eerst een andere woning gekocht en daarna wordt de huidige woning verkocht. In dit geval wordt de lopende hypotheek meegenomen en gaat voor het hogere bedrag - zoals eerder beschreven - de huidige hypotheekrente in de markt gelden.
Hieronder een simpel rekenvoorbeeld waarbij er een andere woning wordt gekocht per 1 juli 2022 voor 400.000 euro:
Er wordt een nieuwe woning gekocht met een koopsom van 400.000 euro (1-7-2022). Er is een nieuwe hypotheek benodigd van 350.000 euro.
In bovenstaand voorbeeld wordt de aflossingsvrije hypotheek meegenomen naar de volgende koopwoning. De hypotheekrente van 1,50% staat nog vast tot 1-1-2032. De aflossingsvrije hypotheek loopt per 1 januari 2042 af. Voor het hogere hypotheekbedrag van 150.000 euro wordt een nieuwe annuïteitenhypotheek afgesloten. De rente wordt voor 20 jaar vastgezet voor 3,5% (ongeveer de huidige hypotheekrente voor 20 jaar vast) en de looptijd van deze hypotheek is 30 jaar tot 1 juli 2052.
Deze huizenbezitter heeft nu het voordeel dat de lage rente van 1,50% doorloopt tot 1 januari 2032 (bijna nog 10 jaar). Als hij / zij voor dit hypotheekbedrag opnieuw een aflossingsvrije hypotheek had moeten afsluiten, was de rente het dubbele geweest (minimaal 3%!).
Huizenbezitters met een goede verhuisregeling kunnen dus profiteren van de lage hypotheekrente op hun lopende hypotheek. Hieruit blijkt weer eens dat goede hypotheekvoorwaarden geld kan opleveren in de toekomst. Kijk bij het afsluiten van je hypotheek dus niet alleen naar de rente, maar ook naar de voorwaarden!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.