Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Bijzondere verhuisregeling bij Florius hypotheek

Lage hypotheekrente meenemen naar volgende woning

Lage hypotheekrente meenemen naar volgende woning

Huizenbezitters die de komende tijd willen of gaan verhuizen, kunnen geld verdienen door hun lopende hypotheek mee te nemen naar de volgende koopwoning. Hiervoor moet de bank waar de hypotheek loopt wel een goede verhuisregeling hebben. Iedere bank heeft zijn eigen voorwaarden. Het is dan ook verstandig om deze vooraf goed te bestuderen.

Verhuisregeling Florius hypotheek

Hieronder een gedeelte van de voorwaarden van de verhuisregeling van Florius:

Er zijn twee manieren om gebruik te maken van de verhuisregeling:

1. U koopt eerst een nieuwe woning en verkoopt daarna uw oude woning
2. U verkoopt eerst uw oude woning en koopt daarna een nieuwe woning

Koopt u eerst een nieuwe woning? Dan kunt u bij de aanvraag voor uw nieuwe lening aangeven dat u gebruik wilt maken van de verhuisregeling. Verkoopt u eerst uw oude woning? Dan moet u binnen 6 maanden nadat uw woning heeft verkocht, een nieuwe lening bij Florius sluiten voor uw nieuwe woning.

Verhuizen

Eerst verkopen, dan kopen

Zoals u ziet vermeldt Florius twee mogelijkheden. Mogelijkheid 2 (eerst verkopen van de huidige woning en daarna een nieuwe woning kopen) komt minder vaak voor. Huizenbezitters gaan dan tijdelijk in een huurwoning wonen of bij familie. Wie eerst zijn huis verkoopt en de verhuisregeling bij Florius wil hanteren, moet binnen zes maanden na verkoop (passeren bij de notaris) van zijn woning een nieuwe renteaanbieding hebben aangevraagd.

Eerst kopen, dan verkopen

Mogelijkheid 1 (er is eerst een andere woning gekocht en daarna wordt de huidige woning verkocht) komt het meest voor. De huizenbezitter heeft in zo’n geval tijdelijk twee woningen. De lopende hypotheek wordt meegenomen en voor het hogere hypotheekbedrag gaat de huidige hypotheekrente gelden. Voor de lopende hypotheek zal de bank nog wel kijken naar de nieuwe hypotheekvorm en de risicoklasse. U moet dan denken aan:

  • Hypotheek zonder NHG naar de risicoklasse van de huidige en nieuwe hypotheek
  • Hypotheek met NHG wordt hypotheek zonder NHG (of andersom)
  • Wijziging van hypotheekvormen (bijvoorbeeld van aflossingsvrij naar annuïteiten)

Toch hogere hypotheekrente bij verhuisregeling

Het is heel goed mogelijk dat bij de nieuwe woning de hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in een andere risicoklasse valt. De bank zal dan de hypotheekrente aanpassen (hoger of lager).

Hetzelfde is van toepassing als de oude hypotheek NHG had en de nieuwe niet; dan zal er een opslag komen op de rente van de lopende hypotheek.

Uitwerking verhuisregeling algemeen

Hieronder een simpel rekenvoorbeeld waarin een andere woning wordt gekocht per 1 juli 2023 voor 600.000 euro.

  • Lopende aflossingsvrije hypotheek : € 200.000 rente 1,5% tot 1-7-2035, einddatum 1-7-2042
  • Huidige woning staat te koop
Nieuwe woning € 600.000  
Nieuwe hypotheek totaal € 370.000  
– Aflossingsvrije hypotheek   € 200.000, rente 1,5%
– Annuïteitenhypotheek   € 170.000, rente 4,5%
einddatum 01-07-2053

In bovenstaand voorbeeld wordt de aflossingsvrije hypotheek meegenomen naar de volgende koopwoning. De hypotheekrente van 1,50% staat nog vast tot 1-7-2035. De aflossingsvrije hypotheek loopt per 1 juli 2042 af. Voor het hogere hypotheekbedrag van 170.000 euro sluit de huizenbezitter een annuïteitenhypotheek af. De hypotheekrente wordt voor 10 jaar vastgezet voor 4,5% (huidige marktrente) en de looptijd is 30 jaar tot 1 juli 2053.

Hypotheek op te koop staande woning loopt door met variabele rente

Voor de huidige woning (die te koop staat) loopt nu ook nog de aflossingsvrije hypotheek. De meeste banken in Nederland berekenen dan de variabele rente voor deze hypotheek tot dat de woning is verkocht. Bij verkoop wordt de hypotheek namelijk afgelost. Bij een variabele rente van 6% is de bruto maandlast 1.000 euro.

Florius doet het anders

Florius denkt hier echter heel anders over. Zij berekenen voor de lopende hypotheek dezelfde hypotheekrente voor de huidige en nieuwe woning. Deze huizenbezitter betaalt dan gewoon 1,5%. De bruto maandlast is dan 250 euro per maand. 

Florius Hypotheken

Splitsen Florius Verhuisregeling nu ook mogelijk!

En die regeling is nu nog beter geworden. Sinds kort – 18 september 2023 – is het zelfs mogelijk om de Florius Verhuisregeling te splitsen. Daarmee kunnen ex-partners die uit elkaar gaan elk een deel van de oude, lage hypotheekrente meenemen naar een eigen nieuwe hypotheek. Dat kan alleen als beide klanten verhuizen naar een ander huis. Als één van beiden in de oude woning blijft is dat splitsen niet mogelijk.

U begrijpt dat huizenbezitters van Florius de vlag uithangen met deze uitstekende verhuisregeling.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek