Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Betaalbare woning bijna niet meer te bouwen

Steeds meer problemen op de markt voor nieuwbouwwoningen

Steeds meer problemen op de markt voor nieuwbouwwoningen

De huizenmarkt vertoont de laatste maanden steeds grotere barsten. Dit blijkt allereerst uit het feit dat de prijzen van bestaande koopwoningen dalen. Maar ook de markt voor nieuwbouwwoningen kent steeds meer problemen. Er worden veel te weinig woningen gebouwd en voor de woningen die wel gebouwd worden, geldt dat het steeds moeilijker wordt om een hoogwaardige woning te bouwen tegen een betaalbare prijs. Wat is er aan de hand?

Bouwrapport ABN AMRO

Specialisten van de ABN AMRO hebben de problemen voor nieuwbouwwoningen overzichtelijk op een rij gezet in een onlangs verschenen rapport. In het rapport staat dat er tot en met september (2022) slechts 43.000 bouwvergunningen zijn afgegeven. Dit aantal is veel te laag, omdat er minimaal 80.000 tot 100.000 vergunningen zouden moeten zijn afgegeven. Zoals bekend heeft woonminister Hugo de Jonge verklaart dat er 900.000 woningen gebouwd moeten worden in de komende negen jaar. Dit is jaarlijks een aantal van 100.000 woningen.

Waarom zijn er zo weinig woningen gebouwd?

De belangrijkste redenen waarom het aantal nieuwbouwwoningen achterblijft bij de verwachting, zijn:

  • Stikstofproblemen (problemen bij verstrekken bouwvergunningen)
  • Stijgende kosten (materiaalkosten 20% duurder)
  • Hogere hypotheekrente

ABN AMRO komt met een niet zo leuke conclusie: op sommige plaatsen is het bijna niet meer mogelijk om een betaalbare woning te bouwen. De materiaalkosten zijn in de afgelopen jaren tot 20% gestegen. Bovendien is de hogere hypotheekrente een groot probleem. ABN AMRO verwacht dat de rente in het eerste kwartaal van 2023 zal pieken. Bovendien verwachten zij dat de rente hoog blijft in vergelijking met afgelopen jaren.

Ook investeerders en ontwikkelaars lopen tegen deze hogere rente aan. Zij willen eigenlijk “zekerheid” hebben wat de rente de komende tijd gaat doen. Hun voorkeur is natuurlijk dat deze rente weer gaat dalen.

Starters krijgen het steeds moeilijker

Starters op de woningmarkt moeten een betaalbare woning kunnen kopen. Dit is niet gemakkelijk daar de eisen van een woning steeds hoger worden zoals:

  • Woningen moeten duurzamer gebouwd worden
  • De kwaliteit van de woningen moet goed zijn

Hierbij zijn ook de grondprijzen flink gestegen. Ik heb al cijfermatig aangetoond in mijn blog Huizenprijzen gaan flink dalen wat de gevolgen zijn van de hogere hypotheekrente. Uit berekeningen blijkt dat de huizenprijzen voor bestaande woningen eigenlijk met 20% zouden moeten dalen om de maandlasten voor de koper enigszins betaalbaar te houden. Dat zou betekenen dat de huizenprijzen in de komende tijd nog flink door moeten dalen.

Een daling van de huizenprijzen is positief voor starters op de woningmarkt. Dit geldt echter alleen voor bestaande bouw: een prijsdaling voor bestaande koopwoningen betekent namelijk niet automatisch dat er ook meer betaalbare nieuwbouwwoningen gebouwd zullen worden.

Het gevolg: veel starters kunnen dus een nieuwbouwwoning vergeten en moeten op zoek naar een bestaande woning.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek