Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 4 januari 2023, 09:40 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #banken en verzekeraars

Groot nieuws op het gebied van sparen vandaag: een gloednieuwe spaarrekening in onze vergelijking. En niet zomaar één, op deze rekening krijg je maar liefst 2% rente! Aangezien de hoogste rente vorige week nog op 1,30% stond is dat echt een flinke sprong. Dat vind ik natuurlijk machtig interessant - jij ook?

Citibank via Trade Republic - hoe zit dat?

Eerst maar even kijken of het een beetje een betrouwbaar verhaal is. Want 2% rente is leuk, maar als dat betekent dat m'n geld naar één of andere louche bank gaat in een land waar ik geen vertrouwen in heb... dan begin ik er gewoon niet aan. Ik zie Citibank staan - dat is een grote naam in de financiële wereld! Tussen haakjes staat erachter: via Trade Republic. Wat is dat dan?

Trade Republic: Duitse beleggingsinstelling

Ik heb er net een nieuwsberichtje over geschreven, dus weet er wel al wat van. Trade Republic is een Duitse beleggingsinstelling en werkt onder toezicht van de Deutsche Bundesbank en de BaFin (Duitse federale financiële toezichthoudende autoriteit). Dat geeft mij wel de neiging deze club te vertrouwen.

Trade Republic

Zelf geen bankvergunning

Het geld wordt gestald bij Citibank omdat Trade Republic zelf geen bankvergunning heeft. Ze zijn dus geen echte bank, al noemen ze zich wel Trade Republic Bank. Dat hoeft ook niet, want het geld staat dus niet bij hen maar bij Citibank.

Geld staat bij Citibank in Ierland onder Ierse spaargarantie

Het gaat daarbij om Citibank Europe Plc. - die zit in Ierland. Daarmee is ook het Ierse depositogarantiestelsel van toepassing. Daarbij vroeg ik me even af of dat wel in euro's garandeert... betalen ze in Ierland met euro's? Het antwoord is ja - dus de garantie is net als voor iedere lidstaat van de Europese Unie (EU) € 100.000 per persoon, per bank.

Klavertjes - kenmerk van Ierland

Maximaal € 50.000 rentedragend saldo

Tot zover geen reden om deze nieuwe rekening niet te overwegen. Duitsland en Ierland, daar kan ik wel mee leven geloof ik. Dus: laten we nog even verder kijken. Ik zie dat er wel een maximum bedrag is waarover je rente kunt ontvangen: € 50.000. Meer dan dat moet je dus niet op de Trade Republic rekening zetten, want over het meerdere krijg je geen rente.

Rekening aanvragen bij Trade Republic

Weet je wat: ik ga gewoon zo'n rekening aanvragen! Klik je op aanvragen, dan ga je naar de website van Trade Republic. Dat kan wel even schrikken zijn: daar gaat het over beleggen, niet over sparen.

Trade Republic website

Het is duidelijk: Trade Republic is een beleggingsinstelling. Maar er staat ook heel duidelijk: 2% rente op je saldo. Dus als je geld op de beleggingsrekening stort dat je niet belegt, dan krijg je 2% rente over het saldo (tot € 50.000) - en dan heet het sparen. Ik heb een rekening aangevraagd, het identificatieproces doorlopen - nu even afwachten hoe het verder gaat. 

Savings Plans = beleggen in ETF's

Enigszins verwarrend vind ik dat ze op de website van Trade Republic spreken van Savings Plans waar het gaat om beleggen in ETF's (Exchange Traded Funds). Bij het woord Savings denken wij logischerwijs aan sparen, maar investeren in ETF's is dus wel beleggen - dat is belangrijk om goed in beeld te houden.

Ga vast veel berichten krijgen over beleggen

Het lijkt me te verwachten dat ze behoorlijk vaak aandacht gaan vragen voor de mogelijkheden om te beleggen. Regelmatig mails, meldingen in de app... daar kun je op wachten. Dat is vrij logisch en vind ik ook geen probleem. Wil je niet beleggen, dan doe je dat gewoon niet.

Tot zover zie ik geen bezwaar tegen sparen via Trade Republic. Ben benieuwd hoe jij daarover denkt - 2% rente is wel echt interessant!

Aanvulling 10 januari 2023: sinds de publicatie van dit artikel hebben we veel vragen gekregen. De antwoorden op die vragen vind je in de volgende artikelen:

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.