HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Spaarrente 2% via Trade Republic – is dat veilig?

In één klap veruit de hoogste spaarrente in Nederland

In één klap veruit de hoogste spaarrente in Nederland

Groot nieuws op het gebied van sparen vandaag: een gloednieuwe spaarrekening in onze vergelijking. En niet zomaar één, op deze rekening krijg je maar liefst 2% rente! Aangezien de hoogste rente vorige week nog op 1,30% stond is dat echt een flinke sprong. Dat vind ik natuurlijk machtig interessant – jij ook?

Citibank via Trade Republic – hoe zit dat?

Eerst maar even kijken of het een beetje een betrouwbaar verhaal is. Want 2% rente is leuk, maar als dat betekent dat m’n geld naar één of andere louche bank gaat in een land waar ik geen vertrouwen in heb… dan begin ik er gewoon niet aan. Ik zie Citibank staan – dat is een grote naam in de financiële wereld! Tussen haakjes staat erachter: via Trade Republic. Wat is dat dan?

Trade Republic: Duitse beleggingsinstelling

Ik heb er net een nieuwsberichtje over geschreven, dus weet er wel al wat van. Trade Republic is een Duitse beleggingsinstelling en werkt onder toezicht van de Deutsche Bundesbank en de BaFin (Duitse federale financiële toezichthoudende autoriteit). Dat geeft mij wel de neiging deze club te vertrouwen.

Trade Republic

Zelf geen bankvergunning

Het geld wordt gestald bij Citibank omdat Trade Republic zelf geen bankvergunning heeft. Ze zijn dus geen echte bank, al noemen ze zich wel Trade Republic Bank. Dat hoeft ook niet, want het geld staat dus niet bij hen maar bij Citibank.

Geld staat bij Citibank in Ierland onder Ierse spaargarantie

Het gaat daarbij om Citibank Europe Plc. – die zit in Ierland. Daarmee is ook het Ierse depositogarantiestelsel van toepassing. Daarbij vroeg ik me even af of dat wel in euro’s garandeert… betalen ze in Ierland met euro’s? Het antwoord is ja – dus de garantie is net als voor iedere lidstaat van de Europese Unie (EU) € 100.000 per persoon, per bank.

Klavertjes - kenmerk van Ierland

Maximaal € 50.000 rentedragend saldo

Tot zover geen reden om deze nieuwe rekening niet te overwegen. Duitsland en Ierland, daar kan ik wel mee leven geloof ik. Dus: laten we nog even verder kijken. Ik zie dat er wel een maximum bedrag is waarover je rente kunt ontvangen: € 50.000. Meer dan dat moet je dus niet op de Trade Republic rekening zetten, want over het meerdere krijg je geen rente.

Rekening aanvragen bij Trade Republic

Weet je wat: ik ga gewoon zo’n rekening aanvragen! Klik je op aanvragen, dan ga je naar de website van Trade Republic. Dat kan wel even schrikken zijn: daar gaat het over beleggen, niet over sparen.

Trade Republic website

Het is duidelijk: Trade Republic is een beleggingsinstelling. Maar er staat ook heel duidelijk: 2% rente op je saldo. Dus als je geld op de beleggingsrekening stort dat je niet belegt, dan krijg je 2% rente over het saldo (tot € 50.000) – en dan heet het sparen. Ik heb een rekening aangevraagd, het identificatieproces doorlopen – nu even afwachten hoe het verder gaat. 

Savings Plans = beleggen in ETF’s

Enigszins verwarrend vind ik dat ze op de website van Trade Republic spreken van Savings Plans waar het gaat om beleggen in ETF’s (Exchange Traded Funds). Bij het woord Savings denken wij logischerwijs aan sparen, maar investeren in ETF’s is dus wel beleggen – dat is belangrijk om goed in beeld te houden.

Ga vast veel berichten krijgen over beleggen

Het lijkt me te verwachten dat ze behoorlijk vaak aandacht gaan vragen voor de mogelijkheden om te beleggen. Regelmatig mails, meldingen in de app… daar kun je op wachten. Dat is vrij logisch en vind ik ook geen probleem. Wil je niet beleggen, dan doe je dat gewoon niet.

Tot zover zie ik geen bezwaar tegen sparen via Trade Republic. Ben benieuwd hoe jij daarover denkt – 2% rente is wel echt interessant!

Aanvulling 10 januari 2023: sinds de publicatie van dit artikel hebben we veel vragen gekregen. De antwoorden op die vragen vind je in de volgende artikelen:

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

25 reacties

 1. Reactie op: P van woensdag januari 4, 2023 11:34
  Goede vraag waar het gebleven is! Nee, ik heb geen steekpenningen ontvangen en ook geen bedreigingen gehad. Inmiddels wel het afgeschreven bedrag teruggekregen dus dat is prettig. Kennelijk kun je zonder kosten toegang hebben tot twee sub-accounts hebben bij bunq – ook al is die ene account helemaal niet van jezelf. Ik vind het heel raar maar dat is kennelijk de regel. Dus mijn spaar account gaat eruit daar. Trade Republic maar eens uitproberen!

 2. Reactie op: Han Wulffraat van woensdag januari 4, 2023 12:14
  @ex-bankmedewerker. In tegenstelling tot wat u beweert wordt bij overlijden van één rekeninghouders de andere partner niet geblokkeerd. Dat is ook logisch toch, het is een en/of rekening. Google maar eens, de Rabobank, ABN-Amro, ING en SNS schrijven allemaal dat de overgebleven rekeninghouder gewoon bij de rekening kan. Bij problemen rondom de erfenis kunnen overige erfgenamen de overgebleven rekeninghouder aansprakelijk stellen.

 3. Reactie op: Emmen van donderdag januari 5, 2023 11:14
  Wat betreft de classificatie van het geld op de rekening: ik had dezelfde vraag en heb bij Trade Republic nagevraagd of het geldt als spaartegoed of als belegging. Het antwoord was : Dit is cash en valt dus onder het spaartegoed.

 4. Reactie op: Timothy van donderdag januari 5, 2023 09:13
  Trade Republic houdt geen bronbelasting in (zoals hierboven al genoemd werd). De aangifte doe je dus zelf bij de belastingdienst. Je hoeft in Ierland geen belasting te betalen als Nederlander

 5. Reactie op: Sjaak van donderdag januari 5, 2023 09:02
  Je krijgt je 2% rente over het hele bedrag op je rekening, tot EUR 50.000. Het enige wat je hoeft te doen is even de voorwaarden accepteren. (zie de banner onder de grafiek op de startpagina)

 6. Reactie op: F.de Vries van woensdag januari 4, 2023 19:54
  Als Nederland hoef je geen belasting te betalen in Ierland. Je vult je spaartegoed bij Trade Republic in op je belastingaangifte en dat is waar je belasting over betaalt.

 7. Reactie op: Remko van woensdag januari 4, 2023 19:32
  Geblokkeerd betekent hier dat Trade Republic zelf geen toegang heeft tot de rekening. Gebruikers hebben wel altijd toegang en kunnen altijd uitboeken

 8. Reactie op: itsme van woensdag januari 4, 2023 17:59
  Dit betekent geblokkeerd voor Trade Republic zelf, maar niet voor de gebruiker. Die kan ten alle tijde bij het geld en kan ten alle tijden ook weer uitboeken

 9. Reactie op: ABK van woensdag januari 4, 2023 13:46
  Heb je al geprobeerd onder een andere hoek, of met andere belichting? Meestal gaat het heel vlot maar als dat niet is kan je het beste op een paar verschillende manieren proberen

 10. Reactie op: Raymond van woensdag januari 4, 2023 12:22
  Al iets bekend? Kan een DE IBAN nummer onder Iers Garantiesyelsel vallen?

 11. Reactie op: Ton van donderdag januari 5, 2023 09:18
  Op het moment dat je dit aandeel hebt, ben je niet meer met dat bedrag aan het sparen, dus moet je ook het hoge belastingtarief voor beleggen hierover betalen.

 12. Reactie op: snabbi van woensdag januari 4, 2023 18:01
  maar de kernvraag is, heb ik een rekening bij Citi of heeft Trade Republic een rekening bij Citi.
  Gaat het hier om een beneficiary account of om een ultimate-beneficiary account.

 13. Reactie op: Hans van donderdag januari 5, 2023 11:27
  Idem, voortdurend de melding instabiel beeld.
  Geen fijne manier van werken dus naar gestopt met de actie

 14. Reactie op: Emmen van vrijdag januari 6, 2023 00:14
  Ze zijn volgens mij helemaal niet onduidelijk met hun antwoord op uw vraag. Als u daar een rekening heeft, wordt er rente betaald over het deel dat u niet belegd. Voor dat deel bent u dus in feite aan het sparen. Als u geen beleggingsactiviteiten onderneemt is alles spaartegoed. De formulering van uw vraag veronderstelt de relevantie van een onderscheid tussen ‘spaarrekening’ en ‘beleggingsrekening’, maar dat is hier helemaal niet aan de orde.
  Vragen over de fiscale consequenties in Nederland moet u aan de belastingdienst of een belastingadviseur stellen, niet aan een buitenlandse beleggingsinstelling. Daarin hebben ze gelijk.
  Het is niet zo moeilijk. Voor de belastingdienst is het niet van belang hoe u een rekening noemt (beleggingsrekening, spaarrekening), maar waaruit de bezittingen bestaan: spaartegoeden of beleggingen/overige bezittingen.
  Als ik op mijn beleggingsrekening bij een Nederlandse bank of broker een geldbedrag heb staan, dan valt dat fiscaal ook onder spaartegoeden.

 15. Reactie op: Ten Hout van woensdag januari 4, 2023 17:07
  Of iets een beleggersrekening (wat is dat eigenlijk?) maakt fiscaal helemaal niets uit. Het gaat niet om de naam van de rekening of om het feit dat je ZOU KUNNEN beleggen vanaf die rekening. Wat telt is dat het tegoed op die rekening onder spaartegoeden valt voor de belastingdienst. Zo lang het niet belegd is, is het namelijk gewoon geld. Dat geldt overigens ook voor zo’n beleggingsrekening in Nederland bij, pak ‘m beet, ING of Saxobank.

 16. Reactie op: snabbi van vrijdag januari 6, 2023 17:42
  Uw gedachte heeft mij aan het denken gezet. Ik heb bijna een letterlijke vertaling van uw bericht naar de klantenservice van Trade Republic. Als ik hun antwoord zie, dan word ik al bijna weggejaagd.

  Hierbij het antwoord:
  “We offer you the option of earning 2% p.a. interest on any money deposited in your cash account that you don’t invest, up to €50,000, completely free of charge. For full flexibility, you’re able to access this money at any time.

  Each month, we’ll pay out any interest you accrue and deposit it directly back into your account.

  Right now, this feature is only available in the mobile app. To start earning interest on your cash, you’ll need to accept our new T&Cs by opening your app and tapping the “Earn 2% p.a. interest “card from your Portfolio view (you might need to update the app to see it). After that, your cash balance will automatically begin earning interest.

  If you haven’t opened an account with us yet, you don’t need to do anything as you’ll automatically start earning interest once you create your Trade Republic account.

  We’ll credit you with interest as long as there is money in your cash account. You can therefore simply leave your balance as is and earn interest.

  If you have any other questions, please don’t hesitate to contact me or feel free to check out our Help Center.”

 17. Reactie op: Edward van donderdag januari 12, 2023 22:08
  Het valt sowieso niet onder de depositogarantie van DNB. Het is geen Nederlandse licentie.

  Natuurlijk gaat alles nu zoals afgesproken. Het wordt pas spannend in moeilijke tijden. Natuurlijk kunnen we iedereen op zijn/haar blauwe ogen geloven, maar met een fors deel van je vermogen zou ik meer zekerheid willen zien (bv. een verklaring van de Ierse Nationale Bank)

 18. Reactie op: Cindy van vrijdag januari 20, 2023 17:27
  Jeetje, al dat risico voor maximaal 83 euro per maand. Ik maak waarschijnlijk meer winst tijdens de vrije markt op Koningsdag.

 19. Reactie op: Jan Hierink van donderdag februari 2, 2023 16:51
  @Pascal
  Indien je op of na 4 januari een rekening hebt geopend heb je de nieuwe voorwaarden geaccepteerd met daarin de voorwaarden om rente op te bouwen. Helaas kan je dat nog niet live zien. Op 1 maart zal je zien dat de rente is bijgeschreven op je rekening. Zorg er wel even voor dat je saldo hoog genoeg is om deze maand meer dan 0 cent rente te krijgen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen