Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Gratis banken… ze zijn er nog!

...maar kun je jouw Nederlandse IBAN opzeggen?

…maar kun je jouw Nederlandse IBAN opzeggen?

Een bankrekening – je hebt er 100% één nodig. Een leven zonder pinpas en online bankieren is niet meer voor te stellen. Cash geld sterft steeds verder uit, hoeveel heb jij daarvan nog bij je tegenwoordig? De noodzaak van een bankrekening maakt banken best machtig. Zo kunnen ze steeds hogere kosten rekenen, en dat doen ze ook.

Betalen met je pinpas

Bankrekening allang niet meer gratis

De tijd dat een bankrekening gratis was ligt al ver achter ons. Je betaalt een paar euro per maand, en dat vind ik helemaal niet gek. Het betalingsverkeer kost heel veel geld en ik heb liever dat een deel van die kosten duidelijk doorberekend wordt dan dat ze gecompenseerd worden met schimmige constructies waar je niets van ziet.

Kosten bij Nederlandse banken stijgen snel

Wat kost bankieren dan nu? Bij ING hebben ze de kosten van het goedkoopste betaalpakket per 1 januari 2023 flink opgeschroefd: van € 1,90 naar € 2,70 per maand. Daarmee is ING zeker niet de goedkoopste bank. De laagste kosten van een bankrekening in Nederland liggen grofweg tussen de € 25 en € 40 per jaar. Geen enorme bedragen, dus ik maak me er zelf ook niet heel druk over.

Bestaan er nog gratis betaalrekeningen?

Maar ja, geld is geld. Als je een gratis bankrekening kunt krijgen is het misschien toch interessant om te besparen op die kosten. Kan dat? Bestaan ze nog, gratis betaalrekeningen? Ja, die zijn er. Je kunt ze afsluiten bij Openbank, bij N26 en bij Revolut. Grote kans dat die namen je weinig zeggen, alhoewel Openbank tegenwoordig ook meedoet bij de spaarrekeningen. Laat ik eens wat dieper ingaan op die gratis bankrekeningen.

Gratis bankrekening bij Openbank

Openbank zit in Spanje, is onderdeel van de grote Spaanse financiële Santander groep. Je kunt er op een Nederlandstalige website een bankrekening openen zonder kosten. Die rekening krijgt een Spaans rekeningnummer, een IBAN die begint met ES. Dat maakt op zich niet uit – wel goed om te weten.

Openbank

Gratis pasje – max 5x per maand geld uit automaat

Je krijgt er gratis een pasje dat noemen ze R42 (met de R in spiegelbeeld). Het is een Maestro card. Een Mastercard kan ook, maar dan betaal je eenmalig € 1,99 aan kosten voor de verzending. Wat kun je met dat pasje? Geld opnemen in een geldautomaat kan – maar is beperkt gratis. Maximaal 5x per maand om precies te zijn. De vraag is hoe vaak jij nog contant geld uit een automaat haalt… ik niet eens 1x per maand.

Betalen met iDeal kan niet

Een groot nadeel van de rekening bij Openbank: betalen met iDeal kan niet met deze rekening. Dat is toch wel behoorlijk onmisbaar vind ik… en dat maakt meteen dat je dus naast deze rekening ook nog een andere betaalrekening nodig hebt. Dan kun je jezelf weer afvragen: waarom zou ik deze gratis rekening dan openen?

Gratis bankrekening bij N26

Zoals gezegd is er nog een gratis bankrekening te krijgen: bij N26 – uit Duitsland. Dat is eigenlijk alleen een rekeningnummer met een app. Die open je natuurlijk online – de website is er niet in het Nederlands.

Alleen virtuele Mastercard is gratis

Je krijgt gratis een virtuele Mastercard, maar wil je een fysiek pasje (Mastercard of Maestro) – dan betaal je € 10 verzendkosten. Met die fysieke pas kun je zonder kosten maximaal 3x per maand euro’s opnemen uit automaten. Daarna betaal je € 2,= per opname. Dat kan trouwens ook met de virtuele Mastercard, als de geldautomaat tenminste met NFC werkt. Betalen in winkels doe je contactloos met Apple Pay of Google Pay.

Ook geen betalingen met iDeal

Ook bij N26 geldt als grote nadeel dat je er niet mee kunt betalen via iDeal. Dat maakt dat ik niet direct de neiging heb om hier iets mee te doen. 

Gratis bankrekening bij Revolut

In de rij van gratis banken wordt vaak ook Revolut genoemd – zij zitten in Engeland. Revolut Standaard is inderdaad gratis te openen op een Nederlandstalige website.

Revolut

Gratis pas of niet?

Ik kan daar alleen niet zo snel op vinden of een fysiek pasje ook gratis is. Ik schat in dat je daar dan dus wel iets voor moet betalen, anders zou het wel nadrukkelijk vermeld staan als voordeel: een gratis betaalpas. Ik vind bij een search wel Revolut Free met een gratis debitcard (creditcard waarmee je alleen je eigen geld kunt uitgeven), maar die zie ik op hun site nu niet meer terug. Misschien doen ze die gratis card niet meer?

Hoe dan ook, een rekening bij Revolut heeft ook geen Nederlandse IBAN. Ik ging er eerst vanuit dat je daardoor ook geen gebruik kunt maken van iDeal, maar dat klopt dus niet. Met een Revolut rekening kun je wél met iDeal betalen, dat is mooi!

Openbank interessanter

Als ik zou moeten kiezen uit deze drie, dan koos ik voor Openbank. Nederlandstalige website, gratis pasje en de spaarfaciliteiten zijn ook niet oninteressant. Ze doen hard hun best om spaargeld naar zich toe te trekken, met 6 maanden lang 2% rente over de eerste €10.000 (daarboven 1,10%) en ook nog een Welkomstbonus van € 25 of € 40 euro als je genoeg geld op de rekening zet (en een tijdje laat staan).

UPDATE: Sinds eind januari 2023 vergoedt Openbank de 2% actierente voor 6 maanden over maximaal € 100.000 en de rente daarboven / daarna staat nu op 1,50%!

Spaarrekeningen vergelijken

Maar goed – ik moet niet kiezen, een betaalrekening zonder gebruik van iDeal vind ik niet handig. Ik ben wel benieuwd naar jullie ervaringen met Openbank, N26 en Revolut!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 reacties

  1. Reactie op: Jon van vrijdag februari 3, 2023 07:32
    Mijn vrouw en ik hebben beide een betaal- en spaarrekening bij OpenBank sinds maart 2020. Een en/of rekening kennen ze niet. Bij het openen verklaar je Nederlands ingezetene te zijn (rekeningen zijn dus niet voor Nederlanders die in Spanje wonen) en heb je niks met de Spaanse belasting te maken. Er wordt dus GEEN Spaanse belasting in gehouden en je hoeft dus niks terug te vragen. Spaarrente wordt maandelijks bijgeschreven. Verder alleen maar positieve ervaringen. Al blijft het Spanje dus anders. Geen iDeal en alles gaat net iets anders. Zo zie je op afschriften vaak geen bankrekening (IBAN) nummers. Niet van de ontvanger en niet van de betaler. Het telefoonnummer van de klantenservice begint met 070-7……. (Den Haag) maar de mensen zitten volgens mij in Madrid. Nederlanders, Vlamingen en een enkele Spanjaard die Nederlands spreekt. Het telefoonnummer noemen ze 07-07 …… dus in tweetallen, wat wij vaak bij 06 nummers doen. En zo zijn er meer zaken die net iets anders zijn. Vaak hebben ze acties, zoals als je een tijdje met hun gratis pas pint, ontvang je 5 euro. En meer van dat zaken (ook bij sparen). De betaalrekening is ideaal voor mensen die regelmatig in Spanje verblijven. Kortom wij zijn tevreden, maar hebben nog wel onze Rabobank en/of rekening.

  2. Reactie op: Paul van zondag februari 26, 2023 20:38
    Laat dit nou ook geen uitvoerig onderzoek zijn maar een blog…

  3. Reactie op: ongewenst van woensdag augustus 30, 2023 19:24
    Dank voor jouw mening… het is dan ook een blog, dat is niet per se een objectief maar juist een persoonlijk verhaal. Ik pretendeer ook niet dat het een uitgebreid onderzoek met diepgaande research is, het is een weergave van mijn gedachten over dit onderwerp. Toevoegingen en correcties zijn altijd welkom!

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek