Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 13 januari 2023, 06:44 - Anneke Ranzato-Versloot
#betalen #banken en verzekeraars

Een bankrekening - je hebt er 100% één nodig. Een leven zonder pinpas en online bankieren is niet meer voor te stellen. Cash geld sterft steeds verder uit, hoeveel heb jij daarvan nog bij je tegenwoordig? De noodzaak van een bankrekening maakt banken best machtig. Zo kunnen ze steeds hogere kosten rekenen, en dat doen ze ook.

Betalen met je pinpas

Bankrekening allang niet meer gratis

De tijd dat een bankrekening gratis was ligt al ver achter ons. Je betaalt een paar euro per maand, en dat vind ik helemaal niet gek. Het betalingsverkeer kost heel veel geld en ik heb liever dat een deel van die kosten duidelijk doorberekend wordt dan dat ze gecompenseerd worden met schimmige constructies waar je niets van ziet.

Kosten bij Nederlandse banken stijgen snel

Wat kost bankieren dan nu? Bij ING hebben ze de kosten van het goedkoopste betaalpakket per 1 januari 2023 flink opgeschroefd: van € 1,90 naar € 2,70 per maand. Daarmee is ING zeker niet de goedkoopste bank. De laagste kosten van een bankrekening in Nederland liggen grofweg tussen de € 25 en € 40 per jaar. Geen enorme bedragen, dus ik maak me er zelf ook niet heel druk over.

Bestaan er nog gratis betaalrekeningen?

Maar ja, geld is geld. Als je een gratis bankrekening kunt krijgen is het misschien toch interessant om te besparen op die kosten. Kan dat? Bestaan ze nog, gratis betaalrekeningen? Ja, die zijn er. Je kunt ze afsluiten bij Openbank, bij N26 en bij Revolut. Grote kans dat die namen je weinig zeggen, alhoewel Openbank tegenwoordig ook meedoet bij de spaarrekeningen. Laat ik eens wat dieper ingaan op die gratis bankrekeningen.

Gratis bankrekening bij Openbank

Openbank zit in Spanje, is onderdeel van de grote Spaanse financiële Santander groep. Je kunt er op een Nederlandstalige website een bankrekening openen zonder kosten. Die rekening krijgt een Spaans rekeningnummer, een IBAN die begint met ES. Dat maakt op zich niet uit - wel goed om te weten.

Openbank

Gratis pasje - max 5x per maand geld uit automaat

Je krijgt er gratis een pasje dat noemen ze R42 (met de R in spiegelbeeld). Het is een Maestro card. Een Mastercard kan ook, maar dan betaal je eenmalig € 1,99 aan kosten voor de verzending. Wat kun je met dat pasje? Geld opnemen in een geldautomaat kan - maar is beperkt gratis. Maximaal 5x per maand om precies te zijn. De vraag is hoe vaak jij nog contant geld uit een automaat haalt... ik niet eens 1x per maand.

Betalen met iDeal kan niet

Een groot nadeel van de rekening bij Openbank: betalen met iDeal kan niet met deze rekening. Dat is toch wel behoorlijk onmisbaar vind ik... en dat maakt meteen dat je dus naast deze rekening ook nog een andere betaalrekening nodig hebt. Dan kun je jezelf weer afvragen: waarom zou ik deze gratis rekening dan openen?

Gratis bankrekening bij N26

Zoals gezegd is er nog een gratis bankrekening te krijgen: bij N26 - uit Duitsland. Dat is eigenlijk alleen een rekeningnummer met een app. Die open je natuurlijk online - de website is er niet in het Nederlands.

Alleen virtuele Mastercard is gratis

Je krijgt gratis een virtuele Mastercard, maar wil je een fysiek pasje (Mastercard of Maestro) - dan betaal je € 10 verzendkosten. Met die fysieke pas kun je zonder kosten maximaal 3x per maand euro's opnemen uit automaten. Daarna betaal je € 2,= per opname. Dat kan trouwens ook met de virtuele Mastercard, als de geldautomaat tenminste met NFC werkt. Betalen in winkels doe je contactloos met Apple Pay of Google Pay.

Ook geen betalingen met iDeal

Ook bij N26 geldt als grote nadeel dat je er niet mee kunt betalen via iDeal. Dat maakt dat ik niet direct de neiging heb om hier iets mee te doen. 

Gratis bankrekening bij Revolut

In de rij van gratis banken wordt vaak ook Revolut genoemd - zij zitten in Engeland. Revolut Standaard is inderdaad gratis te openen op een Nederlandstalige website.

Revolut

Gratis pas of niet?

Ik kan daar alleen niet zo snel op vinden of een fysiek pasje ook gratis is. Ik schat in dat je daar dan dus wel iets voor moet betalen, anders zou het wel nadrukkelijk vermeld staan als voordeel: een gratis betaalpas. Ik vind bij een search wel Revolut Free met een gratis debitcard (creditcard waarmee je alleen je eigen geld kunt uitgeven), maar die zie ik op hun site nu niet meer terug. Misschien doen ze die gratis card niet meer?

Hoe dan ook, een rekening bij Revolut heeft ook geen Nederlandse IBAN. Ik ging er eerst vanuit dat je daardoor ook geen gebruik kunt maken van iDeal, maar dat klopt dus niet. Met een Revolut rekening kun je wél met iDeal betalen, dat is mooi!

Openbank interessanter

Als ik zou moeten kiezen uit deze drie, dan koos ik voor Openbank. Nederlandstalige website, gratis pasje en de spaarfaciliteiten zijn ook niet oninteressant. Ze doen hard hun best om spaargeld naar zich toe te trekken, met 6 maanden lang 2% rente over de eerste €10.000 (daarboven 1,10%) en ook nog een Welkomstbonus van € 25 of € 40 euro als je genoeg geld op de rekening zet (en een tijdje laat staan).

UPDATE: Sinds eind januari 2023 vergoedt Openbank de 2% actierente voor 6 maanden over maximaal € 100.000 en de rente daarboven / daarna staat nu op 1,50%!

Spaarrekeningen vergelijken

Maar goed - ik moet niet kiezen, een betaalrekening zonder gebruik van iDeal vind ik niet handig. Ik ben wel benieuwd naar jullie ervaringen met Openbank, N26 en Revolut!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.