Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Steeds minder hypotheken afgesloten

Oversluitmarkt is verdwenen en potentiële kopers worden voorzichtiger

Oversluitmarkt is verdwenen en potentiële kopers worden voorzichtiger

Als het minder gaat met de huizenmarkt dan moeten we dat terug zien in het aantal hypotheken dat is afgesloten. En dat klopt: vorig week kwam de Hypotheker met cijfers over het aantal hypotheekaanvragen. In de afgelopen maanden is het aantal hypotheekaanvragen bijna gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder.

Oversluitmarkt verdwenen

De belangrijkste reden voor de daling in het aantal hypotheekaanvragen is de gestegen hypotheekrente. Door de hogere hypotheekrente is de oversluitmarkt volledig over en sluiten. Er worden op het ogenblik alleen nog hypotheken afgesloten voor de aankoop en/of verbouwing van een koopwoning. Bij een verbouwing is dan vaak sprake van een tweede extra hypotheek. Maar ook het aantal woningverkopen valt terug: potentiële kopers worden steeds voorzichtiger.

Op zich is dat wel positief nieuws voor de starters. Door de afkoelende woningmarkt krijgen jonge huizenkopers vaker een voet tussen de deur. Ter info:

  • 45% minder hypotheekaanvragen in de periode oktober – december vergeleken met een jaar eerder
  • Aantal jonge huizenkopers tot 35 jaar is met 9% gestegen vergeleken met een jaar eerder
  • Gemiddelde hypotheekbedrag voor aankoop woning daalde met 11% (298.000 euro) in het 4e kwartaal van 2022
  • In 2022 daalde het totale aantal hypotheekaanvragen dat De Hypotheker behandelde met 6% ten opzichte van een jaar eerder

Huizenmarkt onzeker

Uit bovenstaande cijfers is duidelijk te zien dat het minder gaat op de huizenmarkt. We zien nu ook steeds meer woningen die te koop staan. Bovendien staan de Te koop staande woningen ook langer te koop. Bovendien worden diverse Te koop staande woningen al in prijs verlaagd. Kopers die bieden, bieden niet meer boven de vraagprijs. Slimme makelaars zullen wel het advies geven aan verkopers om hun woning wat hoger te koop te zetten. Echter er zijn diverse manieren om vooraf te beoordelen hoeveel een Te koop staande woning waard is. Makelaars die te hoog in de boom gaan zitten, zullen geen kopers aantrekken.

Van verkopersmarkt naar kopersmarkt

Het zal niet zo lang meer duren alvorens er sprake is van een kopersmarkt. Dit betekent dat de kopers de touwtjes in handen krijgen. Dit betekent ook dat veel verkopers slapeloze nachten gaan krijgen. Zeker als ze al een nieuwe koopwoning hebben aangekocht! Bovendien moeten hypotheekadviseurs goed rekening gaan houden met de overbruggingshypotheek. Het is verstandig deze niet te hoog te nemen.

Al met al is er heel wat veranderd met een jaar geleden.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek