Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 25 januari 2023, 11:30 - Jos Koets
#hypotheek

Als het minder gaat met de huizenmarkt dan moeten we dat terug zien in het aantal hypotheken dat is afgesloten. En dat klopt: vorig week kwam de Hypotheker met cijfers over het aantal hypotheekaanvragen. In de afgelopen maanden is het aantal hypotheekaanvragen bijna gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder.

Oversluitmarkt verdwenen

De belangrijkste reden voor de daling in het aantal hypotheekaanvragen is de gestegen hypotheekrente. Door de hogere hypotheekrente is de oversluitmarkt volledig over en sluiten. Er worden op het ogenblik alleen nog hypotheken afgesloten voor de aankoop en/of verbouwing van een koopwoning. Bij een verbouwing is dan vaak sprake van een tweede extra hypotheek. Maar ook het aantal woningverkopen valt terug: potentiële kopers worden steeds voorzichtiger.

Op zich is dat wel positief nieuws voor de starters. Door de afkoelende woningmarkt krijgen jonge huizenkopers vaker een voet tussen de deur. Ter info:

  • 45% minder hypotheekaanvragen in de periode oktober – december vergeleken met een jaar eerder
  • Aantal jonge huizenkopers tot 35 jaar is met 9% gestegen vergeleken met een jaar eerder
  • Gemiddelde hypotheekbedrag voor aankoop woning daalde met 11% (298.000 euro) in het 4e kwartaal van 2022
  • In 2022 daalde het totale aantal hypotheekaanvragen dat De Hypotheker behandelde met 6% ten opzichte van een jaar eerder

Huizenmarkt onzeker

Uit bovenstaande cijfers is duidelijk te zien dat het minder gaat op de huizenmarkt. We zien nu ook steeds meer woningen die te koop staan. Bovendien staan de Te koop staande woningen ook langer te koop. Bovendien worden diverse Te koop staande woningen al in prijs verlaagd. Kopers die bieden, bieden niet meer boven de vraagprijs. Slimme makelaars zullen wel het advies geven aan verkopers om hun woning wat hoger te koop te zetten. Echter er zijn diverse manieren om vooraf te beoordelen hoeveel een Te koop staande woning waard is. Makelaars die te hoog in de boom gaan zitten, zullen geen kopers aantrekken.

Van verkopersmarkt naar kopersmarkt

Het zal niet zo lang meer duren alvorens er sprake is van een kopersmarkt. Dit betekent dat de kopers de touwtjes in handen krijgen. Dit betekent ook dat veel verkopers slapeloze nachten gaan krijgen. Zeker als ze al een nieuwe koopwoning hebben aangekocht! Bovendien moeten hypotheekadviseurs goed rekening gaan houden met de overbruggingshypotheek. Het is verstandig deze niet te hoog te nemen.

Al met al is er heel wat veranderd met een jaar geleden.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.