Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 10 februari 2023, 10:53 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #banken en verzekeraars

Fascinerend! Het invoeren van kosten voor klanten - ook als je alleen een spaarrekening hebt - bij de Volksbank-banken heeft ervoor gezorgd dat er vorig jaar ruim een miljard euro is weggehaald bij SNS, Regiobank en ASN Bank. Dus kosten zorgen wel voor het verhuizen van spaargeld, terwijl een veel te lage rente niet dat effect heeft....

Kosten voor sparen bij SNS, Regiobank en ASN Bank

De banken van Volksbank hebben vorig jaar ingevoerd dat klanten een vast tarief betalen per maand voor een pakket met zowel een betaalrekening als een spaarrekening. Het maakt daarbij niet uit of je ook werkelijk een betaalrekening hebt. In eerste instantie leek ASN niet mee te doen, maar inmiddels betaal je ook voor een kale ASN Ideaalspaarrekening (dus zonder betaalrekening) elke maand € 2,20.

Volksbank: ASN Bank, BLG Wonen, Regiobank en SNS

Kale spaarrekening niet meer gratis

Wie alleen spaargeld heeft bij ASN, SNS of Regiobank krijgt sindsdien dus kosten aan de broek. Daar zijn we niet aan gewend in Nederland. Spaarrekeningen zijn eigenlijk altijd gratis - en bij alle andere banken is dat nog steeds zo.

Boze en weglopende klanten

De stap had flinke gevolgen: boze en weglopende klanten. Op zich heel begrijpelijk. Waarom zou je met je spaargeld bij een bank blijven hangen die te weinig rente geeft en dan óók nog kosten in rekening gaat brengen? Het totaal aan spaartegoeden bij Volksbank nam af met 1,1 miljard euro (tot 44,5 miljard). Er gingen 182.000 klanten weg bij Regiobank, SNS en ASN samen.

Boze klanten

Bizar lage spaarrente geen probleem

Wat ik interessant vind is dat mensen zich nauwelijks druk lijken te maken over de bizar lage spaarrente bij onze grootbanken. Niet alleen SNS en ASN, ook ABN Amro, ING en Rabobank betalen amper rente over spaargeld. Dat kost je als klant ook geld: je loopt rente mis. Dat merk je niet zo direct als kosten die worden afgeschreven, maar misgelopen opbrengsten hebben hetzelfde effect als betaalde kosten.

Spaarrente bij Volksbank omhoog maar nog steeds heel laag

De spaarrente bij SNS gaat nu eindelijk omhoog, vanaf 1 maart 2023 naar 0,50%. Op dit moment is deze zelfs nog 0,25%. ASN Bank vergoedt nog minder: nu 0,20%, vanaf volgende maand 0,40%. Bij andere banken krijg je meer dan 1,50% rente, of zelfs 2,00% - dat scheelt nogal. Hoeveel dat scheelt in euro's hangt natuurlijk af van het saldo op de spaarrekening. 

Vaste kosten onafhankelijk van saldo

De vaste kosten per maand, die zijn voor iedereen hetzelfde. Of je nou € 100 of € 100.000 euro op de spaarrekening hebt staan, dat maakt daarbij niet uit. Zou het dan zo zijn dat vooral kleine spaarders zijn weggegaan bij ASN, Regiobank of SNS Bank? Spaarders met saldi waardoor de lage rente ze niet veel uitmaakte, maar de kosten te zwaar wegen?

Sparen

Ongeveer € 30 aan kosten per jaar

Die kosten zijn bij SNS Bank € 2,55 per maand, bij Regiobank € 2,75 en bij ASN € 2,20. Interessant ook waar die verschillen vandaan komen. Maar hoe dan ook, het gaat dus om € 26,40 tot € 33 per jaar. Als je € 30 omrekent moet je bij een rente van 0,50% speel je quitte bij € 6.000 aan spaargeld. Dan krijg je evenveel rente als dat je aan kosten moet betalen.

Veel hogere spaarrentes zonder kosten

En waarom zou je die kosten betalen? Ga je met die € 6.000 naar Renault Bank of Bigbank (allebei 1,55%), dan krijg je € 93 aan rente en betaal je niets aan kosten. Kies je voor Trade Republic, dan is dat zelfs € 120 zonder kosten. 

Overboeken naar beter renderende spaarrekening

Dus ja, wat mij betreft heeft iedere grootbank-spaarder gelijk als ze spaargeld overboeken naar een beter renderende spaarrekening. Alleen zou ik verwachten dat je dat allang had gedaan als je naar de opbrengsten kijkt. Want € 30 rente of € 120... van die extra € 90 kun je leuke dingen doen.

Stijgende spaarrente

Kan ook onder Nederlandse spaargarantie

Wil je jouw geld onder de Nederlandse spaargarantie houden? Dan kun je kiezen voor bunq met 1,56% rente (pas op dat je niet per ongeluk een rekening met kosten opent....) of één van de banken uit de rij met 0,75% tot 1,00% rente. Dat is altijd nog ruim meer dan wat die grootbank aan spaarrente geeft.

Vergelijk spaarrentes

Kosten betalen heftiger dan rente mislopen

Lang verhaal kort: dat de grootbanken nauwelijks rente betalen, dat weten we allang. Dat je bij andere banken meer rente kunt krijgen ook. Het renteverschil is bij een paar duizend euro al veel meer dan € 30... en toch zijn die kosten dan wél een reden om spaargeld weg te halen bij de Volksbank-banken. Interessant toch, hoe het menselijk brein het betalen van kosten heftiger vindt dan het mislopen van inkomsten?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.