Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zo herken je fraude bij een leningaanbod

Trap niet in een nep-aanbod van leningen

Trap niet in een nep-aanbod van leningen

Als je heel hard geld nodig hebt is een aanbod voor een lening bijzonder verleidelijk. Zeker als het een bijzonder aantrekkelijk aanbod is waarmee je heel gemakkelijk en snel een groot bedrag kunt krijgen. De kans is echter groot dat je dan te maken hebt met fraude, met een nep-lening.

Buitenkansje voor een lening

Soms krijg je een e-mail of zie je een advertentie met een aanbod voor een lening waarvan je denkt: whow, dát is een buitenkansje! Heb je op dat moment geld nodig, dan heb je misschien de neiging om erop in te gaan.

Snel geld lenen zonder BKR toets

Waar zo’n aanbieder vaak mee schermt is dat je héél snel en zonder BKR-toets een lening bij ze kunt krijgen. Dat mag niet: in de Wet op het financieel toezicht (Wft) staat dat geldverstrekkers niet mogen adverteren met zoiets als ‘snel geld lenen’ of ‘binnen 24 uur je lening rond’. Bovendien moet bij een leningadvertentie altijd de waarschuwing staan:

Let op! Geld lenen kost geld

Kosten overmaken

Maakt het jou niet veel uit dat het niet mag, wil je gewoon die lening afsluiten? Als je ingaat op het aanbod komt de aap uit de mouw:

  • je moet eerst een bedrag overmaken aan kosten

Op het moment dat een zogenaamde kredietverstrekker jou vraagt om kosten te betalen voor het afsluiten van een lening moet je direct afhaken. Ook dat mag helemaal niet, het is simpelweg bij wet verboden. Zodra je zo’n verzoek krijgt weet je dat je met een frauduleuze partij te maken hebt. Niet doen dus!

Fraudehelpdesk

Maak je het bedrag aan kosten over, dan hoor je daarna nooit meer iets van ze. En die lening kun je ook wel vergeten. Zo ben je dus alleen maar geld kwijtgeraakt in plaats van dat je extra geld tot je beschikking krijgt.

Vergunningen & waarschuwingen AFM

Wil je controleren of een kredietaanbieder wel zuiver is – check dan of deze een vergunning heeft. Dat gaat vrij eenvoudig op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daar kun je ook zien welke waarschuwingen er lopen voor financieel dienstverleners.

Ervaringen op internet

Zoek ook altijd op internet naar ervaringen met een kredietverstrekker, maar neem niet klakkeloos aan wat je daar leest. Die ervaringen kunnen immers ook ingevuld zijn door de malafide partij zelf of handlangers.

If it sounds too good to be true…

Net als bij beleggingen geldt ook bij leningen: als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Dan is het dus niet waar.

Waarschuwing voor frauduleuze leningen

Hoe vind je een eerlijke lening?

De volgende vraag is hoe je dan wel een eerlijke lening vindt? Dat is niet zo ingewikkeld: door in zee te gaan met een kredietaanbieder die:

  • je niet vraagt om kosten over te maken,
  • de juiste vergunningen heeft,
  • niet adverteert met snel geld lenen,
  • niet zegt een lening te verstrekken zonder BKR-toets,
  • een rente vraagt die gangbaar is in de markt. 

In onze vergelijking van leningen vind je alleen maar eerlijke kredietaanbieders!

Leningen vergelijken

De regels rondom leningen zijn er niet voor niets: die zijn er om jou te beschermen tegen frauduleuze partijen die misbruik willen maken van mensen die geld nodig hebben. Je bent gewaarschuwd!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek