Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 13 maart 2023, 08:29 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen

Als je heel hard geld nodig hebt is een aanbod voor een lening bijzonder verleidelijk. Zeker als het een bijzonder aantrekkelijk aanbod is waarmee je heel gemakkelijk en snel een groot bedrag kunt krijgen. De kans is echter groot dat je dan te maken hebt met fraude, met een nep-lening. 

Buitenkansje voor een lening

Soms krijg je een e-mail of zie je een advertentie met een aanbod voor een lening waarvan je denkt: whow, dát is een buitenkansje! Heb je op dat moment geld nodig, dan heb je misschien de neiging om erop in te gaan.

Snel geld lenen zonder BKR toets

Waar zo'n aanbieder vaak mee schermt is dat je héél snel en zonder BKR-toets een lening bij ze kunt krijgen. Dat mag niet: in de Wet op het financieel toezicht (Wft) staat dat geldverstrekkers niet mogen adverteren met zoiets als 'snel geld lenen' of 'binnen 24 uur je lening rond'. Bovendien moet bij een leningadvertentie altijd de waarschuwing staan:

Let op! Geld lenen kost geld

Kosten overmaken

Maakt het jou niet veel uit dat het niet mag, wil je gewoon die lening afsluiten? Als je ingaat op het aanbod komt de aap uit de mouw:

  • je moet eerst een bedrag overmaken aan kosten

Op het moment dat een zogenaamde kredietverstrekker jou vraagt om kosten te betalen voor het afsluiten van een lening moet je direct afhaken. Ook dat mag helemaal niet, het is simpelweg bij wet verboden. Zodra je zo'n verzoek krijgt weet je dat je met een frauduleuze partij te maken hebt. Niet doen dus! 

Fraudehelpdesk

Maak je het bedrag aan kosten over, dan hoor je daarna nooit meer iets van ze. En die lening kun je ook wel vergeten. Zo ben je dus alleen maar geld kwijtgeraakt in plaats van dat je extra geld tot je beschikking krijgt.

Vergunningen & waarschuwingen AFM

Wil je controleren of een kredietaanbieder wel zuiver is - check dan of deze een vergunning heeft. Dat gaat vrij eenvoudig op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daar kun je ook zien welke waarschuwingen er lopen voor financieel dienstverleners. 

Ervaringen op internet

Zoek ook altijd op internet naar ervaringen met een kredietverstrekker, maar neem niet klakkeloos aan wat je daar leest. Die ervaringen kunnen immers ook ingevuld zijn door de malafide partij zelf of handlangers.

If it sounds too good to be true...

Net als bij beleggingen geldt ook bij leningen: als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Dan is het dus niet waar. 

Waarschuwing voor frauduleuze leningen

Hoe vind je een eerlijke lening?

De volgende vraag is hoe je dan wel een eerlijke lening vindt? Dat is niet zo ingewikkeld: door in zee te gaan met een kredietaanbieder die:

  • je niet vraagt om kosten over te maken,
  • de juiste vergunningen heeft,
  • niet adverteert met snel geld lenen,
  • niet zegt een lening te verstrekken zonder BKR-toets,
  • een rente vraagt die gangbaar is in de markt. 

In onze vergelijking van leningen vind je alleen maar eerlijke kredietaanbieders!

Leningen vergelijken

De regels rondom leningen zijn er niet voor niets: die zijn er om jou te beschermen tegen frauduleuze partijen die misbruik willen maken van mensen die geld nodig hebben. Je bent gewaarschuwd!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.