Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zomerrente voor hypotheken

Hogere hypotheekrente door zomervakantie?

Hogere hypotheekrente door zomervakantie?

De zomervakantie is begonnen. Dit betekent niet alleen zonnig weer, maar ook een stijgende hypotheekrente.

Hogere hypotheekrente door vakantie?

Veel banken verhogen hun hypotheekrente voor / tijdens de vakantie. Volgens De Hypotheekshop is de reden simpel. Er is minder personeel werkzaam bij de banken. Hierdoor kunnen minder hypotheken verwerkt worden.

Minder huizen verkocht door hogere rente

Door de hypotheekrente te verhogen verwachten de banken dat er minder woningen gekocht gaan worden en dus ook minder hypotheken aangevraagd gaan worden.

Ik vind deze reden totaal onzin!

Rentezorgen & hoge inflatie?

De Hypotheekshop heeft nog andere argumenten waarom de hypotheekrente stijgt:

  • Er zijn rentezorgen van beleggers
  • De inflatie blijft hardnekkig hoog

Deze twee punten zijn volgens mij al een tijdje aan de orde. Deze komen nu niet ineens om de hoek kijken en zijn dus in mijn ogen geen reden voor een hogere hypotheekrente.

Weinig verandering in hypotheekrente

Ik verwacht dan ook niet dat er de komende maanden nog veel gaat veranderen. De hypotheekrente zal boven de 4% blijven. En de korte rente zal voorlopig nog wel even hoger blijven dan de 10 jaar rentevaste periode. Bovendien is de kans groot dat de ECB de rente nog met een paar stapjes zal verhogen. Pas als de inflatie onder controle is, kan de hypotheekrente weer gaan dalen.

Laagste hypotheekrente op dit moment

Hieronder de laagste hypotheekrentes van maandag 17 juli voor hypotheken met en zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Hypotheekrente maandag 17 juli 2023

Actuele hypotheekrente

Effect hogere hypotheekrente op maandlast

Iemand die nu een annuïteiten hypotheek nodig heeft van 300.000 euro betaalt bij 4% een bruto maandbedrag van 1.432 euro. Eens kijken wat de bruto maandlast wordt bij een hogere hypotheekrente:

Hypotheekrente Bruto maandlast
4,2% € 1.467
4,4% € 1.502
4,6% € 1.538
4,8% € 1.574
5,0% € 1.610

Bij een hypotheekrente verhoging van 0,6% wordt de bruto maandlast ruim 100 euro hoger.

Hogere hypotheekrente geen reden om te wachten met kopen

Ik verwacht ten eerste de komende tijd geen verhoging van 0,6%. Ten tweede verwacht ik dus ook niet dat huizenbezitters expres wachten met kopen omdat nu de hypotheekrente wat wordt verhoogd.

Huizenzoekers lekker op vakantie

Wel verwacht ik dat (veel) huizenzoekers eerst lekker zelf op vakantie gaan alvorens geduldig te gaan zoeken naar een leuke koopwoning.

Vakantie

Huizenzoekers moeten zich niet gek laten maken door de verhalen dat de hypotheekrente stijgt en dat er weer meer op te koop staande woningen wordt overboden.

Ben je aan het kijken naar een (ander) huis om te kopen?
Overleg met een ervaren hypotheekexpert!

Afspraak maken

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek