Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Studiebeurs sparen voor hypotheek?

Vanaf 1 september 2023 is de basisbeurs weer terug voor de studenten. Dit betekent dat het leenstelsel verleden tijd is. Wat verandert er precies? Is het slim om maximaal te lenen en dat geld te sparen? Wat doet de studieschuld met een hypotheek?

Studiebeurs vanaf september 2023

Wat kan een student aan beurs vanaf 1 september aan studiebeurs ontvangen:

  • Basisbeurs thuiswonend: € 110,30
  • Basisbeurs uitwonend: € 274,90, vermeerderd met € 164,30 in het kader van een tijdelijke koopkrachtmaatregel. Dit extra bedrag geldt voor één jaar. In totaal dus (tijdelijk) € 439,20.
  • Maximale aanvullende beurs: € 416 (voor ouders met een verzamelinkomen tot € 70.000)
  • Lening: € 266,97
  • Collegegeldkrediet: € 192,83

Een uitwonende student kan alles bij elkaar opgeteld € 1.315 per maand ontvangen. Bovendien hebben studenten nog recht op een ‘studentenreisproduct’ (de OV-chipkaart). Voor de MBO-student verandert de aflosperiode van de studieschuld naar 35 jaar (was 15 jaar) en er geldt geen bovengrens meer voor bijverdiensten.

Studieschuld doorgeven bij afsluiten hypotheek

Zoals bekend worden studieschulden niet genoteerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Wie echter een huis gaat kopen zal een studieschuld wel moeten doorgeven aan de hypotheekadviseur. De studieschuld zorgt ervoor dat iemand minder hypotheek kan krijgen.

Hypotheek berekenen

Maximale hypotheek berekenen

Problemen door verzwijgen studieschuld

‘Slimme’ ex-studenten die hun studieschuld niet doorgeven, kunnen hierdoor in problemen komen. Een goede hypotheekadviseur zal altijd goed navragen aan zijn klanten of er sprake is van een studieschuld. In de hypotheekprogramma’s moet een hypotheekadviseur ook goed doorgeven wat precies van toepassing is. Een bank zal een adviseur hierop aanspreken als er foutieve informatie wordt verstrekt.

Studiebeurs op spaarrekening

Nu de spaarrente maar blijft stijgen, is het interessant om het niet benodigde geld op een spaarrekening te zetten. Op dit moment levert vrij opvraagbaar spaargeld zonder voorwaarden vooral bij banken in het buitenland een aardige rente op:

Spaarrentes 28 augustus 2023

Actuele spaarrentes

Er is geen risico en je verdient er toch nog iets mee. Studenten zouden hun volledige beurs op een spaarrekening kunnen zetten. Ook met de lening die later moet worden terugbetaald kan gespaard worden.

Huis kopen na afstuderen

De student die is afgestudeerd en een huis wil kopen, kan het volgende doen:

  • Studieschuld in één keer aflossen met het spaargeld
  • Lagere hypotheek nemen en de studieschuld gebruiken voor aankoop woning

Wat de beste keuze is, is voor iedereen anders. De juiste mogelijkheid kan dus pas gekozen worden na afloop van de studie. In ieder geval is extra lenen niet erg zolang dit geleende bedrag maar gespaard wordt. Dat zal echter lang niet altijd gebeuren.

Slecht nieuws voor studenten

Voor uitwonende studenten is er trouwens slecht nieuws. Het kamertekort wordt dit jaar geschat op 27.000. Bovendien is de gemiddelde huur voor studenten 715 euro. In dit geval blijft er niets over van de beurs om te sparen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek