Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogVanaf 1 september 2023 is de basisbeurs weer terug voor de studenten. Dit betekent dat het leenstelsel verleden tijd is. Wat verandert er precies? Is het slim om maximaal te lenen en dat geld te sparen? Wat doet de studieschuld met een hypotheek?
Wat kan een student aan beurs vanaf 1 september aan studiebeurs ontvangen:
Een uitwonende student kan alles bij elkaar opgeteld € 1.315 per maand ontvangen. Bovendien hebben studenten nog recht op een ‘studentenreisproduct’ (de OV-chipkaart). Voor de MBO-student verandert de aflosperiode van de studieschuld naar 35 jaar (was 15 jaar) en er geldt geen bovengrens meer voor bijverdiensten.
Zoals bekend worden studieschulden niet genoteerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Wie echter een huis gaat kopen zal een studieschuld wel moeten doorgeven aan de hypotheekadviseur. De studieschuld zorgt ervoor dat iemand minder hypotheek kan krijgen.
'Slimme' ex-studenten die hun studieschuld niet doorgeven, kunnen hierdoor in problemen komen. Een goede hypotheekadviseur zal altijd goed navragen aan zijn klanten of er sprake is van een studieschuld. In de hypotheekprogramma’s moet een hypotheekadviseur ook goed doorgeven wat precies van toepassing is. Een bank zal een adviseur hierop aanspreken als er foutieve informatie wordt verstrekt.
Nu de spaarrente maar blijft stijgen, is het interessant om het niet benodigde geld op een spaarrekening te zetten. Op dit moment levert vrij opvraagbaar spaargeld zonder voorwaarden vooral bij banken in het buitenland een aardige rente op:
Er is geen risico en je verdient er toch nog iets mee. Studenten zouden hun volledige beurs op een spaarrekening kunnen zetten. Ook met de lening die later moet worden terugbetaald kan gespaard worden.
De student die is afgestudeerd en een huis wil kopen, kan het volgende doen:
Wat de beste keuze is, is voor iedereen anders. De juiste mogelijkheid kan dus pas gekozen worden na afloop van de studie. In ieder geval is extra lenen niet erg zolang dit geleende bedrag maar gespaard wordt. Dat zal echter lang niet altijd gebeuren.
Voor uitwonende studenten is er trouwens slecht nieuws. Het kamertekort wordt dit jaar geschat op 27.000. Bovendien is de gemiddelde huur voor studenten 715 euro. In dit geval blijft er niets over van de beurs om te sparen.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.