Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Studieschuld & hypotheek regels 2024

Gevolgen DUO-lening voor maximale hypotheek

Gevolgen DUO-lening voor maximale hypotheek

Vanaf 2024 worden er enkele veranderingen doorgevoerd met betrekking tot de maximale hypotheek, waaronder het effect van een studieschuld.

Studieschuld melden bij aanvraag hypotheek

Zoals bekend worden studieschulden (DUO) niet vermeld bij het BKR. Huizenzoekers die een studieschuld hebben moeten dit echter wel doorgeven aan hun bank als er een hypotheek moet worden afgesloten.

Vanaf 2024: actuele maandlast DUO-lening bepalend

Vanaf 2024 wordt de actuele maandlast van de studielening bepalend voor de maximale hypotheek. Dit is dan niet meer een percentage van de oorspronkelijke studieschuld, waar mogelijke grote aflossingen van afgehaald mogen worden.

Opslag op werkelijke maandlast

Er moet vanaf 2024 rekening worden gehouden met een opslag. Deze opslag is weer afhankelijk van de hypotheekrente.

Verhoging maandlast studieschuld bij hypotheek

Hoe hoger de hypotheekrente, hoe hoger de opslag op het maandbedrag dat betaald wordt voor de studieschuld. Een rekenvoorbeeld ter verduidelijking:

Studieschuld € 20.000
Maandbedrag € 100
Hypotheekrente 4,2%
Maandbedrag incl opslag (€ 100 x 1,25) € 125

De hypotheekadviseur moet nu bij het berekenen van de maximale hypotheek rekening houden met een maandelijkse last voor de studielening van 125 euro.

Gevolgen studielening voor maximale hypotheek

Een rekenvoorbeeld om aan te tonen wat de gevolgen zijn:

Inkomen 1 € 35.000
Inkomen 2 € 30.000
DUO maandbedrag € 100
Toetsrente 4,2%
Maximale hypotheek zonder DUO € 293.531
Maximale hypotheek met DUO € 267.969

Op het eerste gezicht is de berekening simpel. Echter: er ontstaat een probleem waar geen rekening mee is gehouden.

Nog niet begonnen met terugbetalen studieschuld…

Als een huizenkoper een DUO heeft waar nog niet op afgelost wordt dan zal deze persoon dus een maandbedrag opgeven van 0 euro. Echter een bank (die de hypotheek verstrekt) zal hier zeker geen rekening gaan houden met 0 euro! Welk maandbedrag is dan van toepassing?

Maandbedrag DUO verhogen? Geen goed idee!

Bovendien is het verstandig om (even) geen hoger maandbedrag te nemen voor de aflossing van de DUO, want dit zorgt voor een lagere maximale hypotheek.

Stel: deze huizenkoper betaalt 240 euro per maand aan zijn studieschuld. Dan is het volgende van toepassing voor zijn maximale hypotheek:

Inkomen 1 € 35.000
Inkomen 2 € 30.000
DUO maandbedrag € 240
Toetsrente 4,2%
Maximale hypotheek zonder DUO € 293.531
Maximale hypotheek met DUO € 232.183

Een hoger maandbedrag voor de aflossing van de studieschuld is dus alleen raadzaam nadat de hypotheek is afgesloten!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Robert van donderdag oktober 19, 2023 16:14
    Omdat een DUO schuld gunstige voorwaarden heeft en automatisch kwijtgescholden kan worden wanneer men het niet kan betalen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek