Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zorgverzekering 2024: Vergrijzing en lonen veroorzaken uitdagingen

In 2024 zullen Nederlanders waarschijnlijk maandelijks ongeveer 150 euro betalen voor hun basiszorgpakket. Met de zorgkosten die blijven stijgen, rijst de vraag hoe de zorg op lange termijn betaalbaar blijft. Is er ruimte om te snijden in bepaalde zorgkosten?

Jaarlijkse toename in zorgkosten

De basispremie van de zorgverzekering bij DSW neemt toe met 11,50 euro per maand in 2024, wat resulteert in een totaal van 149 euro per maand. DSW heeft met deze toename van 8,4% de hoogste stijging sinds de introductie van de Zorgverzekeringswet in 2006. Eerdere ramingen gaven al aan dat de premie gemiddeld met zo’n 12 euro zou toenemen. Gedurende het laatste decennium is de zorgpremie jaarlijks gestegen, gemiddeld met 4,5%.

De huidige uitzonderlijke stijging wordt toegeschreven aan factoren zoals hoge inflatie en loonsverhogingen binnen de zorgsector, aldus Patrick Jeurissen, hoogleraar betaalbare zorg bij Radboudumc. Met de zorgsector die voor het merendeel afhankelijk is van salariskosten, heeft een loonsverhoging voor ziekenhuismedewerkers een direct effect op de premies.

Betaalbaarheid van zorg

De stijging van zorgpremies is op lange termijn mogelijk niet vol te houden, waarschuwt DSW-directeur Aad de Groot. Er zijn zorgen in de politiek dat de zorg voor veel Nederlanders onbetaalbaar wordt, waardoor sommigen mogelijk geen gebruik meer maken van noodzakelijke zorg.

Volgens Jeurissen neigen mensen minder gebruik te maken van zorg als de kosten voor eigen rekening hoger zijn. Hoewel het effect daarvan beperkt is, is het wel aanwezig.

Zowel Jeurissen als Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie, verwachten dat zorgkosten in de komende jaren zullen blijven stijgen vanwege factoren zoals vergrijzing, nieuwe medische behandelingen en arbeidsmarkttekorten.

De uitdaging van vergrijzing

Hoewel de huidige stijging van de zorgkosten beheersbaar lijkt, zullen we in de toekomst te maken krijgen met grotere uitdagingen, met name door de vergrijzing. Jeurissen suggereert dat er drie mogelijke oplossingen zijn om de zorg betaalbaar te houden: het basispakket verkleinen, meer eigen bijdrage van patiënten vragen, en de zorgefficiëntie verbeteren. Van deze opties gaat de voorkeur momenteel uit naar het verbeteren van de efficiëntie.

Jeurissen benadrukt echter dat er een gecombineerde aanpak nodig is. Bijvoorbeeld, er zullen beslissingen genomen moeten worden over dure behandelmethoden en medicijnen. Groot suggereert ook dat men kritisch moet kijken naar de omvang van bepaalde zorgdiensten, zoals ouderen- en jeugdzorg, en dat verzekerden zorgvuldig moeten overwegen welke zorgverzekering ze echt nodig hebben.

Bron: RTLZ

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek