Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huurders niet goedkoper uit bij kopen ondanks hulp van speciale lening

Een proef die liep van januari 2022 tot september 2023 was opgezet om huurders met een hoge maandelijkse huur te ondersteunen bij het kopen van een huis. De resultaten tonen echter dat het gewenste effect uitbleef. Ondanks de kans om extra te lenen, bleek voor veel deelnemers de overstap naar een koophuis financieel niet aantrekkelijker, voornamelijk vanwege de stijgende hypotheekrente.

Deze proef, opgezet in januari 2022 door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), verschillende hypotheekverstrekkers en de Vereniging Eigen Huis (VEH), bood duizend huurders de kans om met behulp van een extra lening een woning te kopen. Echter, uit de resultaten blijkt dat slechts zeven van deze speciale hypotheken daadwerkelijk zijn afgesloten.

“De voordelen tussen het betalen van hoge huur en het hebben van een hypotheek werden kleiner in 2022”, aldus een woordvoerder van VEH. Terwijl de hypotheekrente eerst rond een historisch lage 2 procent schommelde, is deze in 2022 verdubbeld.

bekijk actuele hypotheekrentes

Desondanks is er een zilveren randje: veel deelnemers ontdekten dat ze de proef helemaal niet nodig hadden. Een opmerkelijke 40 procent bleek namelijk in aanmerking te komen voor een reguliere hypotheek. “Het lijkt erop dat velen zichzelf hebben onderschat op de woningmarkt”, zegt de woordvoerder van VEH.

Terwijl de uitkomsten van de proef voor sommigen teleurstellend kunnen zijn, is er voor anderen hoop. Door de recente loonstijgingen, met name onder tweeverdieners, zijn er meer kansen ontstaan om de stap van huren naar kopen te zetten.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek