Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 2 oktober 2023, 19:00 - HomeFinance
#lenen

Een proef die liep van januari 2022 tot september 2023 was opgezet om huurders met een hoge maandelijkse huur te ondersteunen bij het kopen van een huis. De resultaten tonen echter dat het gewenste effect uitbleef. Ondanks de kans om extra te lenen, bleek voor veel deelnemers de overstap naar een koophuis financieel niet aantrekkelijker, voornamelijk vanwege de stijgende hypotheekrente.

Deze proef, opgezet in januari 2022 door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), verschillende hypotheekverstrekkers en de Vereniging Eigen Huis (VEH), bood duizend huurders de kans om met behulp van een extra lening een woning te kopen. Echter, uit de resultaten blijkt dat slechts zeven van deze speciale hypotheken daadwerkelijk zijn afgesloten.

"De voordelen tussen het betalen van hoge huur en het hebben van een hypotheek werden kleiner in 2022", aldus een woordvoerder van VEH. Terwijl de hypotheekrente eerst rond een historisch lage 2 procent schommelde, is deze in 2022 verdubbeld.

bekijk actuele hypotheekrentes

Desondanks is er een zilveren randje: veel deelnemers ontdekten dat ze de proef helemaal niet nodig hadden. Een opmerkelijke 40 procent bleek namelijk in aanmerking te komen voor een reguliere hypotheek. "Het lijkt erop dat velen zichzelf hebben onderschat op de woningmarkt", zegt de woordvoerder van VEH.

Terwijl de uitkomsten van de proef voor sommigen teleurstellend kunnen zijn, is er voor anderen hoop. Door de recente loonstijgingen, met name onder tweeverdieners, zijn er meer kansen ontstaan om de stap van huren naar kopen te zetten.

HomeFinance
HomeFinance redactie

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.