Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 11 oktober 2023, 12:37 - Juul Dijkhuis
#verduurzamen #lenen #hypotheek

Ben je in gevecht met je energierekening en op zoek naar geld voor het vergroenen van je huis? Onder voorwaarden kun je een groot bedrag lenen zonder dat je rente betaalt. Dit klinkt te goed om waar te zijn, en toch is het waar. Uiteraard moet je de lening wel terugbetalen, maar wel zonder rente.

Geld lenen voor verduurzamen woning

Het energiezuiniger maken van je huis levert op langere termijn geld op. Daar hoeven we geen discussies over te voeren, maar je moet het geld wel beschikbaar hebben. Door een dure lening kost het je mogelijk een lange periode om de investering terug te verdienen. Goedkoop lenen is beter en renteloos lenen is zelfs het ideaal. Ook als je het geld wel hebt, kun je het beter renteloos lenen. Door het sparen van je geld krijg je namelijk ook nog rente over het spaarvermogen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de overheid, namelijk met het Nationaal Warmtefonds.

Nationaal Warmtefonds

Wat is het Nationaal Warmtefonds?

Via de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds kun je vanuit de Rijksoverheid geld lenen voor het financieren van de energietransitie van jouw woning. Ook VvE’s en scholen kunnen gebruikmaken van een dergelijke lening. Tot begin 2023 hebben ze maar liefst €933 miljoen aan Energiebespaarleningen verstrekt. In Nederland zijn tot begin 2023 al 75.000 woningen op deze manier energiezuiniger gemaakt. Daarnaast hebben ze ook de Energiebespaarhypotheek voor huizenbezitters met een beperkte leencapaciteit. Daar kun jij je ook eens in verdiepen.

Wie kan gratis lenen via het Nationaal Warmtefonds?

Is je verzamelinkomen niet hoger dan €60.000? Dan betaal je 0% rente over de lening. Het verzamelinkomen is het totale bruto inkomen in één kalenderjaar. Deze kun je opvragen door in te loggen op Mijn Belastingdienst met je DigiD en vervolgens je “IB60 inkomensverklaring” te downloaden. Het klinkt lastig, maar het is zeer eenvoudig. Je kunt de eenvoudige instructie van de Belastingdienst gebruiken. Is je inkomen hoger? Ook dan leen je goedkoop, namelijk tegen maximaal 4,5%.

De lening wordt onderhands verstrekt, je hoeft dus niet naar de notaris en de lening zorgt niet voor een hogere hypotheekschuld. Met de besparing op de energiekosten kun je de lening weer terugbetalen.

Hoeveel geld kun je lenen?

Je leent minimaal €1.000 en maximaal €27.000. Je kunt een hogere lening krijgen, maar dan moet je aan voorwaarden voldoen. Het maximale bedrag is €71.000 voor het realiseren van een zogenaamde Nul op de Meter-woning. Een dergelijke woning wekt minimaal evenveel energie op als het huis verbruikt. Het geleende bedrag wordt gestort in een bouwdepot. Vanuit het depot kun je rekeningen betalen. Al het geld gaat dus op aan het doel….verduurzamen.

Binnen maximaal 20 jaar betaal je de lening terug

Met een lening tot €15.000 betaal je de schuld terug in maximaal 15 jaren en met een hogere schuld kun je nog 5 jaar extra de tijd nemen voor het aflossen. Maandelijks betaal je aflossing en eventueel rente over de schuld.

Welke maatregelen kan ik treffen?

Laat je goed adviseren over de te treffen maatregelen. Voor het besteden van de Energiebespaarlening moet je de werkzaamheden laten uitvoeren door een aannemer of installateur, en de maatregelen die je wilt treffen moeten voorkomen op de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds. Schakel hulp in om het maximale uit de mogelijkheden te halen. Vraag een gratis Energiescan aan.

Gratis Energiebespaarscan!

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.