Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 16 oktober 2023, 15:06 - Jos Koets
#hypotheek

Vanaf 2024 worden er enkele veranderingen doorgevoerd met betrekking tot de maximale hypotheek. Zo wordt de berekening afhankelijk van het energielabel van de woning en energiebesparende maatregelen.

Maximale hypotheek mede bepaald door energielabel woning

Begin dit jaar heb ik al eens geschreven dat banken aan het proefdraaien zijn om de hoogte van de maximale hypotheek mede te laten bepalen aan het energielabel. Afhankelijk van het energielabel mag een bepaald bedrag buiten beschouwing worden gelaten voor de berekening van de maximale hypotheek.

Energielabel & effect op maximale hypotheek

Uit het bovenstaande valt af te leiden dat de maximale leencapaciteit hoger wordt als het energielabel beter is. Een simpel voorbeeld ter verduidelijking waarbij een huizenbezitter een woning koopt met energielabel A:

Koopprijs woning € 250.000
Taxatiewaarde woning € 255.000
Maximale hypotheek op inkomen € 250.000
Maximale hypotheek met energielabel A € 260.000

Meer lenen voor energiebesparende voorzieningen

Het omgekeerde is van toepassing bij energiebesparende voorzieningen. Hierbij mag ook een bedrag buiten beschouwing worden gelaten afhankelijk van het energielabel.

Maximale hypotheek & energiebesparende voorzieningen

Uit het bovenstaande valt af te leiden: hoe slechter het energielabel hoe hoger het bedrag aan energiebesparende middelen meegenomen kan worden in de maximale hypotheek.

Een simpel voorbeeld ter verduidelijking waarbij een huizenbezitter een woning koopt met energielabel F:

Koopprijs woning € 250.000
Taxatiewaarde woning € 255.000
Maximale hypotheek op inkomen € 250.000
Maximale hypotheek met energiebesparende voorzieningen € 270.000

Het is goed dat huizenbezitters die koopwoningen kopen met een slecht energielabel de kans krijgen om meer geld uit te geven aan energiebesparende voorzieningen. Na de uitgaven zal het energielabel hoger worden. Bovendien zal de koopwoning in de toekomst gemakkelijker verkocht worden en ook nog eens voor een hogere prijs.

Gratis Energiebespaarscan!

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.