Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Energielabel & hypotheek regels 2024

Maximale hypotheek wordt afhankelijk van energielabel woning

Maximale hypotheek wordt afhankelijk van energielabel woning

Vanaf 2024 worden er enkele veranderingen doorgevoerd met betrekking tot de maximale hypotheek. Zo wordt de berekening afhankelijk van het energielabel van de woning en energiebesparende maatregelen.

Maximale hypotheek mede bepaald door energielabel woning

Begin dit jaar heb ik al eens geschreven dat banken aan het proefdraaien zijn om de hoogte van de maximale hypotheek mede te laten bepalen aan het energielabel. Afhankelijk van het energielabel mag een bepaald bedrag buiten beschouwing worden gelaten voor de berekening van de maximale hypotheek.

Energielabel & effect op maximale hypotheek

Uit het bovenstaande valt af te leiden dat de maximale leencapaciteit hoger wordt als het energielabel beter is. Een simpel voorbeeld ter verduidelijking waarbij een huizenbezitter een woning koopt met energielabel A:

Koopprijs woning € 250.000
Taxatiewaarde woning € 255.000
Maximale hypotheek op inkomen € 250.000
Maximale hypotheek met energielabel A € 260.000

Meer lenen voor energiebesparende voorzieningen

Het omgekeerde is van toepassing bij energiebesparende voorzieningen. Hierbij mag ook een bedrag buiten beschouwing worden gelaten afhankelijk van het energielabel.

Maximale hypotheek & energiebesparende voorzieningen

Uit het bovenstaande valt af te leiden: hoe slechter het energielabel hoe hoger het bedrag aan energiebesparende middelen meegenomen kan worden in de maximale hypotheek.

Een simpel voorbeeld ter verduidelijking waarbij een huizenbezitter een woning koopt met energielabel F:

Koopprijs woning € 250.000
Taxatiewaarde woning € 255.000
Maximale hypotheek op inkomen € 250.000
Maximale hypotheek met energiebesparende voorzieningen € 270.000

Het is goed dat huizenbezitters die koopwoningen kopen met een slecht energielabel de kans krijgen om meer geld uit te geven aan energiebesparende voorzieningen. Na de uitgaven zal het energielabel hoger worden. Bovendien zal de koopwoning in de toekomst gemakkelijker verkocht worden en ook nog eens voor een hogere prijs.

Gratis Energiebespaarscan!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Henk de Bruijn van maandag oktober 16, 2023 16:59
    Maximale hypotheek in voorbeeld 1 is normaal 250.000 euro (koopprijs van de woning). Echter vanwege energielabel A mag er vanaf 2024 10.000 euro bij worden geteld waardoor de max. hypotheek 260.000 euro wordt.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek