Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Rijke ouderen

Grote overwaarde - tijd om te verzilveren!

Grote overwaarde – tijd om te verzilveren!

Hoe ouder, hoe rijker. Deze uitspraak gaat natuurlijk niet voor iedereen op. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt wel dat veel ouderen rijker zijn geworden.

Veel ouderen zijn rijker geworden

Het gaat hier dan over de stijgende huizenprijzen waardoor het vermogen van Nederlandse huishoudens de laatste jaren flink zijn gestegen. Het gemiddelde vermogen van huishoudens kwam vorig jaar uit op 135.000 euro. Dit is bijna 47.000 euro meer dan een jaar eerder.

Gemiddelde overwaarde woningen | Van Bruggen Adviesgroep
bron: Van Bruggen Adviesgroep

Profijt van stijgende huizenprijzen

Vooral ouderen hebben geprofiteerd van de stijgende huizenprijzen. Uit cijfers van de Van Bruggen Adviesgroep blijkt het volgende, zie ook bovenstaande grafiek:

  • De gemiddelde overwaarde leeftijdsgroep 35 tot 45 is 212.000 euro
  • De gemiddelde overwaarde leeftijdsgroep 45 tot 55 is 270.000 euro
  • De gemiddelde overwaarde van 65-plussers is             375.000 euro
  • De gemiddelde overwaarde van 85-plussers is             430.000 euro

 De vraag is natuurlijk hoeveel hypotheek er tegenover de overwaarde staat

  • De gemiddelde hypotheekschuld van 85-plussers is 33.766 euro
  • De gemiddelde hypotheekschuld leeftijdsgroep 35 tot 45 is 247.442 euro

Het eigenwoningbezit is bij 55-plussers in de periode 2012 tot 2022 met 10% toegenomen. Dit is ook logisch omdat “ouderen” steeds langer thuis moeten wonen.

Andere woonbehoeftes

Hier tegenover staat wel dat ouderen andere woonbehoeftes hebben dan dat er nu gebouwd wordt. Het wordt dan ook tijd dat er naar de oudere generatie geluisterd wordt. Dit betekent meer appartementen die gelijkvloers zijn waarbij alle kamers waaronder ook de keuken en douche al zijn aangepast naar mensen die minder goed ter been zijn. Hierbij kan direct de zorg goed uitgevoerd worden.

Terug naar woonzorgcentrum met verzorgingshuizen

Het is goed om weer (grotendeels) terug te gaan naar een woonzorgcentrum met verzorgingshuizen. Veel ouderen wonen nu nog in (grote) eengezinswoningen waarbij de bovenste verdieping niet meer gebruikt wordt. Deze woningen komen dan vrij en kunnen bewoond worden door jonge gezinnen met kinderen.

Appartement kopen van overwaarde

De flinke overwaarde die ouderen nu niet gebruiken, komt nu vrij bij overlijden (voor de erfgenamen bij verkoop van de woning). Met de flinke overwaarde kan een laatste koopwoning (appartement) worden gekocht die aan alle eisen voldoet. Ouderen kunnen dan lekker genieten van hun oude dag.

Eigen woning en op leeftijd?
Ga eens babbelen met één van onze hypotheekadviseurs!

Gratis kennismaken

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek