Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Teveel makelaars in Nederland

Eisen nodig om van makelaar een echt beroep te maken

Eisen nodig om van makelaar een echt beroep te maken

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de huizenmarkt cijfers van oktober 2023 bekendgemaakt. Daar ben ik eens even ingedoken.

CBS logo

Cijfers over de huizenmarkt

Het is voor de vijfde maand op rij dat de huizenprijzen zijn gestegen. De stijging in oktober 2023 is 0,7% ten opzichte van een maand eerder. De gemiddelde huizenprijs voor een bestaande woning is nu 424.521 euro. Dit is 2,3% lager dan een jaar eerder (oktober 2022). Andere cijfers van het CBS zijn:       

  • In oktober 2023 zijn er 15.705 woningen verkocht
  • Van januari tot oktober 2023 zijn er 147.590 woningen verkocht
  • Gemiddelde huizenprijs was in augustus 2022 het hoogst : 446.263 euro
  • Gemiddelde huizenprijs was in december 2022 nog 401.436 euro 

Bovenstaande cijfers zijn leuk om eens te bekijken hoe goed het bij de makelaars en hypotheekadviseurs in Nederland gaat.

Hypotheekadviseurs

Er zijn in Nederland globaal 4.000 hypotheekadviseurs. Deze hebben dan tot en met oktober 2023 (10 maanden) 37 hypotheken afgesloten. Bij de hypotheekadviseurs is de verdienste (advieskosten) tussen de 2.500 en 4.000 euro. Bij een aantal van 37 hypotheken is de verdienste tussen de 92.500 en 148.000 euro.

Veel meer makelaars

Voor de makelaars is het aantal heel anders. Er zijn namelijk beduidend meer makelaars dan hypotheekadviseurs. De getallen van het aantal makelaars van Nederland zijn nogal verschillend. Eind 2022 waren er 11.000  makelaars in Nederland. Volgens BoldData zijn er momenteel 15.893 makelaars in Nederland.

Medelijden met makelaar?

Uitgaande van 11.000 actieve makelaars in de particuliere sector dan heeft iedere makelaar 13 woningen in Nederland verkocht in de eerste 10 maanden van dit jaar. De gemiddelde courtage van een makelaar ligt tussen de 0,85% en 1,5% van de verkoopprijs. Bij een gemiddelde huizenprijs van 440.000 euro is het volgende dan van toepassing

Courtage 0,85% is    € 3.740 per woning
Courtage 1,50% is    € 6.600 per woning

Bij een aantal van 13 woningen is de verdienste tussen de 48.620 en 85.800 euro. Moeten we nu medelijden hebben met de makelaars?

Andere inkomsten voor makelaars

De meeste makelaars hebben ook nog andere inkomsten zoals inkomsten uit aankoop woningen, verhuur woningen en taxaties. Vooral de fysieke taxaties zijn een hele leuke inkomstenbron. In 2021 zijn er 530.000 fysieke taxaties gedaan. Bij een taxatieprijs van 800 euro gaat hier over een totaal bedrag van 424 miljoen euro. Voor iedere makelaar is dit toch een jaarlijkse inkomstenbron van 38.500 euro.

Teveel makelaars in Nederland

Uitgaande van alleen het aantal verkochte woningen zijn er teveel makelaars in Nederland. De verhalen dat sommige makelaars elkaar niet kunnen luchten zijn te begrijpen. Makelaars moeten blij zijn als zij op hun website een paar woningen hebben staan die verkocht kunnen worden.

Makelaar nu niet echt een beroep

Het is ook geen geheim dat veel makelaars terecht strengere eisen willen hebben om makelaar te kunnen zijn. Een diploma en examen eis met jaarlijkse update cursussen zullen er dan voor zorgen dat het aantal makelaars minder gaat worden. Makelaar wordt dan echt een beroep. Helaas is dit nu niet zo.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek