Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Familiehypotheek afschaffen!

Constructie om kinderen te helpen zorgt voor hogere huizenprijzen

Constructie om kinderen te helpen zorgt voor hogere huizenprijzen

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een onderzoek gedaan naar de familiehypotheek. Zij komen tot de conclusie dat de familiehypotheek er voor zorgt dat de huizenprijzen stijgen. Vorig jaar schreef ik al in mijn blog Familiehypotheek alternatief voor jubelton dat de familiehypotheek een leuk alternatief om kinderen te helpen. Helaas is dit niet van toepassing voor alle ouders in Nederland.

Effect van de familiehypotheek

DNB constateert het volgende:

 • in 2020 maakte een zesde van de Nederlandse huishoudens met een hypotheek gebruik van een familiehypotheek
 • het drijft de huizenprijzen op
 • de familiehypotheek wordt meestal afgesloten in combinatie met een bancaire constructie
 • familiehypotheek zorgt ervoor dat er meer geleend wordt dan eigenlijk mogelijk is
 • in 2020 werd er voor 1,2 miljard aan familiehypotheek verstrekt
 • in 2020 werd er voor 700 miljoen aan schenkingen verstrekt voor een hypotheek

Meer oorzaken van stijging huizenprijzen

Natuurlijk heeft de familiehypotheek er voor gezorgd dat de huizenprijzen zijn gestegen. Hetzelfde geldt ook voor:

 • de hogere schenking
 • tweede inkomen volledig meenemen in de maximale hypotheek
 • starterslening
 • schaarste niet vergeten op de woningmarkt 
 • beïnvloeding taxatiewaarde (gekochte woning hoger laten taxeren)

Trucs om starters aan woning te helpen

Het verhaal is simpel. Starters hebben het al jaren zeer moeilijk om een woning te kopen. Hierdoor worden allerlei (geoorloofde) trucs uit de kast gehaald om een kind toch te kunnen helpen.

Ouders die kind niet meer helpen

Jaarlijkse schenking bij familiehypotheek

Bij de familiehypotheek wordt meestal een constructie gedaan waarbij de ouders jaarlijks een bedrag moeten schenken aan het kind. Deze jaarlijkse schenking wordt niet meer gecontroleerd door de bank die de eerste hypotheek heeft verstrekt. Het gebeurt dus regelmatig dat de schenkingen niet meer verstrekt worden.

Familiehypotheek afschaffen

Bij de afschaffing van de jubelton was het beter geweest om de familiehypotheek ook af te schaffen. Echter de heren en dames in Den Haag hebben ook geld nodig waardoor zij in box 3 de familiehypotheek hoger belasten (fictief rendement van 6,2%).

Veel voorstanders van familiehypotheek

Het onderzoek van DNB is leuk, maar heeft totaal geen toegevoegde waarde. Hun conclusie over de huizenprijzen was al bekend en is dus ook niet schokkend. In de zaterdag krant van de Telegraaf lees ik dat meer dan 90% van de Nederlanders voorstander zijn van de familiehypotheek!

Babbelen over familiehypotheek?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek