Search
Close this search box.

Hypotheekvormen

Welke hypotheekvormen zijn er en wat zijn de kenmerken?

Tegenwoordig kunt u kiezen uit een groot aantal hypotheekvormen. De hypotheekvormen onderscheiden zich vooral op basis van hoe de aflossing van de lening is geregeld, hoe er met het overlijdensrisico omgegaan wordt en de fiscaliteiten. Hieronder geven we een overzicht van de meest gebruikte hypotheekvormen.

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Hypotheekvormen waarbij u gedurende de looptijd aflost

Bij deze hypotheekvormen lost u maandelijks of jaarlijks een bedrag af op uw hypotheek. U vermindert daarmee gedurende de looptijd van de hypotheek de hoogte van de hypotheek. Op deze wijze bouwt u overwaarde in uw woning op en verlaagt u het bedrag waarover hypotheekrente berekend wordt. Bij de volgende hypotheekvormen kunt u periodiek aflossen:

De annuïteiten- en lineaire hypotheek zijn de enige hypotheekvormen die startende huizenkopers nog mogen afsluiten om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.

Bestaande huizenbezitters die hun hypotheek verhogen voor een duurdere woning of verbouwing zijn verplicht om voor het hogere bedrag een annuïteiten- of lineaire hypotheek af te sluiten om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Doen ze dit niet, dan hebben ze geen recht op hypotheekrenteaftrek over de verhoging van de hypotheek. De bestaande hypotheek mag blijven zoals deze voor de verhoging was.

Hypotheekvormen waarbij u aan het einde van de looptijd aflost

Bij deze hypotheekvormen houdt u gedurende de looptijd van de hypotheek de volledige hypotheeklening in stand. Binnen een gemengde levensverzekering (kapitaalverzekering) of op een spaar- of beleggingsrekening bouwt u vermogen op waarmee u aan het eind van de looptijd (een deel van) uw hypotheek aflost. Bij het opbouwen van vermogen moet u een keuze maken tussen beleggen en sparen en moet u bepalen of u de vermogensopbouw in box 1 of in box 3 wenst plaats te laten vinden. Daarnaast bevatten een aantal vormen standaard een overlijdensrisicoverzekering terwijl die bij andere vormen ontbreekt. Bij de volgende hypotheekvormen kunt u aan het einde van de looptijd aflossen:

Deze hypotheekvormen zijn alleen nog beschikbaar voor bestaande huizenbezitters die hun woning vóór 1 januari 2013 gekocht hebben en deze hypotheekvormen al hadden. Alleen zij mogen deze bestaande hypotheekvormen nog oversluiten of omzetten zonder daarbij hun hypotheekrenteaftrek te verliezen.

Hypotheekvormen waarbij u niet aflost

Op het moment dat u geen aflossing wenst, kunt u kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. De aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij u tijdens de looptijd van de hypotheek niet aflost en ook geen bedrag opbouwt om aan het eind van de looptijd de lening alsnog af te lossen. De hypotheeklening blijft dus volledig bestaan. Aangezien u aan het eind van de looptijd van de hypotheek wel zult moeten aflossen, zult u uw huis moeten verkopen of zult u nieuwe hypotheek moeten afsluiten. Aangezien de mogelijkheid tot renteaftrek tegenwoordig beperkt is tot 30 jaar, kan dat een verhoging van de netto maandlasten tot het gevolg hebben.

Indien het hypotheekbedrag hoog is ten opzichte van de waarde van de woning, is een volledig aflossingsvrije hypotheek bij de meeste hypotheekinstellingen niet mogelijk. De hypotheekinstelling wil namelijk geen risico’s lopen en altijd zekerheid hebben dat het volledige bedrag in iedere situatie afgelost kan worden. Een deel aflossingsvrij is vaak wel mogelijk. Vaak wordt de aflossingsvrije vorm daarom gecombineerd met een vorm waarbij wel afgelost of vermogen opgebouwd wordt.

Voor deze hypotheekvorm geldt dat hypotheekrenteaftrek alleen nog mogelijk is voor mensen die voor 2013 een hypotheek hadden. Alleen zij kunnen nog hun (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek oversluiten of omzetten zonder hun hypotheekrenteaftrek te verliezen. De aflossingsvrije hypotheek wordt door anderen ook wel gekozen, maar houdt er dan rekening mee dat de hypotheekrente niet aftrekbaar is.

Overzicht van de laagste actuele hypotheekrente
Maximale hypotheek berekening

Op de hoogte blijven over hypotheken?

Altijd op de hoogte over Homefinance

Je gegevens zijn bij ons veilig
Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek