Search
Close this search box.

Familiehypotheek en vermogen in box 3

Uitgeleend bedrag is onderdeel van vermogen ouders

Uitgeleend bedrag is onderdeel van vermogen ouders

Het komt regelmatig voor dat lezers van mijn IEX columns of HomeFinance blog een vraag hebben en mij dan rechtstreeks mailen. Ik probeer deze vragen altijd te beantwoorden via de mail of telefonisch. Soms lijkt zo’n vraag me interessant voor een groter publiek. Zoals deze:

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Ik lees altijd uw columns op IEX en n.a.v. de laatste heb ik een vraag: Stel dat ik iemand een annuïteitenhypotheek verstrek van 400.000 euro: Betekent dit dat ik jaarlijks een lager bedrag kan opgeven aan de Belasting als vermogen omdat er op deze hypotheek wordt afgelost?

Familiehypotheek: vordering onderdeel van vermogen

Bij een familiehypotheek wordt geld onttrokken aan het vermogen. Anders gezegd: het vermogen wordt minder. De Belastingdienst wil graag hun centjes ook hebben en heeft daarom besloten dat een familiehypotheek bij het vermogen van de uitlenende partij moet worden opgeteld.

Familiehypotheek

Uitgeleend bedrag valt in box 3

Een familiehypotheek verstrekken van 400.000 euro is voor de Belastingdienst een box 3 vermogen van 400.000 euro. De Belastingdienst gebruikt de datum 1 januari om van iedereen het vermogen en schulden in Box 3 te berekenen. De rendementspercentages voor 2023 zijn:

Bank- en spaartegoeden en contant geld 0,36%
Beleggingen / andere bezittingen 6,17%
Schulden 2,57%

Hierbij wordt opgemerkt dat het percentage voor beleggingen en andere bezittingen al vaststaat. Die voor bank- en spaartegoeden en schulden zijn nog voorlopig. De definitieve percentages worden pas begin 2024 vastgesteld. Voor de familiehypotheek geldt het percentage van 6,17%.

Hypotheekvormen met en zonder aflossing

Er zijn diverse hypotheekvormen in Nederland. Bij de annuïteiten- en lineaire hypotheek wordt maandelijks op het hypotheekbedrag afgelost. Bij een aflossingsvrije, spaarhypotheek of beleggingshypotheek wordt niet tussentijds afgelost. Het hypotheekbedrag blijft bij die hypotheekvormen dus hetzelfde.

Jaarlijkse aflossingen verlagen openstaande hypotheek

De Belastingdienst neemt iedere 1 januari als peildatum van het totale vermogen voor dat jaar. Bij een annuïteiten- en lineaire hypotheek zorgen de aflossingen voor een lagere hypotheek. Dit lagere hypotheekbedrag is dan van toepassing voor het box 3 vermogen.

Opbouw vermogen voor aflossing: vermogen blijft gelijk

Het is heel goed mogelijk dat de aflossingen van de hypotheek op een spaar of beleggingsrekening zijn gestort. In dit geval verandert er eigenlijk niets aan het vermogen. Bij een storting op de spaarrekening wordt dit bedrag wel minder zwaar belast.

Effect op vermogen ouders

Hieronder even een simpel voorbeeld ter verduidelijking waarbij de ontvangen aflossingen consumptief zijn opgemaakt door de ouders:

Jaar 2021
Ouders verstrekken per 1 januari 2021 een annuïteiten hypotheek van 200.000 euro
Spaarrekening saldo 50.000 euro per 1 januari 2021
Box 3 vermogen is 250.000 euro in 2021

Jaar 2024
Per 1 januari 2024 is de annuïteiten hypotheek nog 185.000 euro
Spaarrekening saldo 50.000 euro per 1 januari 2021
Box 3 vermogen is 235.000 euro in 2024

Jaarlijks een lager bedrag in box 3

Kortom: het antwoord op de gestelde vraag is ‘ja’. Bij een annuïteitenhypotheek wordt jaarlijks afgelost op de hypotheek. Het bedrag dat u nog moet ontvangen wordt ieder jaar lager, en dat is het bedrag dat meegenomen wordt bij de bepaling van uw vermogen in box 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Sendak van maandag januari 15, 2024 10:26
    Helemaal mee eens. De vordering is gewoon een vermogensbestanddeel. Nogal vreemd dus om te zeggen dat door het verstrekken van een familiehypotheek je vermogen minder wordt. Zolang er daadwerkelijk afgelost wordt (en niet kwijtgescholden), blijf het vermogen van de uitlener dus gelijk.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek