Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente prognose 2024 door Homefinance.nl

De directe relatie tussen inflatie en hypotheekrente

Homefinance.nl onderzoekt de verwachtingen voor hypotheekrentes in 2024, nauw gerelateerd aan de ontwikkelingen in inflatie. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het afgelopen jaar actief ingegrepen om de oplopende inflatie te beheersen, wat directe gevolgen heeft voor de hypotheekrente.

Stijging variabele hypotheekrente

De variabele hypotheekrente is opmerkelijk gestegen door de toename van de ECB-beleidsrente. Binnen een jaar is de gemiddelde variabele rente bijna verdubbeld van 2,9% naar ongeveer 5,3%.

Lange hypotheekrente en de kapitaalmarkt

Voor de lange hypotheekrente, zoals de 10-jaars vaste rente, kijkt Homefinance.nl naar de kapitaalmarktrente. Deze rente reflecteert de balans tussen vraag en aanbod in langlopende leningen, inclusief staatsobligaties. Inflatie speelt hierbij een sleutelrol: hoge inflatie zorgt voor beperkt aanbod en rentestijgingen, terwijl lage inflatie juist een overschot creëert en de rente doet dalen.

Variabele rente en beleidsmaatregelen

Op dit moment is er een snelle daling in inflatie, waardoor de ECB geneigd is de beleidsrente stabiel te houden. Dit suggereert dat de variabele hypotheekrente op het huidige niveau zal blijven.

Optimisme bij beleggers en reactie van centrale banken

Beleggers tonen zich optimistisch over de afnemende inflatie en anticiperen op het uitblijven van verdere renteverhogingen door centrale banken. Er is zelfs speculatie over een mogelijke vroege renteverlaging in de VS in 2024.

Bewegingen in de kapitaalmarkt en hypotheekrente

De kapitaalmarkt laat aanzienlijke dalingen zien, zoals blijkt uit de recente trend in de rente voor 10-jaars Nederlandse staatsobligaties. Dit opent de weg voor potentiële hypotheekrenteverlagingen, een trend die al zichtbaar is in de geleidelijke renteverlagingen door geldverstrekkers.

Vooruitzichten en beleidsreacties

Hoe zullen centrale banken reageren op dit marktoptimisme, vooral gezien de dreiging van een zware recessie? Homefinance.nl voorspelt dat de lange hypotheekrente waarschijnlijk stabiel blijft, met een kans op een lichte daling.

Waarom volgt hypotheekrente n iet altijd de kapitaalmarkt?

Een belangrijke reden waarom hypotheekrentes niet altijd de kapitaalmarktrente volgen, is dat geldverstrekkers in economisch onzekere tijden vaak kiezen voor hogere risico-opslagen op hypotheken.

Grafiek met verloop markrentes en hypotheekrente 2023 tot vandaag.


 
 
 Bekijk de huidige hoogte van hypotheekrentes

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek