Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Geld lenen en toenemende populariteit van familiehypotheken

Bij de aankoop van een woning denken velen direct aan een bankhypotheek, maar een aanzienlijk deel van de Nederlandse huishoudens kiest voor een alternatieve route. Homefinance.nl onthult dat maar liefst één op de zes huishoudens met een hypotheek kiest voor een lening bij familie of vrienden. Deze zogenaamde familiehypotheken zijn goed voor ongeveer 16 procent van de hypotheekmarkt, blijkt uit gegevens van De Nederlandse Bank.

De Trend van privé- en familiehypotheken

In 2020 hebben in Nederland 645.000 huishoudens een privé- of familiehypotheek afgesloten. Deze vorm van lenen wordt vaak gecombineerd met een traditionele hypotheek van een bank of verzekeraar. Interessant is dat bijna de helft van deze leningen minder dan 20 procent van het totale hypotheekbedrag beslaan. De totale waarde van familiehypotheken in Nederland bedraagt maar liefst 70 miljard euro, wat neerkomt op 10 procent van de totale Nederlandse hypotheekschuld. In 2020 was er een netto toename van 1,2 miljard euro in familiehypotheekschulden.

Familiehypotheken en hogere hypotheekbedragen

Opvallend is dat huishoudens met een familiehypotheek doorgaans een hoger totaal hypotheekbedrag hebben. Het verschil kan oplopen tot bijna honderdduizend euro in vergelijking met huishoudens die alleen een standaard hypotheek hebben.

Leeftijd en vermogen van familiehypotheeknemers

Gemiddeld genomen zijn de ontvangers van een familiehypotheek ongeveer 42,6 jaar oud, wat jonger is dan de gemiddelde leeftijd van standaard hypotheeknemers. Volgens De Nederlandse Bank kan dit leeftijdsverschil duiden op een vroegere toetreding tot de woningmarkt met behulp van familiehypotheken, of op een recente toename in populariteit van deze financieringsvorm.

Rijkdom binnen families

Deze trend lijkt ook samen te hangen met de vermogenspositie van de hypotheeknemers en hun ouders. De Nederlandse Bank merkt op dat de ouders van deze hypotheeknemers vaak vermogend zijn, wat hen in staat stelt om hun kinderen financieel te ondersteunen bij de aankoop van een woning.

Impact op de woningmarkt

Door de financiële steun van familie kunnen kopers meer bieden op een woning, wat mogelijk de huizenprijzen opdrijft. De Nederlandse Bank stelt dat hypotheekverstrekkers zorgvuldiger moeten toetsen op de aanwezigheid van dergelijke familie-leningen om prijsopdrijvende effecten te minimaliseren.

Hypotheekrentes bekijken

Rentes voor persoonlijke leningen bekijken

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek