Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Wat is de waarde van een verhuurde woning?

WOZ of waarde in het economisch verkeer....

WOZ of waarde in het economisch verkeer….

Het was trendy de afgelopen jaren. Wie een andere koopwoning kocht, verhuurde zijn vorige eigen woning. Hierbij werd de bank waar de hypotheek loopt natuurlijk niet ingelicht dat de woning wordt verhuurd. De lopende hypotheek werd ook niet omgezet naar een verhuurhypotheek.

Oneigenlijke verhuur koopwoning: probleem met hypotheek

Er zijn nu diverse banken in Nederland die dit jaar met succes hun klanten hebben aangeschreven betreffende het oneigenlijke verhuur van hun koopwoning. In de hypotheekvoorwaarden staat doorgaans dat een woning niet verhuurd mag worden zonder toestemming van de bank, dus dit kan behoorlijke problemen opleveren.

Woning verhuren

Verhuurde woning heeft twee waardes

Wie toch wel zijn koopwoning verhuurt, krijgt te maken met twee waardes waar rekening mee moet worden gehouden.

Leegwaarderatio toepassen op WOZ-waarde

De verhuurde woning is naar box 3 gegaan. De waarde van de woning moet worden opgegeven in box 3. Hierbij mag wel de lopende hypotheek in mindering worden gebracht. Het uitgangspunt voor de berekening is de WOZ waarde die de gemeente heeft afgegeven voor de koopwoning. In onderstaande tabel staat per jaar met welk percentage u de WOZ-waarde van de verhuurde woning moet vermenigvuldigen. Dit heet de leegwaarderatio.

Tabel 2023: percentage waarmee WOZ-waarde moet worden vermenigvuldigdWOZ tabel 2023

Voor de berekening is de hoogte van de huur die wordt ontvangen van belang. Hieronder een voorbeeld waarbij de WOZ-waarde 200.000 euro is en de ontvangen huur per maand 800 euro:

  • WOZ-waarde is 200.000 euro
  • Ontvangen maandelijkse huur is 800 euro, per jaar 9.600
  • Percentage van de WOZ waarde wordt nu 95%  (9.600 / 200.000 x 100 is 4,8%)
  • Waarde verhuurde woning is nu 95% van 200.000 is 190.000 euro

Wie geen hypotheek heeft, zal 190.000 euro als vermogen moeten opgeven in box 3. Hiermee is deze huizenbezitter echter nog niet klaar.

Fiscale Eigen Woning Reserve

Wie namelijk zelf in een koopwoning woont en een lopende hypotheek heeft, krijgt door het verhuur te maken met een Eigen Woning Reserve. Dit is de overwaarde van de verhuurde woning die verrekend moet worden bij de volgende koopwoning.

De EWR wordt normaal gesproken bepaald door de verkoopprijs minus de met verkoop afgeloste box 1 hypotheek. De woning wordt nu niet verkocht maar verhuurd, waardoor er een waarde bepaald moet worden. Volgens de Belastingdienst mag dit niet de WOZ-waarde zijn. Dit moet namelijk de economische waarde zijn. De Kennisgroep Onroerende zaken (fiscale experts) zegt hierover het volgende:

Indien een woning niet langer als eigen woning wordt aangemerkt door verhuur geldt als tegenprestatie voor het bepalen van de eigenwoningreserve de waarde in het economisch verkeer van de woning op moment van vervreemding. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de WOZ-waarde of de leegwaarderatio.

Wie een koopwoning wil gaan verhuren krijgt dus te maken met twee waardes voor de verhuurde woning die moeten worden opgegeven aan de Belastingdienst?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek