Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Afbouwgarantie voor nieuwbouwwoningen

Hypotheek zonder afbouwgarantie niet mogelijk...

Hypotheek zonder afbouwgarantie niet mogelijk…

Je bent nooit te oud om te leren. Dit gezegde gaat deze keer op voor mijzelf. Ook ik heb weer eens iets nieuws geleerd: over de afbouwgarantie voor nieuwbouwwoningen!

Probleemloze hypotheekaanvraag voor nieuwbouw

Een klant heeft een nieuwbouwwoning gekocht en wil graag zijn lopende hypotheek meenemen. Met de bouw is al begonnen. Het is zelfs al zover dat de fundering, muren en het dak van het appartement al klaar zijn. Nog een paar maanden en de oplevering is een feit.

Inkomen, overwaarde, maandlast… alles in orde

Het regelen van de hypotheek is ook geen probleem. Het inkomen is voldoende en er is een flinke overwaarde op de huidige woning. De toekomstige bruto / netto maandlasten worden zeer goed betaalbaar als de huidige woning goed wordt verkocht. Bovendien wordt de lopende hypotheek meegenomen waardoor de lage hypotheekrente voor lage maandlasten zorgen.

Actuele hypotheekrentes

Niet akkoord… geen afbouwgarantie?!

Na overleg van alle benodigde hypotheek stukken bij de bank Florius kwam deze met een onverwachte mededeling. De hypotheek werd nog niet akkoord gegeven daar er geen afbouwgarantie van toepassing is. Ik was van mening dat een afbouwgarantie verplicht is voor aannemers. Het was voor mij de eerste keer dat deze afbouwgarantie naar voren kwam.

Afbouwgarantie eis van alle banken

Tijd om op onderzoek uit te gaan en Flexfront te benaderen hoe de banken van hun met de afbouwgarantie omgaan. Ik kreeg van Flexfront te horen dat alle banken een afbouwgarantie willen hebben anders wordt de hypotheek niet verstrekt. Vanwege de gevorderde bouw wilde 1 bank een uitzondering maken als aangetoond kon worden met foto’s en een verklaring van de aannemer hoever de bouw nu is. Deze eis was ook bij Florius naar voren gekomen.

Nieuwbouw huis

Goed opgelost met de aannemer

Hierna de aannemer een mooie mail gestuurd met de uitleg waarom de hypotheek nog niet akkoord is gegeven en hoe we dit voor elkaar zouden kunnen krijgen. De aannemer heeft heel goed meegewerkt en diverse foto’s van de woning gestuurd met daarbij een uitgebreide verklaring hoever de bouw (woning) is gevorderd. Natuurlijk kreeg ik wel even de vraag van de aannemer hoe andere huizenbezitters dit dan geregeld hebben. Ik was namelijk de eerste die met een afwijzing van een bank was gekomen.

Hypotheek voor nieuwbouw zonder afbouwgarantie?

Tot op heden heb ik nog geen banken gevonden die zonder afbouwgarantie een hypotheek verstrekken voor een nieuwbouwwoning. Misschien dat deze blog voor antwoorden zorgt.

Moet je eigenlijk niet willen

De vraag is echter of je als hypotheekadviseur wel een hypotheek moet afsluiten voor je klant als er geen afbouwgarantie is. Als er namelijk iets fout gaat (woning wordt daadwerkelijk niet afgebouwd) dan is er een zeer groot financieel probleem.

Vergevorderde bouw – hypotheek is rond

In ieder geval zal ik mijn nieuwe klanten erop wijzen dat een afbouwgarantie verplicht is als zij een nieuwbouwwoning willen kopen. Betreffende deze klant kan ik u mededelen dat Florius de hypotheek heeft verstrekt. De bouw was al voor 80% klaar. Het risico was in dit geval minder groot geworden.

Nieuwbouwwoning kopen?
Bespreek het met een goede hypotheekadviseur!

Gratis kennismaken

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek