Search
Close this search box.

Hoge leenrente & vindingrijke stapelaars

Maximale kredietvergoeding omhoog naar 15%

Maximale kredietvergoeding omhoog naar 15%

Geld lenen kost geld. In Nederland is het nog heel gemakkelijk om geld te lenen. Het gaat hierbij niet altijd om een lening die afgesloten moet worden en waarbij een geldbedrag wordt overgemaakt. Kopen op afbetaling wordt in Nederland ook veel gedaan. U moet dan denken aan het kopen van een televisie die in termijnen wordt terugbetaald.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Wettelijke rente & maximale kredietvergoeding omhoog

De wettelijke rente stijgt vanaf 1 januari 2024 van 6% naar 7%. Hierbij mogen banken en andere instanties nog een opslag rekenen van maximaal 8%. De maximale kredietvergoeding wordt hierdoor 15% (was 14%). Het gevolg is dat lenen duurder is geworden. Even een simpel rekenvoorbeeld:

  • Leenbedrag    € 1.000
  • Rente 15%
  • Te betalen rente € 150 per jaar

Op het eerste gezicht lijkt 150 euro per jaar niet zoveel geld. Het betreft hier dan slechts 12,50 euro per maand. Bij een hogere lening en dezelfde rente worden de getallen al niet zo leuk meer:

  • Leenbedrag     € 6.000
  • Rente 15%
  • Te betalen rente € 900 per jaar

De rente die maandelijks betaald moet worden is nu 75 euro. Dit zijn natuurlijk flinke bedragen voor een lening van 6.000 euro.

Geld lenen kost geld

Vindingrijke stapelaars

De hoge kredietvergoeding zorgt ervoor dat veel mensen die afhankelijk zijn van leningen niet meer van hun leningen afkomen. In de branche noemen wij deze personen stapelaars. Zij lossen hun lening af met een volgende lening. Vergeet ook niet dat deze personen vindingrijk zijn. Als zij namelijk geen lening meer krijgen via een bank dan wordt er wel iets gekocht op afbetaling.

Jeugd beter informeren over geld lenen!

Ik ben van mening dat de gevolgen van een lening groot kunnen zijn en dat dit niet goed wordt verteld aan de jeugd. Op school moet de informatie betreffende leningen veel beter worden.

Nadelen lening goed uitleggen

Hier moet de jeugd de nadelen van een lening goed worden uitgelegd. Zij moeten op de hoogte zijn dat een lopende lening ervoor zorgt dat de maximale hypotheek op inkomen veel minder wordt. Door (op jonge leeftijd) goede rekenvoorbeelden te laten zien, weet ik zeker dat de jeugd minder leningen zal afsluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geld lenen
vrijblijvend aanvragen
Nieuwsbrief
Op de hoogte van leningen

je gegevens zijn veilig


Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek