HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hoge leenrente & vindingrijke stapelaars

Maximale kredietvergoeding omhoog naar 15%

Maximale kredietvergoeding omhoog naar 15%

Geld lenen kost geld. In Nederland is het nog heel gemakkelijk om geld te lenen. Het gaat hierbij niet altijd om een lening die afgesloten moet worden en waarbij een geldbedrag wordt overgemaakt. Kopen op afbetaling wordt in Nederland ook veel gedaan. U moet dan denken aan het kopen van een televisie die in termijnen wordt terugbetaald.

Wettelijke rente & maximale kredietvergoeding omhoog

De wettelijke rente stijgt vanaf 1 januari 2024 van 6% naar 7%. Hierbij mogen banken en andere instanties nog een opslag rekenen van maximaal 8%. De maximale kredietvergoeding wordt hierdoor 15% (was 14%). Het gevolg is dat lenen duurder is geworden. Even een simpel rekenvoorbeeld:

  • Leenbedrag    € 1.000
  • Rente 15%
  • Te betalen rente € 150 per jaar

Op het eerste gezicht lijkt 150 euro per jaar niet zoveel geld. Het betreft hier dan slechts 12,50 euro per maand. Bij een hogere lening en dezelfde rente worden de getallen al niet zo leuk meer:

  • Leenbedrag     € 6.000
  • Rente 15%
  • Te betalen rente € 900 per jaar

De rente die maandelijks betaald moet worden is nu 75 euro. Dit zijn natuurlijk flinke bedragen voor een lening van 6.000 euro.

Geld lenen kost geld

Vindingrijke stapelaars

De hoge kredietvergoeding zorgt ervoor dat veel mensen die afhankelijk zijn van leningen niet meer van hun leningen afkomen. In de branche noemen wij deze personen stapelaars. Zij lossen hun lening af met een volgende lening. Vergeet ook niet dat deze personen vindingrijk zijn. Als zij namelijk geen lening meer krijgen via een bank dan wordt er wel iets gekocht op afbetaling.

Jeugd beter informeren over geld lenen!

Ik ben van mening dat de gevolgen van een lening groot kunnen zijn en dat dit niet goed wordt verteld aan de jeugd. Op school moet de informatie betreffende leningen veel beter worden.

Nadelen lening goed uitleggen

Hier moet de jeugd de nadelen van een lening goed worden uitgelegd. Zij moeten op de hoogte zijn dat een lopende lening ervoor zorgt dat de maximale hypotheek op inkomen veel minder wordt. Door (op jonge leeftijd) goede rekenvoorbeelden te laten zien, weet ik zeker dat de jeugd minder leningen zal afsluiten.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geld lenen
vrijblijvend aanvragen
Geld lenen
Bank Rente
Freo 6,50%
Defam Premium 6,60%
SNS Bank 6,60%
Lloyds Bank 6,70%
Rabobank 6,70%
ING 6,80%
> Bekijk de overige 30+ rentes
Nieuwsbrief
Op de hoogte van leningen

je gegevens zijn veilig


Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen