HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Extra renteopslag rentemiddelen

In april kon u in drie blogs lezen hoe de boeterente bij veel banken verkeerd wordt berekend. Helaas kwam de boeteberekening niet ten voordelen uit van de klant. Een boete berekening is van toepassing als er sprake is:

  • Hypotheek intern oversluiten (nieuwe hypotheek bij dezelfde bank)
  • Hypotheek oversluiten naar een andere bank
  • Rentemiddelen bij dezelfde bank

Bij alle 3 de opties is er pas sprake van een boete als de betaalde hypotheekrente hoger is dan de huidige hypotheekrente. Hierbij wordt er wel gekeken hoe lang de rente nog vast staat. Is er een nadeel voor de bank, dan mag de klant betalen. Nu banken op hun vingers zijn getikt door de AFM moeten zij de boeterente dus anders berekenen. Dit is nadelig voor hen omdat de boeterente in de meeste gevallen lager uitvalt. Het heeft even geduurd, maar de eerste bank is met iets leuks gekomen.

Bij rentemiddeling is niet alleen de boeterente van toepassing maar mag een bank ook een opslag berekenen van een bepaald percentage. Dit percentage hebben zij nu verhoogd! Natuurlijk komt deze bank ook met een verklaring:

Waarom deze opslag?

De opslag is nodig om rentemiddeling kostendekkend te kunnen blijven aanbieden aan klanten. Wij lopen het risico dat niet het gehele renteverlies voor de bank op het oude rentecontract wordt terugbetaald. Bijvoorbeeld als uw klant na een aantal jaar de nieuwe lening geheel aflost. Daarnaast ontvangen wij het renteverlies op het oude rentecontract niet in één keer, maar verspreid over de nieuwe rentevaste periode. Ook dat kost ons geld.

Bovenstaande verklaring begrijp ik wel. Het is echter altijd mogelijk een verklaring te verzinnen met daarin nadelen te beschrijven voor de bank. Ik ben zeer benieuwd of de andere banken gaan volgen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen