Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Extra renteopslag rentemiddelen

In april kon u in drie blogs lezen hoe de boeterente bij veel banken verkeerd wordt berekend. Helaas kwam de boeteberekening niet ten voordelen uit van de klant. Een boete berekening is van toepassing als er sprake is:

  • Hypotheek intern oversluiten (nieuwe hypotheek bij dezelfde bank)
  • Hypotheek oversluiten naar een andere bank
  • Rentemiddelen bij dezelfde bank

Bij alle 3 de opties is er pas sprake van een boete als de betaalde hypotheekrente hoger is dan de huidige hypotheekrente. Hierbij wordt er wel gekeken hoe lang de rente nog vast staat. Is er een nadeel voor de bank, dan mag de klant betalen. Nu banken op hun vingers zijn getikt door de AFM moeten zij de boeterente dus anders berekenen. Dit is nadelig voor hen omdat de boeterente in de meeste gevallen lager uitvalt. Het heeft even geduurd, maar de eerste bank is met iets leuks gekomen.

Bij rentemiddeling is niet alleen de boeterente van toepassing maar mag een bank ook een opslag berekenen van een bepaald percentage. Dit percentage hebben zij nu verhoogd! Natuurlijk komt deze bank ook met een verklaring:

Waarom deze opslag?

De opslag is nodig om rentemiddeling kostendekkend te kunnen blijven aanbieden aan klanten. Wij lopen het risico dat niet het gehele renteverlies voor de bank op het oude rentecontract wordt terugbetaald. Bijvoorbeeld als uw klant na een aantal jaar de nieuwe lening geheel aflost. Daarnaast ontvangen wij het renteverlies op het oude rentecontract niet in één keer, maar verspreid over de nieuwe rentevaste periode. Ook dat kost ons geld.

Bovenstaande verklaring begrijp ik wel. Het is echter altijd mogelijk een verklaring te verzinnen met daarin nadelen te beschrijven voor de bank. Ik ben zeer benieuwd of de andere banken gaan volgen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek