Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 6 augustus 2018, 11:58
#hypotheek #huis kopen

BNR Nieuwsradio heeft bij verschillende partijen navraag gedaan naar het effect van de Vereniging van Eigenaren (VvE) op het krijgen van een hypotheek voor een appartement. Het resultaat: een lakse VvE kan problemen opleveren bij het financieren van het felbegeerde appartement.

Reservefonds Vereniging van Eigenaren (VvE)

Appartementencomplexen hebben verplicht een Vereniging van Eigenaren: er zijn aspecten aan het gebouw waar de eigenaren samen voor moeten zorgen. Voor het groot onderhoud van het gebouw vormt de VvE een reservefonds - dat is al sinds 2005 verplicht. Daarbij was echter niet vastgelegd hoeveel er gereserveerd moest worden. Sinds 1 januari van dit jaar wel: 0,5% van de herbouwwaarde per jaar moet naar het reservefonds, óf er moet een deugdelijk onderhoudsplan zijn.

Inhoud fonds van belang voor hypotheek

De koper van een appartement gaat deelnemen in de VvE van het complex. Sinds 1 april van dit jaar moeten taxateurs bij het bepalen van de waarde van het appartement ook rekening houden met de financiële reserves van de vereniging. De bank waar de koper een hypotheek aanvraagt kijkt bij de beoordeling van de hypotheekaanvraag ook naar de staat van het reservefonds van de VvE. Is dat niet in orde, dan krijgt de koper minder financiering. Dat kan problemen opleveren bij de het betalen van de koopsom.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.