Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

VvE kan problemen geven bij hypotheek

Financiën vereniging wegen mee bij hypotheekaanvraag

Financiën vereniging wegen mee bij hypotheekaanvraag

BNR Nieuwsradio heeft bij verschillende partijen navraag gedaan naar het effect van de Vereniging van Eigenaren (VvE) op het krijgen van een hypotheek voor een appartement. Het resultaat: een lakse VvE kan problemen opleveren bij het financieren van het felbegeerde appartement.

Reservefonds Vereniging van Eigenaren (VvE)

Appartementencomplexen hebben verplicht een Vereniging van Eigenaren: er zijn aspecten aan het gebouw waar de eigenaren samen voor moeten zorgen. Voor het groot onderhoud van het gebouw vormt de VvE een reservefonds – dat is al sinds 2005 verplicht. Daarbij was echter niet vastgelegd hoeveel er gereserveerd moest worden. Sinds 1 januari van dit jaar wel: 0,5% van de herbouwwaarde per jaar moet naar het reservefonds, óf er moet een deugdelijk onderhoudsplan zijn.

Inhoud fonds van belang voor hypotheek

De koper van een appartement gaat deelnemen in de VvE van het complex. Sinds 1 april van dit jaar moeten taxateurs bij het bepalen van de waarde van het appartement ook rekening houden met de financiële reserves van de vereniging. De bank waar de koper een hypotheek aanvraagt kijkt bij de beoordeling van de hypotheekaanvraag ook naar de staat van het reservefonds van de VvE. Is dat niet in orde, dan krijgt de koper minder financiering. Dat kan problemen opleveren bij de het betalen van de koopsom.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Tako van maandag september 16, 2019 12:58
    klopt pas in 2021, echter banken gaan nu al streng met deze regel om, gezien dat feit toch redelijk juist

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek