Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

'Jongeren sparen te weinig'

Buffer bij 20-45 jarigen vaak te laag volgens Nibud

Buffer bij 20-45 jarigen vaak te laag volgens Nibud

De Rabobank heeft onderzoek gedaan naar het spaargedrag van jongeren. De conclusie: ruim een derde van de jongeren heeft te weinig spaargeld als buffer.

Nibud-norm voor spaargeld

Het Nibud heeft normen voor hoe hoog een gezonde buffer zou moeten zijn. De laagste buffer in die lijst is die voor een alleenstaande op bijstandsniveau – die zou nog wel een bedrag van € 3.000 aan spaargeld moeten hebben.

Jongeren zetten te weinig opzij

Rabobank heeft vragen gesteld over spaargeld aan ruim 1000 mensen van 20 tot 45 jaar. Uit de antwoorden bleek dat meer dan een derde van hen minder dan de genoemde € 3.000 aan reserve heeft. Dit geldt niet alleen voor jongeren met een laag inkomen, maar ook voor bijna de helft (47%) van degenen die € 2.000 tot € 3.000 verdienen. Zelfs bij een inkomen van meer dan € 5.000 heeft 14% die buffer niet.

Niet genoeg financiële ruimte

Zij geven aan niet de financiële ruimte te hebben om te sparen. Dit komt door hoge vaste lasten, een te laag inkomen of andere prioriteiten. Ze vinden een nieuw huis of een aanstaand huwelijk belangrijker dan sparen voor een buffer.

Invloed van partner en kinderen

Er zijn wel verschillen te zien in de spaarniveaus naar gezinssituatie. Mensen met een partner sparen meer dan alleenstaanden, jongeren zonder kinderen hebben meer spaargeld dan leeftijdsgenoten met kinderen. Voor alleenstaanden met kinderen is het opbouwen van de benodigde reserve het allermoeilijkst – bij bijna 2 op de 3 lukt dat niet.

Voor alles over sparen ga je naar VanSpaarbankVeranderen.nl!

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek