Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 21 november 2018, 12:20
#pensioen

Zeven jaar lang hebben werkgevers en vakbonden onderhandeld over een nieuw pensioenstelsel. Gisteravond klapte het overleg uit elkaar: er komt voorlopig geen nieuw stelsel.

Vrees voor korting op pensioenuitkering

Dit betekent dat het huidige Nederlandse pensioenstelsel gewoon blijft bestaan, inclusief de gebreken ervan. Zo moeten miljoenen mensen blijven vrezen voor een korting op hun pensioenuitkering, binnenkort of in de toekomst. De grote pensioenfondsen APB, PME, PMT en PFZW hebben te lage buffers. Als die positie niet verbetert zit er niets anders meer op dan het korten op de uitbetalingen van pensioenen.

Maatregelen kabinet bij nieuw pensioenakkoord

Het kabinet stond in de startblokken met maatregelen om die kortingen tegen te gaan. Dat was echter afhankelijk van het rondkomen van een nieuw pensioenakkoord: nu dat ver weg lijkt gaat het kabinet niets tegen de kortingen doen.

Verhoging AOW leeftijd blijft lopen

Een ander gevolg is te vinden in de AOW leeftijd. Er werd gesproken over een lager tempo voor het verhogen van de AOW-leeftijd, ook dat is nu van tafel. De koppeling met de levensverwachting blijft voorlopig ongewijzigd, en eerder stoppen voor zware beroepen is er ook niet bij.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.