Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 5 november 2019, 13:09
#lenen

Geld lenen wordt steeds goedkoper. Dat geldt vooral voor hypotheken, maar ook voor consumptieve leningen. Je zou verwachten dat mensen die een consumptieve lening hebben lopen, gebruik willen maken van de lagere rentes en massaal checken of hun lening goedkoper kan. Het tegendeel blijkt waar, zo blijkt uit onderzoek van kredietverstrekker Freo en Marktonderzoeksbureau Markteffect. Bijna de helft van de mensen met een lening kijkt nooit of deze lening goedkoper kan!

Vergelijk de actuele leenrentes

Leningen vergelijken gebeurt weinig

Het vergelijken van leningen blijkt een stuk minder voor te komen dan het vergelijken van andere diensten zoals de zorgverzekering, energie of telecom. In het onderzoek van Freo en Markteffect werd aan 1.000 mensen met een consumptieve lening de volgende vraag gesteld: "Hoe vaak vergelijkt u de contracten van zorgverzekeraars, telecomaanbieders, energieleveranciers en kredietverstrekkers?". Het antwoord van deze vraag is verwerkt in onderstaand plaatje.

Duidelijk is dat het vergelijken van leningen veel minder populair is dan het vergelijken van andere producten/diensten. In het onderzoek werd aan mensen die nog nooit hebben overwogen om de lening over te sluiten gevraagd waarom ze dat nog nooit hebben overwogen. De volgende redenen werden het meest genoemd:

  • geen interesse (33%)
  • ik ben overtuigd van de goede voorwaarden van mijn lening (25%)
  • ik denk niet dat ik kan besparen (25%)

Grote verschillen in leenrentes

Dat het vergelijken en oversluiten van bestaande leningen (relatief) weinig gebeurt, noemt Ron van Vliet, CEO van Freo, een gemiste kans. "Rentes van kredietverstrekkers lopen fors uiteen. Daarom kan het zomaar zijn dat je flink bespaart door je lening over te sluiten naar een partij met een lagere rente. Tegenwoordig betaal je hier in de meeste gevallen géén boeterente voor", aldus van Vliet.

Dat er grote verschillen bestaan als je kijkt naar de rente, blijkt ook uit onderstaande overzicht waarin voor zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet voor diverse leenbedragen de laagste en hoogste rente getoond worden. Deze rentes gelden voor leningen die nu aan te vragen zijn. Veel Nederlanders hebben nog leningen lopen die niet meer actief aangeboden worden. De rente op deze leningen is vaak nóg hoger.

Bron: ActueleRentestanden.nl

Zeker mensen met een lening die al een tijd loopt kunnen voordeel behalen. In onderstaande grafiek hebben we het historische renteverloop (de scherpste rentes) van de meest populaire leenvormen op een rij gezet. Daaruit blijken 2 dingen: de rentes op beide kredietvormen zijn gedaald, maar de rentes op persoonlijke leningen nog een stuk harder dan de rentes op een doorlopend krediet.

Bron historische leenrentes: Lening.nl

Vergelijken loont

Wij sluiten ons aan bij de conclusie van Ron van Vliet dat het vergelijk van lopende leningen loont. En als je op dit moment een doorlopend krediet hebt lopen is het zeker niet onverstandig om dan gelijk eens te kijken of overstappen naar een persoonlijke lening interessant is.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.