Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Nederlander checkt lopende lening weinig

Geld lenen steeds goedkoper: waarom switchen niet meer mensen van kredietverstrekker?

Geld lenen steeds goedkoper: waarom switchen niet meer mensen van kredietverstrekker?

Geld lenen wordt steeds goedkoper. Dat geldt vooral voor hypotheken, maar ook voor consumptieve leningen. Je zou verwachten dat mensen die een consumptieve lening hebben lopen, gebruik willen maken van de lagere rentes en massaal checken of hun lening goedkoper kan. Het tegendeel blijkt waar, zo blijkt uit onderzoek van kredietverstrekker Freo en Marktonderzoeksbureau Markteffect. Bijna de helft van de mensen met een lening kijkt nooit of deze lening goedkoper kan!

Vergelijk de actuele leenrentes

Leningen vergelijken gebeurt weinig

Het vergelijken van leningen blijkt een stuk minder voor te komen dan het vergelijken van andere diensten zoals de zorgverzekering, energie of telecom. In het onderzoek van Freo en Markteffect werd aan 1.000 mensen met een consumptieve lening de volgende vraag gesteld: “Hoe vaak vergelijkt u de contracten van zorgverzekeraars, telecomaanbieders, energieleveranciers en kredietverstrekkers?”. Het antwoord van deze vraag is verwerkt in onderstaand plaatje.

Duidelijk is dat het vergelijken van leningen veel minder populair is dan het vergelijken van andere producten/diensten. In het onderzoek werd aan mensen die nog nooit hebben overwogen om de lening over te sluiten gevraagd waarom ze dat nog nooit hebben overwogen. De volgende redenen werden het meest genoemd:

  • geen interesse (33%)
  • ik ben overtuigd van de goede voorwaarden van mijn lening (25%)
  • ik denk niet dat ik kan besparen (25%)

Grote verschillen in leenrentes

Dat het vergelijken en oversluiten van bestaande leningen (relatief) weinig gebeurt, noemt Ron van Vliet, CEO van Freo, een gemiste kans. “Rentes van kredietverstrekkers lopen fors uiteen. Daarom kan het zomaar zijn dat je flink bespaart door je lening over te sluiten naar een partij met een lagere rente. Tegenwoordig betaal je hier in de meeste gevallen géén boeterente voor”, aldus van Vliet.

Dat er grote verschillen bestaan als je kijkt naar de rente, blijkt ook uit onderstaande overzicht waarin voor zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet voor diverse leenbedragen de laagste en hoogste rente getoond worden. Deze rentes gelden voor leningen die nu aan te vragen zijn. Veel Nederlanders hebben nog leningen lopen die niet meer actief aangeboden worden. De rente op deze leningen is vaak nóg hoger.

Bron: ActueleRentestanden.nl

Zeker mensen met een lening die al een tijd loopt kunnen voordeel behalen. In onderstaande grafiek hebben we het historische renteverloop (de scherpste rentes) van de meest populaire leenvormen op een rij gezet. Daaruit blijken 2 dingen: de rentes op beide kredietvormen zijn gedaald, maar de rentes op persoonlijke leningen nog een stuk harder dan de rentes op een doorlopend krediet.

Bron historische leenrentes: Lening.nl

Vergelijken loont

Wij sluiten ons aan bij de conclusie van Ron van Vliet dat het vergelijk van lopende leningen loont. En als je op dit moment een doorlopend krediet hebt lopen is het zeker niet onverstandig om dan gelijk eens te kijken of overstappen naar een persoonlijke lening interessant is.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek