Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 6 december 2019, 09:53
#lenen

Bij het verstrekken van een lening moeten banken een goede analyse maken van de financiële situatie van een klant. Dit is vooral om de klant te beschermen tegen het aangaan van onverantwoord hoge leningen. Voor deze analyse moeten banken allerlei gegevens opvragen bij de klant. Hier lopen banken aan tegen de grenzen die de privacywet aangeeft bij het opvragen van persoonlijke gegevens. Dit valt te lezen op de website van het FD.

Maximale lening

Als een consument een lening aanvraagt, voert de kredietverstrekker altijd een analyse uit of de gewenste lening wel verantwoord is. Deze analyse bestaat uit een berekening (welk bedrag kan de klant lenen?) en een inventarisatie van heel veel persoonlijke gegevens. Denk hierbij aan gegevens over het inkomen, evt. schulden en het uitgavepatroon van de consument. In het artikel van het FD valt te lezen dat banken bij het bepalen van welke gegevens wel of niet opgevraagd kunnen worden soms worstelen met de privacywet.

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt in het artikel: "Wij hebben van verschillende banken hierover signalen ontvangen. Er zijn spanningen rond de juiste uitleg van de AVG (algemene verordening gegevensbescherming, red.) bij het goed verlenen van consumptief krediet. We hebben daarom de AFM (Autoriteit Financiële Markten, red) gevraagd met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP, red) in overleg te treden, om hier duidelijkheid over te krijgen.'

Hoge boetes bij overkreditering

Voor banken is dit een hele belangrijke discussie. Bij overkreditering (het verstrekken van te hoge leenbedragen) kan een kredietverstrekker namelijk in de problemen komen. Allereerst omdat het de kredietverstrekker veel tijd en geld kost als een klant de lening niet meer terug kan betalen. Maar daarnaast omdat kredietverstrekkers het risico lopen op hoge boetes bij overkreditering.

Gesprekken over nieuwe regels

Uit het artikel blijkt dat de AFM en de AP op de hoogte zijn van het hierboven beschreven probleem en hierover met elkaar in gesprek zijn. Volgens een woordvoerder van de AP moet er een balans zijn tussen "het volgen van de financiële wetgeving en de eisen uit de AVG dat er niet meer dan noodzakelijke persoonsgegevens mogen worden verwerkt".

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.