Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Risico te hoge lening door privacywet

Banken: opvragen gegevens voor goede lening analyse botst soms met privacywet

Banken: opvragen gegevens voor goede lening analyse botst soms met privacywet

Bij het verstrekken van een lening moeten banken een goede analyse maken van de financiële situatie van een klant. Dit is vooral om de klant te beschermen tegen het aangaan van onverantwoord hoge leningen. Voor deze analyse moeten banken allerlei gegevens opvragen bij de klant. Hier lopen banken aan tegen de grenzen die de privacywet aangeeft bij het opvragen van persoonlijke gegevens. Dit valt te lezen op de website van het FD.

Maximale lening

Als een consument een lening aanvraagt, voert de kredietverstrekker altijd een analyse uit of de gewenste lening wel verantwoord is. Deze analyse bestaat uit een berekening (welk bedrag kan de klant lenen?) en een inventarisatie van heel veel persoonlijke gegevens. Denk hierbij aan gegevens over het inkomen, evt. schulden en het uitgavepatroon van de consument. In het artikel van het FD valt te lezen dat banken bij het bepalen van welke gegevens wel of niet opgevraagd kunnen worden soms worstelen met de privacywet.

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt in het artikel: “Wij hebben van verschillende banken hierover signalen ontvangen. Er zijn spanningen rond de juiste uitleg van de AVG (algemene verordening gegevensbescherming, red.) bij het goed verlenen van consumptief krediet. We hebben daarom de AFM (Autoriteit Financiële Markten, red) gevraagd met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP, red) in overleg te treden, om hier duidelijkheid over te krijgen.’

Hoge boetes bij overkreditering

Voor banken is dit een hele belangrijke discussie. Bij overkreditering (het verstrekken van te hoge leenbedragen) kan een kredietverstrekker namelijk in de problemen komen. Allereerst omdat het de kredietverstrekker veel tijd en geld kost als een klant de lening niet meer terug kan betalen. Maar daarnaast omdat kredietverstrekkers het risico lopen op hoge boetes bij overkreditering.

Gesprekken over nieuwe regels

Uit het artikel blijkt dat de AFM en de AP op de hoogte zijn van het hierboven beschreven probleem en hierover met elkaar in gesprek zijn. Volgens een woordvoerder van de AP moet er een balans zijn tussen “het volgen van de financiële wetgeving en de eisen uit de AVG dat er niet meer dan noodzakelijke persoonsgegevens mogen worden verwerkt”.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek