Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Euribor rentes stijgen snel

3, 6 en 12 maands euribor op hoogste niveau in jaren

3, 6 en 12 maands euribor op hoogste niveau in jaren

De Euribor rentes stijgen de laatste weken snel. Zoals te zien in onderstaande grafiek, hebben de 3, 6 en 12 maands euribor rentes het hoogste niveau in ruim 3 jaar bereikt.

Historische euribor rentes

Oorzaak stijging Euribor rentes

De stijging van de interbancaire rentes is met name het gevolg van 2 ontwikkelingen:

ECB rente niet verder omlaag

De kans dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verder verlaagd, is de laatste maand kleiner geworden. Veel experts hadden verwacht dat de ECB de rente in de afgelopen maand vanwege de coronacrisis verder zou verlagen. Veel andere centrale banken hebben dat wel gedaan: de Amerikaanse centrale bank zelfs 2 keer!

De ECB heeft de rente echter niet verder verlaagd en de kans dat dit alsnog gaat gebeuren wordt kleiner geacht dan een maand geleden.

Coronacrisis verhoogt risico

Euribor is het rentetarief waartegen banken onderling geld lenen. De risico’s in de markt zijn door de coronacrisis aanzienlijk groter geworden waardoor het logisch is dat een bank een hogere risicomarge aanhoudt bij het uitlenen van geld aan een andere bank. Dit vertaald zich in een hoger Euribor rente tarief.

Gevolgen voor hypotheekrentes

Waar de kapitaalmarktrente een goede indicator is voor de hypotheekrentes met een langere looptijd, wordt de Euribor rente als een indicator gezien voor de kortlopende / variabele hypotheekrente. Als deze stijging doorzet, is de kans dan ook groot dat de kortlopende hypotheekrentes binnenkort ook (verder) zullen gaan stijgen.

Bekijk de actuele hypotheekrentes

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek