Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 9 april 2020, 16:30
#hypotheek #economie

De Euribor rentes stijgen de laatste weken snel. Zoals te zien in onderstaande grafiek, hebben de 3, 6 en 12 maands euribor rentes het hoogste niveau in ruim 3 jaar bereikt.

Historische euribor rentes


Oorzaak stijging Euribor rentes

De stijging van de interbancaire rentes is met name het gevolg van 2 ontwikkelingen:

ECB rente niet verder omlaag

De kans dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verder verlaagd, is de laatste maand kleiner geworden. Veel experts hadden verwacht dat de ECB de rente in de afgelopen maand vanwege de coronacrisis verder zou verlagen. Veel andere centrale banken hebben dat wel gedaan: de Amerikaanse centrale bank zelfs 2 keer!

De ECB heeft de rente echter niet verder verlaagd en de kans dat dit alsnog gaat gebeuren wordt kleiner geacht dan een maand geleden.

Coronacrisis verhoogt risico

Euribor is het rentetarief waartegen banken onderling geld lenen. De risico's in de markt zijn door de coronacrisis aanzienlijk groter geworden waardoor het logisch is dat een bank een hogere risicomarge aanhoudt bij het uitlenen van geld aan een andere bank. Dit vertaald zich in een hoger Euribor rente tarief.

Gevolgen voor hypotheekrentes

Waar de kapitaalmarktrente een goede indicator is voor de hypotheekrentes met een langere looptijd, wordt de Euribor rente als een indicator gezien voor de kortlopende / variabele hypotheekrente. Als deze stijging doorzet, is de kans dan ook groot dat de kortlopende hypotheekrentes binnenkort ook (verder) zullen gaan stijgen.

Bekijk de actuele hypotheekrentes

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.