Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 21 april 2020, 09:24
#zorgverzekering

De premie voor de zorgverzekering neemt een flinke hap uit het maandelijkse budget van de meeste Nederlanders. Het is dan ook niet gek dat veel mensen proberen te besparen op die zorgpremie. Eén van de manieren die daarvoor veel gebruikt wordt is de keuze voor een collectieve zorgverzekering. Daarbij krijgt de verzekerde een zogeheten 'collectiviteitskorting' en zou dan goedkoper uit moeten zijn dan wanneer hij individueel zijn zorgpolis regelt.

Vektis Zorgthermometer 2020

Dat was lange tijd inderdaad het geval, maar in 2020 is het voor het eerst zo dat collectieve zorgverzekeringen gemiddeld genomen duurder zijn dan individuele polissen. Dat heeft Vektis laten zien in haar Zorgthermometer 2020.

Vektis Zorgthermometer Verzekerden in Beeld 2020

Vektis houdt zich bezig met informatiestromen en data in de zorg. Zorgverzekeringen horen daar vanzelfsprekend ook bij. In de Zorgthermometer Verzekerden in Beeld laat de organisatie allerlei cijfers over zorgverzekeringen zien, en geeft weer wat voor veranderingen er zijn in bijvoorbeeld polissen, aanvullende pakketten en eigen risico.

Ontwikkelingen bij zorgverzekeringen in 2020

De belangrijkste inzichten in het rapport van dit jaar:

  • Er zijn in 2020 minder mensen van zorgverzekering gewisseld. Vorig jaar maakte 7% van de verzekerden een overstap. Dit jaar was dat 6,5%.Na jarenlange stijging, daalt dit jaar de gemiddelde nominale premie met 0,4%.
  • Gemiddelde premie collectief verzekerden ligt voor het eerst hoger dan premie individueel verzekerde.
  • Dalende trend collectieve verzekeringen zet door met bijna 2%.
  • Steeds meer verzekerden kiezen een vrijwillig eigen risico.
  • Het aantal verzekerden dat kiest voor het maximale eigen risico van 500 euro is weer toegenomen.
  • Het percentage aanvullend verzekerden daalt in 2020 opnieuw.

Dat collectieve verzekeringen verhoudingsgewijs duurder zijn geworden is te danken aan het verlagen van de maximale collectiviteitskorting in 2020. Vorig jaar mochten verzekeraars voor een collectieve polis nog maximaal 10% korting geven, dat is dit jaar verlaagd naar 5%. Bij individuele zorgverzekeringen zijn diverse 'prijsvechters' actief met lage premies.

Vergelijk zorgpremies in 2020

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.