Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 27 juli 2020, 09:23
#hypotheek #banken en verzekeraars

De innovatieve betaalbank Bunq stopt geld in hypotheken, meldt het FD. Daarvoor werkt Bunq met Venn Hypotheken, een dochter van Nationale Nederlanden.

Strenge eisen voor hypotheek van Bunq

Venn heeft een aantal strenge eisen meegekregen van Bunq. Twee derde van de hypotheken moet met NHG verstrekt worden en de maximale hypotheeksom bedraagt 80% van de woningwaarde.

Nodig voor enig rendement op gelden

Bunq is de eerste van de 'neobanken' die overgaat tot het verstrekken van hypotheken. De eerste 100 miljoen is al verstrekt. De reden: het beleggen van de gelden die gestald zijn bij de bank op een manier die enig rendement oplevert.

Negatief rendement

Het parkeren van de klanttegoeden in staatsobligaties en bij de Europese Centrale Bank (ECB) levert immers een negatief rendement. Om deze verliespost zo klein mogelijk te houden gaat een deel van het 'dode geld' nu naar hypotheken.

Liever geen risico met geld van klanten

De keuze om geld te stoppen in hypotheken past eigenlijk niet bij de oorspronkelijke doelstelling van Bunq, dat liever inkomsten wil genereren met het abonnementsmodel. 

Dat Bunq iets meer risico's neemt in zijn beleggingen, is vooral omdat zijn klanten daarom vragen. 'Wat onze rekeninghouders willen, is soms tegenstrijdig met wat ik wil', zegt oprichter Ali Niknam in een toelichting. 'Traditionele banken zijn intrinsiek gemotiveerd om zo veel risico te nemen met andermans geld. Ik heb dat nooit gewild.'

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.