Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 22 oktober 2021, 14:21
#hypotheek

Het heeft even geduurd, maar de rentestijgingen op de rentemarkten werken nu ook echt door op de hypotheekmarkt. Deze week zagen we een groot aantal renteverhogingen langskomen. In één week tijd is de rente van bijna 3 kwart van de hypotheken verhoogd. En het ziet er naar uit dat de rentestijging voorlopig nog even door zal zetten, want de eerste rentewijzigingen voor komende week zijn ook al aangekondigd.

Bekijk de actuele hypotheekrentes

Rentestijging niet onverwacht

De hypotheekrentestijgingen komen niet onverwacht. We zien al enige tijd een aantal ontwikkelingen die normaal gesproken een opwaarts effect hebben op de hypotheekrente. De economie begint na de coronacrisis flink aan te trekken. Dat heeft onder andere tot gevolg dat de inflatie flink gestegen is. In het begin leek het erop dat de stijgende inflatie tijdelijk zou zijn, maar steeds meer partijen houden er rekening mee dat de prijsstijgingen wel eens wat langer aan zouden kunnen houden. Een aantrekkende economie en stijgende prijzen zijn vaak een voorbode van hogere rentes.

Stijgende kapitaalmarktrente

Op de kapitaalmarkt zagen we dit ook al terug. De kapitaalmarktrente is de laatste maanden aan een opmars bezig en staat sinds deze week weer boven de 0.

Grafiek met de Nederlandse kapitaalmarktrente in 2021

Bron: HomeFinance.nl

Grote concurrentie: banken voorzichtig met verhogen rente

Het heeft lang geduurd voordat hypotheekaanbieders de stijging van de kapitaalmarktrente verwerkt hebben in de hypotheekrentes. De belangrijkste reden is dat er heel veel concurrentie is op de hypotheekmarkt. Banken en andere partijen die hypotheken verstrekken hebben momenteel heel veel geld beschikbaar. Het risico bestaat dat je als bank marktaandeel verspeeld als je als eerste de rentes verhoogt. Dus was (en is?) voor veel banken het motto: liever een wat lagere marge op een hypotheek dan een lager marktaandeel.

Rentestijging bij een groot aantal banken

De afgelopen weken zagen we dat een aantal banken de rentes voorzichtig toch wat omhoog gooiden. En nadat deze week marktleider Rabobank de rentes verhoogde, zagen we andere banken heel snel volgen. Hieronder een overzicht van alle hypotheken waarvan de rente deze week gewijzigd is.

Hypotheekrente verhogingen tussen 17 en 23 oktober 2021

Bron: ActueleRentestanden.nl

Vooral langere renteperioden omhoog

De meeste renteverhogingen zijn relatief klein. Vooral bij de korte renteperioden gaat het vaak om een paar honderdsten. Toch zien we deze week ook renteverhogingen langskomen van een tiende of zelfs 0,15 procent. De wat grotere renteverhogingen vinden met name plaats bij de langere rentelooptijden. Dus bij rentevastperioden van 15 tot en met 30 jaar. En laten dat nou net de meest populaire renteperioden zijn. In de afgelopen week werd bij meer dan 3 kwart van de hypotheken die afgesloten zijn, gekozen voor een renteperiode van 15 jaar of meer.

Hypotheken marktaandeel per rentevast periode HDN

Bron: HDN

Hierbij is een hypotheek met een renteperiode van 20 jaar vast met afstand het meest populair. In bijna 55 procent van de gevallen werd hiervoor gekozen.

Komende week meer stijgingen

Voor de komende week zijn er al weer wat renteverhogingen aangekondigd. Waaronder een volgende verhoging van de Rabobank. Dus de stijging van de hypotheekrente lijkt voorlopig in ieder geval nog even door te zetten.

Gratis op de hoogte blijven van alle renteontwikkelingen?

Meld je aan voor onze MailService!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.