Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

FED rente – Amerikaanse basisrente

Hoe hoog is de Amerikaanse rente?

Als we het hebben over “de Amerikaanse rente”, dan gaat het vaak over de “federal funds rate” of te wel de Fed basisrente. Deze basisrente is het rentetarief dat banken aan elkaar doorberekenen voor het geld dat ze bij de centrale bank gestald hebben.

Hieronder ziet u een tabel met de laatste 10 renteverhogingen en renteverlagingen van de Fed basisrente. In de tabel ziet u tevens het actuele basisrente tarief zoals die momenteel in de VS geldt. In de grafiek krijgt u een overzicht van de historische ontwikkeling van de basisrente. Soms hanteert de Fed een rente range. Dus een minimaal en maximaal tarief. Wij publiceren dan het maximale tarief.

Actuele Amerikaanse rente – Fed basisrente
26-07-2023 5,500%
03-05-2023 5,250%
22-03-2023 5,000%
01-02-2023 4,750%
14-12-2022 4,500%
02-11-2022 4,000%
21-09-2022 3,250%
28-07-2022 2,500%
15-06-2022 1,750%
04-05-2022 1,000%

Wat is de Fed?

Fed is de afkorting van The Federal Reserve System ook wel kortweg The Federal Reserve genoemd. De Fed is de centrale bank van de Verenigde Staten en de Amerikaanse tegenhanger van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England (de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk). De Fed is verantwoordelijk voor de monetaire politiek in de VS. Hierbij kijkt de Fed onder andere naar inflatie maar ook naar de economische vooruitzichten. Daarnaast houdt de Fed toezicht op het binnenlands betalingsverkeer. In tegenstelling wat je zou verwachten, is de Fed geen eigendom van de staat, maar privébezit van een aantal grote banken.

De Fed wordt bestuurt door een Board of Governors (Raad van Commissarissen). Deze raad bestaat uit 7 leden die door de de President van de Verenigde Staten worden benoemd. Daarnaast bestaan er in de VS twaalf regionale Reserve Banks. Deze zijn ingesteld door het Congress. Op het moment dat er over het monetaire beleid van de Fed gesproken wordt, komen de 7 leden van de Board of Governors en 5 van de 12 presidenten van de regionale Reserve Banks bij elkaar. Dit orgaan wordt het Federal Open Market Committee (FOMC) genoemd. De FOMC komt maandelijks bij elkaar om over de monetaire politiek te vergaderen.

Hier komt je shortcode voor de tabel
Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek