Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

ECB verhoogt rente met 0,75 procent

Derde renteverhoging in korte tijd om inflatie in toom te houden

Derde renteverhoging in korte tijd om inflatie in toom te houden

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zojuist bekendgemaakt dat de belangrijkste rentes met 0,75 procentpunt omhoog gaan. Deze verhoging komt overeen met wat de financiële markten verwacht hadden. Het is al de derde renteverhoging in een paar maanden tijd. De renteverhogingen zijn volgens de centrale bank nodig om de historisch hoge inflatie in toom te houden.

Bekijk de actuele en historische Europese rente

Herfinancieringsrente naar 2 procent

Met de verhoging die vandaag bekendgemaakt is, komt de Europese herfinancieringsrente uit op 2%. Een paar maanden geleden stond deze belangrijke Europese rente nog op 0%.  

Europese rente tussen 1999 en oktober 2022

Bron: HomeFinance.nl

Met 2% staan de Europese rente weer op het renteniveau van ongeveer 10 jaar geleden.

ECB traag met wijzigen rente

Je kunt dus spreken over een forse verhoging in korte tijd. Toch blijft de ECB achter bij andere centrale banken. In onderstaande grafiek tonen wij de historische ontwikkeling van de Europese rente, de Britse rente en de Amerikaanse rente

Ontwikkeling van de Europese, Amerikaanse en Britse rente in 2022

Bron: HomeFinance.nl

Duidelijk is dat de Britten en Amerikanen veel sneller zijn begonnen met het verhogen van de rente dan de ECB en ook al veel meer renteverhogingen hebben doorgevoerd. Dit had met name te maken met de verwachting binnen de Europese Centrale Bank dat de hoge inflatie tijdelijk zou zijn. Deze verwachting is niet uitgekomen waarna de ECB alsnog tot een verhoging van de rentes is overgegaan.

Diverse experts – waaronder President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) – verwachten vanwege deze trage reactie dan ook dat deze renteverhoging niet de laatste zal zijn die de ECB door zal voeren. Knot gaf onlangs aan dat hij nog zeker twee maar mogelijk meer stevige rentestappen nodig achtte om de inflatie weer onder controle te krijgen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Robert van donderdag oktober 27, 2022 19:24
    Spaargeld is kort geld, hypotheken lang. Die 2 zijn dus niet te combineren. Met deposito’s zou je een goed punt hebben.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek