Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 4 november 2021, 07:32
#inflatie

De nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat de inflatie de afgelopen maand is doorgeschoten naar het hoogste niveau in 20 jaar tijd.

Prijzen 3,4% hoger dan vorig jaar oktober

In oktober 2021 waren de goederen en diensten voor consumenten maar liefst 3,4% duurder dan in oktober vorig jaar. In september was er nog sprake van een prijsstijging van 2,7%. Het is lang geleden dat we zo'n hoog inflatiecijfer hebben gezien - het is sinds april 2002 niet zo hoog geweest.

Inflatie oktober 2021

Oorzaak: vooral gas en elektriciteit

De oorzaak van de hoge inflatie ligt vooral in de energieprijzen: de sterk gestegen prijzen voor gas en elektriciteit. Gas was in de afgelopen maand 30,6% duurder dan in oktober 2020, terwijl het in september 'slechts' 18,6% in prijs gestegen was. Voor elektriciteit zagen we zelfs een prijsstijging van 39,6% ten opzichte van oktober vorig jaar - in september was dat nog 24,4%.

Prijsindex van gas - CBS.nl

Het gestegen inflatiecijfer is niet alléén veroorzaakt door gas en elektriciteit. Ook motorbrandstoffen werden met 27,3% fors duurder dan een jaar eerder (in september was de stijging ook al 20,4%) - dat was te merken aan de pomp. Daarnaast steeg kleding opeens behoorlijk in prijs.

Hoge inflatie in heel Europa

Het beeld van de fors gestegen inflatie is niet uniek voor Nederland. In de hele eurozone vloog de inflatie omhoog en kwam uit op 4,1%. In september bleek die nog steken op 3,4%. Volgens de Europese berekening van de inflatie zat Nederland daar nog ruim onder met 3,7% (tegen 3,0% in september).

Benieuwd wat de rentes doen bij deze inflatie?

Meld je aan voor onze maandelijkse Rente-Update in je mail!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.