Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie schiet omhoog

Hoogste niveau in 20 jaar tijd

Hoogste niveau in 20 jaar tijd

De nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat de inflatie de afgelopen maand is doorgeschoten naar het hoogste niveau in 20 jaar tijd.

Prijzen 3,4% hoger dan vorig jaar oktober

In oktober 2021 waren de goederen en diensten voor consumenten maar liefst 3,4% duurder dan in oktober vorig jaar. In september was er nog sprake van een prijsstijging van 2,7%. Het is lang geleden dat we zo’n hoog inflatiecijfer hebben gezien – het is sinds april 2002 niet zo hoog geweest.

Inflatie oktober 2021

Oorzaak: vooral gas en elektriciteit

De oorzaak van de hoge inflatie ligt vooral in de energieprijzen: de sterk gestegen prijzen voor gas en elektriciteit. Gas was in de afgelopen maand 30,6% duurder dan in oktober 2020, terwijl het in september ‘slechts’ 18,6% in prijs gestegen was. Voor elektriciteit zagen we zelfs een prijsstijging van 39,6% ten opzichte van oktober vorig jaar – in september was dat nog 24,4%.

Prijsindex van gas - CBS.nl

Het gestegen inflatiecijfer is niet alléén veroorzaakt door gas en elektriciteit. Ook motorbrandstoffen werden met 27,3% fors duurder dan een jaar eerder (in september was de stijging ook al 20,4%) – dat was te merken aan de pomp. Daarnaast steeg kleding opeens behoorlijk in prijs.

Hoge inflatie in heel Europa

Het beeld van de fors gestegen inflatie is niet uniek voor Nederland. In de hele eurozone vloog de inflatie omhoog en kwam uit op 4,1%. In september bleek die nog steken op 3,4%. Volgens de Europese berekening van de inflatie zat Nederland daar nog ruim onder met 3,7% (tegen 3,0% in september).

Benieuwd wat de rentes doen bij deze inflatie?

Meld je aan voor onze maandelijkse Rente-Update in je mail!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek