Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 4 februari 2022, 10:46
#algemene rentes #inflatie

De inflatie bevindt zich al maanden op een heel hoog niveau. Veel centrale banken hebben hier op gereageerd door de rente te verhogen of aan te geven dat dit binnenkort zal gaan gebeuren. Tot voor kort wilde de Europese Centrale Bank niets weten van een renteverhoging. Maar gisteren was de toon van de ECB over de hoge inflatie bezorgder dan hiervoor.

ECB-president Christine Lagarde zinspeelde tijdens de persconferentie op een aanpassing van het monetaire beleid in de komende maanden. Gevolg: de Europese marktrentes - waaronder de Nederlandse kapitaalmarktrente - stegen flink.

Inflatie loopt flink op

In vrijwel alle landen in de wereld loopt de inflatie de laatste tijd flink op. De belangrijkste redenen zijn de sterk gestegen energieprijzen en de tekorten op allerlei grondstoffen en producten.

Inflatie Nederland

Ook de Nederlandse inflatie (CPI) is de laatste maanden hoger dan het in hele lange tijd geweest is.

Ontwikkeling Nederlandse inflatie tussen 1980 en 2022

De Nederlandse CPI over januari is nog niet bekend, maar de verwachting is dat deze nog hoger zal zijn dan de 5,7% van afgelopen december.

Inflatie tijdelijk?

Normaal gesproken verhogen centrale banken de rente vaak als de inflatie hoger is dan "standaard". Internationaal zien we dat veel centrale banken de rentes ook verhoogd hebben. De ECB vond een renteverhoging tot nu toe niet nodig. Tot november vorig jaar was de boodschap van de ECB dat de hoge inflatie "van voorbijgaande aard" was. In december was de toon van de ECB al wat minder stellig en gisteren was de toon vooral bezorgd. Het is duidelijk dat de ECB de inflatie heeft onderschat.

De kans op een renteverhoging is hiermee flink toegenomen. De volgende vergadering van de ECB is in maart en deze zal heel belangrijk zijn. Tijdens die vergadering worden de nieuwe inflatieverwachtingen voor de komende tijd bekendgemaakt. Het beleid van de ECB voor de komende tijd wordt mede daarop bepaald.

Kapitaalmarktrentes schieten omhoog

De Nederlandse tienjaarsrente (de kapitaalmarktrente) liet gisteren een flinke stijging zien. De rente sloot gisteren op 0,266% - het hoogste niveau in lange tijd.

Tienjaarsrente Nederlandse staat stijgt flink

De rentemarkten lijken dus al vooruit te lopen op een toekomstige renteverhoging van de ECB.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.