Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Europese rente in 2022 toch omhoog?

Kapitaalmarktrente stijgt snel nadat ECB optie renteverhoging open houdt

Kapitaalmarktrente stijgt snel nadat ECB optie renteverhoging open houdt

De inflatie bevindt zich al maanden op een heel hoog niveau. Veel centrale banken hebben hier op gereageerd door de rente te verhogen of aan te geven dat dit binnenkort zal gaan gebeuren. Tot voor kort wilde de Europese Centrale Bank niets weten van een renteverhoging. Maar gisteren was de toon van de ECB over de hoge inflatie bezorgder dan hiervoor.

ECB-president Christine Lagarde zinspeelde tijdens de persconferentie op een aanpassing van het monetaire beleid in de komende maanden. Gevolg: de Europese marktrentes – waaronder de Nederlandse kapitaalmarktrente – stegen flink.

Inflatie loopt flink op

In vrijwel alle landen in de wereld loopt de inflatie de laatste tijd flink op. De belangrijkste redenen zijn de sterk gestegen energieprijzen en de tekorten op allerlei grondstoffen en producten.

Inflatie Nederland

Ook de Nederlandse inflatie (CPI) is de laatste maanden hoger dan het in hele lange tijd geweest is.

Ontwikkeling Nederlandse inflatie tussen 1980 en 2022

De Nederlandse CPI over januari is nog niet bekend, maar de verwachting is dat deze nog hoger zal zijn dan de 5,7% van afgelopen december.

Inflatie tijdelijk?

Normaal gesproken verhogen centrale banken de rente vaak als de inflatie hoger is dan “standaard”. Internationaal zien we dat veel centrale banken de rentes ook verhoogd hebben. De ECB vond een renteverhoging tot nu toe niet nodig. Tot november vorig jaar was de boodschap van de ECB dat de hoge inflatie “van voorbijgaande aard” was. In december was de toon van de ECB al wat minder stellig en gisteren was de toon vooral bezorgd. Het is duidelijk dat de ECB de inflatie heeft onderschat.

De kans op een renteverhoging is hiermee flink toegenomen. De volgende vergadering van de ECB is in maart en deze zal heel belangrijk zijn. Tijdens die vergadering worden de nieuwe inflatieverwachtingen voor de komende tijd bekendgemaakt. Het beleid van de ECB voor de komende tijd wordt mede daarop bepaald.

Kapitaalmarktrentes schieten omhoog

De Nederlandse tienjaarsrente (de kapitaalmarktrente) liet gisteren een flinke stijging zien. De rente sloot gisteren op 0,266% – het hoogste niveau in lange tijd.

Tienjaarsrente Nederlandse staat stijgt flink

De rentemarkten lijken dus al vooruit te lopen op een toekomstige renteverhoging van de ECB.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek