Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Banken verhogen massaal rente: hypotheekrente schiet omhoog

Kleine renteverhogingen zijn verleden tijd: verhogingen tot 5 tienden

Kleine renteverhogingen zijn verleden tijd: verhogingen tot 5 tienden

Vorige week gaven we al aan dat de kans groot was dat de hypotheekrentes zouden gaan stijgen. Maar dat de banken zo massaal de hypotheekrentes zouden verhogen en dat de renteverhogingen zo fors zouden zijn, hadden we niet verwacht. Vrijwel alle banken hebben de afgelopen dagen de rentes verhoogd of hebben bekend gemaakt dat in de komende dagen te zullen doen. En voor de meeste banken geldt dat er in een paar weken tijd al meerdere rentewijzigingen doorgevoerd zijn.

Niet alle wijzigingen zijn fors, maar we zien nu toch dat bij veel banken de rentes op dit moment een paar tienden hoger staan dan een paar weken geleden. En bij sommige banken zien we de laatste dagen wijzigingen waarbij de rentes bij specifieke looptijd / risicoklasse combinaties meer dan een half procent verhoogd worden!

Bekijk de actuele hypotheekrentes

Waarom stijgen de rentes ook al weer?

De inflatie stijgt de afgelopen tijd wereldwijd hard. Centrale banken reageren hierop door de rentes te verhogen. Tot voor kort wilde de Europese Centrale Bank hier niets van weten, maar de kans op een renteverhoging in Europa lijkt in de afgelopen dagen groter geworden.

Kapitaalmarktrente

De rentemarkten lopen hier al op vooruit: de Nederlandse kapitaalmarktrente stijgt de laatste weken snel. 

Kapitaalmarktrente Nederland tussen februari 2021 en februari 2022

Hypotheekrente

Historisch gezien volgen de hypotheekrentes de kapitaalmarktrente vrijwel altijd (met enige vertraging). Dit valt goed te zien in onderstaande grafiek waarin we de Nederlandse kapitaalmarktrente en de laagste hypotheekrente met een looptijd van 10 jaar over een langere tijd naast elkaar hebben gezet.

Vergelijking van de kapitaalmarktrente en hypotheekrente over de afgelopen 10 jaar

Duidelijk is dat het verschil momenteel historische gezien erg klein is. Dat wordt nog duidelijker als we inzoomen op de laatste maand. Daarin bedraagt het verschil tussen deze 2 rentes slechts 0,6 procent. Dat is historisch gezien heel uitzonderlijk.

Hypotheekrente en kapitaalmarktrente in het afgelopen jaar

Als we kijken naar deze grafieken, dan lijkt het logisch dat de hypotheekrentes in de komende tijd nog wat verder zullen stijgen. Of de kapitaalmarktrente moet binnenkort weer dalen, maar deze kans lijkt klein.

Hoeveel zijn de hypotheekrentes al gestegen?

En zoals eerder aangegeven zijn de hypotheekrentes de afgelopen tijd al flink gestegen. Hieronder zien we een overzicht van de laagste actuele hypotheekrentes (rentes per morgen, want morgen gaan ook nog wat banken omhoog met de hypotheekrente) voor diverse looptijden ten opzichte van 1 februari jl. 

  1 feb. 12 feb. verschil
1 jaar vast 0,70% 0,71% 0,01%
2 jaar vast 0,70% 0,72% 0,02%
5 jaar vast 0,78% 0,84% 0,06%
10 jaar vast 0,90% 1,10% 0,20%
15 jaar vast 1,15% 1,32% 0,17%
20 jaar vast 1,24% 1,42% 0,18%
25 jaar vast 1,39% 1,48% 0,09%
30 jaar vast 1,42% 1,52% 0,10%

Laagste hypotheekrente voor een annuïteitenhypotheek met Nationale Hypotheek Garantie

Bij de populaire rentevaste perioden van 10 en 20 jaar vast, is de (scherpste) rente in nog geen 2 weken tijd al met ongeveer 2 tienden opgelopen.

Komende week

Voor komende week zijn al weer aardig wat rentewijzigingen aangekondigd. Dus voorlopig lijkt de stijging door te zetten.

Blijf op de hoogte van de rente-ontwikkeling

Ontvang maandelijks een rente update per mail

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek