Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 15 februari 2022, 08:08
#beleggen #algemene rentes

Vandaag plaatst de Nederlandse overheid een tienjarige obligatielening mét rentevergoeding. Dat is bijzonder te noemen: de afgelopen 3 jaar waren deze obligaties standaard gebaseerd op 0% rente.

Overheid gaat weer rente betalen over staatslening

De nieuwe tienjarige staatobligatie gaat een rente vergoeden van 0,5% per jaar. Doet de overheid dat niet, dan is de kans dat er geld opgehaald wordt te klein. De prijs van staatobligaties met een resterende looptijd van 9 jaar is ingestort. Dat zorgt ervoor dat een aankoop van die negenjarige obligatie een rendement oplevert van rond de 0,4% - dit is te zien bij de kapitaalmarktrente. Wil de staat nieuw geld binnenhalen, dan moet het rendement op de nieuwe obligatie daarboven liggen.

Kapitaalmarktrente omhoog

Invloed van ECB en Duitsland

De lagere prijzen van bestaande staatsobligaties wordt vooral veroorzaakt door de renteverwachting. De verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente in de loop van dit jaar zal verhogen doet de koers van deze obligaties geen goed. Ook de rente in Duitsland speelt een rol: bij onze oosterburen levert de meest recente staatsobligatie een effectief rendement op van 0,25%. 

Rente stijgt op bijna alle fronten

Dat de overheid de stap naar een obligatielening met rente zet is geen verrassing. Op alle fronten is de rente aan het stijgen - dat is te zien bij de hypotheekrente en ook bij de rente voor persoonlijke leningen. Alleen op het gebied van de spaarrente is er nog weinig van te merken. 

Rente-ontwikkeling bijhouden?

Dat doe je met onze maandelijkse Rente Update!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.