Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Nieuw! Staatsobligatie mét rente

Voor eerst in 3 jaar gaat Nederlandse overheid weer rente betalen

Voor eerst in 3 jaar gaat Nederlandse overheid weer rente betalen

Vandaag plaatst de Nederlandse overheid een tienjarige obligatielening mét rentevergoeding. Dat is bijzonder te noemen: de afgelopen 3 jaar waren deze obligaties standaard gebaseerd op 0% rente.

Overheid gaat weer rente betalen over staatslening

De nieuwe tienjarige staatobligatie gaat een rente vergoeden van 0,5% per jaar. Doet de overheid dat niet, dan is de kans dat er geld opgehaald wordt te klein. De prijs van staatobligaties met een resterende looptijd van 9 jaar is ingestort. Dat zorgt ervoor dat een aankoop van die negenjarige obligatie een rendement oplevert van rond de 0,4% – dit is te zien bij de kapitaalmarktrente. Wil de staat nieuw geld binnenhalen, dan moet het rendement op de nieuwe obligatie daarboven liggen.

Kapitaalmarktrente omhoog

Invloed van ECB en Duitsland

De lagere prijzen van bestaande staatsobligaties wordt vooral veroorzaakt door de renteverwachting. De verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente in de loop van dit jaar zal verhogen doet de koers van deze obligaties geen goed. Ook de rente in Duitsland speelt een rol: bij onze oosterburen levert de meest recente staatsobligatie een effectief rendement op van 0,25%. 

Rente stijgt op bijna alle fronten

Dat de overheid de stap naar een obligatielening met rente zet is geen verrassing. Op alle fronten is de rente aan het stijgen – dat is te zien bij de hypotheekrente en ook bij de rente voor persoonlijke leningen. Alleen op het gebied van de spaarrente is er nog weinig van te merken. 

Rente-ontwikkeling bijhouden?

Dat doe je met onze maandelijkse Rente Update!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek