Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie maart blijft net onder 10%

Hoogste inflatie sinds april 1976

Hoogste inflatie sinds april 1976

In de maand maart 2022 kwam de inflatie volgens de Consumentenprijsindex (CPI) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit op 9,7%. Dat is het hoogste inflatiecijfer sinds april 1976.

Hoge inflatie geen verrassing

Dat de inflatie hoog uitpakt is geen verrassing: vorige week werd al bekend dat de Europees geharmoniseerde inflatie (HICP) werd geraamd op 11,9%. Het definitieve cijfer voor de inflatie volgens de HICP methode kwam uit op 11,7%. De CPI komt daar meestal wel onder – dat deze ruim boven het niveau van februari (6,2%) zou uitkomen was echter wel de verwachting.

CPI - inflatie maart tm 2022 | CBS.nl

Afgelopen januari kwam de CPI nog op 6,4%, dat was toen de hoogste inflatie in 40 jaar tijd. De laatste keer dat een het inflatieniveau hoger was dan dat van maart is nog langer geleden: dat was in april 1976.

Hoge energieprijzen en dure voeding

De sterke groei van de inflatie wordt grotendeels veroorzaakt door de stijging van de prijzen van energie. In maart was energie maar liefst 157% duurder dan in maart 2021. In februari was dit met 77% ook al fors – maar nog minder dan de helft van de stijging in maart. Ook benzine en diesel werden flink duurder. De prijzen van vlees en groente gingen minder, maar nog steeds behoorlijk omhoog. Voedingsmiddelen waren in maart 2022 6,2% duurder dan een jaar eerder: in februari was dat 4,9%.

Record voor Europese inflatie

De totale inflatie in de eurozone ligt met 7,5 lager dan in Nederland. Desondanks is het wel een record: het is de hoogste inflatie ooit gemeten in de eurozone.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek