Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 8 april 2022, 09:43
#inflatie

In de maand maart 2022 kwam de inflatie volgens de Consumentenprijsindex (CPI) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit op 9,7%. Dat is het hoogste inflatiecijfer sinds april 1976.

Hoge inflatie geen verrassing

Dat de inflatie hoog uitpakt is geen verrassing: vorige week werd al bekend dat de Europees geharmoniseerde inflatie (HICP) werd geraamd op 11,9%. Het definitieve cijfer voor de inflatie volgens de HICP methode kwam uit op 11,7%. De CPI komt daar meestal wel onder - dat deze ruim boven het niveau van februari (6,2%) zou uitkomen was echter wel de verwachting.

CPI - inflatie maart tm 2022 | CBS.nl

Afgelopen januari kwam de CPI nog op 6,4%, dat was toen de hoogste inflatie in 40 jaar tijd. De laatste keer dat een het inflatieniveau hoger was dan dat van maart is nog langer geleden: dat was in april 1976.

Hoge energieprijzen en dure voeding

De sterke groei van de inflatie wordt grotendeels veroorzaakt door de stijging van de prijzen van energie. In maart was energie maar liefst 157% duurder dan in maart 2021. In februari was dit met 77% ook al fors - maar nog minder dan de helft van de stijging in maart. Ook benzine en diesel werden flink duurder. De prijzen van vlees en groente gingen minder, maar nog steeds behoorlijk omhoog. Voedingsmiddelen waren in maart 2022 6,2% duurder dan een jaar eerder: in februari was dat 4,9%.

Record voor Europese inflatie

De totale inflatie in de eurozone ligt met 7,5 lager dan in Nederland. Desondanks is het wel een record: het is de hoogste inflatie ooit gemeten in de eurozone.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.