Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie oktober 2022 iets lager: 14,3 procent

Prijsstijging energie lager dan in september

Prijsstijging energie lager dan in september

De definitieve inflatie over oktober 2022 is bekendgemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de afgelopen maand waren de consumentengoederen en -diensten in Nederland (de ConsumentenPrijsIndex, CPI) 14,3% hoger dan een jaar eerder. Over september 2022 kwam de inflatie nog uit op 14,5%. Een lichte daling dus, maar nog steeds torenhoog.

Inflatie - CPI tm oktober 2022 - CBS.nl

Invloed van energie- en brandstofprijzen

De meting van de inflatie zonder rekening te houden met de ontwikkeling van energie- en brandstofprijzen kwam in oktober uit op 6,9% (tegen 6,5% in september).

Energieprijzen minder gestegen

Energie was in oktober 2022 nog steeds fors (173%) duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Een klein lichtpuntje is dat die stijging lager was dan in september, toen de energieprijzen ten opzichte van 2021 maar liefst 200% hoger waren.

Besparen op energie?

Brandstofprijzen drukken inflatie

Ook de brandstofprijzen lagen in oktober hoger dan vorig jaar, echter met een aanzienlijk lager percentage dan in september. De stijging in oktober 2022 ten opzichte van oktober 2021 bedroeg 7,5%, tegen 11,4% in september. Daarmee zorgt deze prijsontwikkeling voor een drukkend effect op de totale inflatie.

Voeding en kleding meer in prijs gestegen

Voeding werd in oktober 14,0% duurder dan een jaar eerder. Dat was in september nog 12,8%. Vooral brood, granen en zuivel stegen fors in prijs. Ook de prijsstijging van kleding was groter dan vorige maand: 9,4% in oktober, terwijl dat in september nog 8,0% was.

Europese inflatie stijgt naar 10,7%

De inflatie in Europa ontwikkelt zich iets anders dan in Nederland. De Europees geharmoniseerde prijsindex HICP kwam voor oktober uit op 16,8% in Nederland. Ook dat was iets lager dan in september, toen deze landde op 17,1%. Gemiddeld is de inflatie in Europa echter gestegen: van 9,9% in september naar 10,7% in oktober.

Inflatie Europees geharmoniseerd - HICP - tm okt 2022 - CBS

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek