HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie oktober 2022 iets lager: 14,3 procent

Prijsstijging energie lager dan in september

Prijsstijging energie lager dan in september

De definitieve inflatie over oktober 2022 is bekendgemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de afgelopen maand waren de consumentengoederen en -diensten in Nederland (de ConsumentenPrijsIndex, CPI) 14,3% hoger dan een jaar eerder. Over september 2022 kwam de inflatie nog uit op 14,5%. Een lichte daling dus, maar nog steeds torenhoog.

Inflatie - CPI tm oktober 2022 - CBS.nl

Invloed van energie- en brandstofprijzen

De meting van de inflatie zonder rekening te houden met de ontwikkeling van energie- en brandstofprijzen kwam in oktober uit op 6,9% (tegen 6,5% in september).

Energieprijzen minder gestegen

Energie was in oktober 2022 nog steeds fors (173%) duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Een klein lichtpuntje is dat die stijging lager was dan in september, toen de energieprijzen ten opzichte van 2021 maar liefst 200% hoger waren.

Besparen op energie?

Brandstofprijzen drukken inflatie

Ook de brandstofprijzen lagen in oktober hoger dan vorig jaar, echter met een aanzienlijk lager percentage dan in september. De stijging in oktober 2022 ten opzichte van oktober 2021 bedroeg 7,5%, tegen 11,4% in september. Daarmee zorgt deze prijsontwikkeling voor een drukkend effect op de totale inflatie.

Voeding en kleding meer in prijs gestegen

Voeding werd in oktober 14,0% duurder dan een jaar eerder. Dat was in september nog 12,8%. Vooral brood, granen en zuivel stegen fors in prijs. Ook de prijsstijging van kleding was groter dan vorige maand: 9,4% in oktober, terwijl dat in september nog 8,0% was.

Europese inflatie stijgt naar 10,7%

De inflatie in Europa ontwikkelt zich iets anders dan in Nederland. De Europees geharmoniseerde prijsindex HICP kwam voor oktober uit op 16,8% in Nederland. Ook dat was iets lager dan in september, toen deze landde op 17,1%. Gemiddeld is de inflatie in Europa echter gestegen: van 9,9% in september naar 10,7% in oktober.

Inflatie Europees geharmoniseerd - HICP - tm okt 2022 - CBS

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen