Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 8 juni 2022, 14:50
#sparen #algemene rentes

De rentes lopen de laatste maanden heel hard op. En deze rentestijging begint voor spaarders eindelijk ook wat interessanter te worden. Je moet daarvoor wel bereid zijn het spaargeld voor minimaal een jaar vast te zetten en over te stappen naar een buitenlandse bank.

De Zweedse Klarna Bank heeft vandaag een renteverhoging doorgevoerd: met een rente van 1.05% voor 1 jaar vast staat Klarna nu duidelijk bovenaan de rentelijstjes.

Vaste en variabele rente

Gisteren schreven we al over de spectaculaire stijging van de Euribor rentes. In het artikel gingen we uitgebreid in op de verschillen tussen de variabele rente en de vaste rente. Waar de vaste rentes (in dit geval de Euribor rentes met een looptijd van 6 of 12 maanden) de afgelopen maanden een hele forse stijging hebben laten zien, komen de variabele/korte Euribor rentes nog niet van hun plaats.

Hetzelfde zien we op de spaarmarkt. De rentes op vrij opneembare spaarrekeningen bewegen niet of nauwelijks terwijl bij de vaste spaarrentes de ene naar de andere renteverhoging doorgevoerd wordt. Dat blijkt wel uit onderstaande grafiek waarin wij de hoogste spaarrente voor vrij sparen en de hoogste deposito rente voor 1 jaar tonen in de periode tussen 1 januari van dit jaar en vandaag. 

Hoogste spaarrente en 1-jaars deposito rente vanaf 1 januari 2022

Het wachten was op de eerste spaarbank die op de veel gekozen deposito looptijd van 1 jaar een rente van 1 procent of meer zou bieden. En vandaag is het dus zover: met een rente van 1,05% heeft Klarna deze grens geslecht.

Ben je bereid je spaargeld voor een langere periode vast te zetten, dan zijn nog hogere rentes mogelijk.

Bekijk alle deposito looptijden

Nederlandse banken

Kijk je naar de vergelijking van deposito rekeningen met een looptijd van 1 jaar, dan valt op dat de top 10 volledig bestaat uit banken met een buitenlands garantiestelsel. Met 0,30% is Yapi Kredi de eerste bank die onder het Nederlandse garantiestelsel valt. Een (relatief) hoge spaarrente is dus op dit moment alleen nog maar mogelijk als je vertrouwen hebt in buitenlandse spaargaranties.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.