Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie in mei iets lager

Energieprijzen stegen in mei minder dan in de maanden ervoor

Energieprijzen stegen in mei minder dan in de maanden ervoor

De inflatie in Nederland (op basis van CPI) is in mei uitgekomen op 8,8% op jaarbasis. Dat is lager dan in april (9,6%), maar nog steeds heel hoog. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De reden dat de inflatie in mei wat lager uitkwam dan in de maanden ervoor is dat de energieprijzen (elektriciteit, gas en stadsverwarming) net wat minder gestegen zijn. De prijs van benzine en voeding stegen juist wat harder.

Inflatie blijft historisch hoog

De inflatie was de afgelopen maand dus wat lager dan in de maand ervoor. Toch is de inflatie historisch gezien nog steeds erg hoog. Dit blijkt uit onderstaande grafiek.

Nederlandse inflatie in mei 2022 en de jaren daarvoor

Energie

Een heel belangrijk onderdeel in de inflatieberekening zijn de energiekosten. Deze kosten stegen de afgelopen maand wederom fors, maar wel minder fors dan in de afgelopen maanden. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat het CBS in de berekening elke maand de prijzen van nieuwe energiecontracten meeneemt. Veel mensen hebben echter helemaal geen nieuw energiecontract hoeven af te sluiten. Dus voor veel mensen betekent dit dat de “eigen inflatie” een stuk lager uitkomt dan het officiële inflatiecijfer.

Rente omhoog, inflatie omlaag?

Als de inflatie hoog is, reageren centrale banken vaak door de rente te verhogen. Dit doen ze omdat een hogere rente vaak een drukkend effect heeft op de inflatie. Dit komt omdat bij een hogere rente het lenen van geld duurder wordt en sparen juist meer loont. De Europese Centrale Bank is vandaag bij elkaar om een besluit te nemen over de Europese rente. Veel analisten verwachten dat de ECB vandaag bekend zal maken dat de rente per direct of in juli omhoog zal gaan.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek