HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie in mei iets lager

Energieprijzen stegen in mei minder dan in de maanden ervoor

Energieprijzen stegen in mei minder dan in de maanden ervoor

De inflatie in Nederland (op basis van CPI) is in mei uitgekomen op 8,8% op jaarbasis. Dat is lager dan in april (9,6%), maar nog steeds heel hoog. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De reden dat de inflatie in mei wat lager uitkwam dan in de maanden ervoor is dat de energieprijzen (elektriciteit, gas en stadsverwarming) net wat minder gestegen zijn. De prijs van benzine en voeding stegen juist wat harder.

Inflatie blijft historisch hoog

De inflatie was de afgelopen maand dus wat lager dan in de maand ervoor. Toch is de inflatie historisch gezien nog steeds erg hoog. Dit blijkt uit onderstaande grafiek.

Nederlandse inflatie in mei 2022 en de jaren daarvoor

Energie

Een heel belangrijk onderdeel in de inflatieberekening zijn de energiekosten. Deze kosten stegen de afgelopen maand wederom fors, maar wel minder fors dan in de afgelopen maanden. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat het CBS in de berekening elke maand de prijzen van nieuwe energiecontracten meeneemt. Veel mensen hebben echter helemaal geen nieuw energiecontract hoeven af te sluiten. Dus voor veel mensen betekent dit dat de “eigen inflatie” een stuk lager uitkomt dan het officiële inflatiecijfer.

Rente omhoog, inflatie omlaag?

Als de inflatie hoog is, reageren centrale banken vaak door de rente te verhogen. Dit doen ze omdat een hogere rente vaak een drukkend effect heeft op de inflatie. Dit komt omdat bij een hogere rente het lenen van geld duurder wordt en sparen juist meer loont. De Europese Centrale Bank is vandaag bij elkaar om een besluit te nemen over de Europese rente. Veel analisten verwachten dat de ECB vandaag bekend zal maken dat de rente per direct of in juli omhoog zal gaan.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen