Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Negatieve rente snel verleden tijd

Na stap ECB verhogen banken hun rentes

Na stap ECB verhogen banken hun rentes

De negatieve rente voor grootspaarders is met de rentestappen die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangekondigd waarschijnlijk snel verleden tijd. De eerste banken hebben al aangegeven de negatieve rente te verhogen of zelfs al af te schaffen.

ECB verhoogt de rente

Vorige week werd duidelijk dat de ECB eindelijk stappen gaat zetten in de rente. De eerste stap per 1 juli: dan gaat de rente bij de ECB van -0,50% naar -0,25%. Dit is de eerste keer dat de centrale bank de rente verhoogt in 11 jaar tijd.

Meer renteverhogingen op komst

Per september volgt een volgende renteverhoging, misschien zelfs met 0,5%. Daardoor zou de rente bij de ECB eindelijk weer positief uitkomen. Ook in de maanden daarna volgen naar verwachting nog enkele renteverhogingen.

Rentes gaan omhoog

Negatieve rente vanaf een ton

Grootbanken ING, Rabobank, ABN Amro en SNS – maar ook kleinere banken zoals ASN, Regiobank, Triodos Bank, Knab, Van Lanschot, DHB Bank en Nationale Nederlanden: allemaal hanteren ze op dit moment een negatieve rente van -0,50% voor saldi vanaf € 100.000. De banken die dat niet doen zijn in Nederland duidelijk in de minderheid.

Rentestap ECB zorgt voor aanpassing

Die negatieve rente komt voort uit het feit dat banken moeten betalen om geld te stallen bij de ECB. Die kosten berekenen ze door aan de spaarders met hoge saldi. Het is was dan ook te verwachten dat de rentestap van de ECB zou leiden tot een aanpassing van de negatieve rente bij de banken.

Rabobank voorop, ING volgt met grotere stap

De eerste die reageerde was Rabobank: per augustus wordt de negatieve rente daar aangepast van -0,50% naar -0,25%. Dit werd afgelopen vrijdag al bekendgemaakt. Vandaag volgt ING, met een grotere stap: per 1 oktober schaft deze grootbank de negatieve rente volledig af.

Actuele spaarrentes

Andere banken zullen volgen

Het ligt in de lijn der verwachtingen dat ook de andere banken hun negatieve rente zullen gaan verhogen of direct verlaten. Een serieuze positieve spaarrente zal echter waarschijnlijk nog enige tijd op zich laten wachten.

Volgen wat er gebeurt met de rentes?

Wij mailen elke maand een Update!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek