HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Negatieve rente snel verleden tijd

Na stap ECB verhogen banken hun rentes

Na stap ECB verhogen banken hun rentes

De negatieve rente voor grootspaarders is met de rentestappen die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangekondigd waarschijnlijk snel verleden tijd. De eerste banken hebben al aangegeven de negatieve rente te verhogen of zelfs al af te schaffen.

ECB verhoogt de rente

Vorige week werd duidelijk dat de ECB eindelijk stappen gaat zetten in de rente. De eerste stap per 1 juli: dan gaat de rente bij de ECB van -0,50% naar -0,25%. Dit is de eerste keer dat de centrale bank de rente verhoogt in 11 jaar tijd.

Meer renteverhogingen op komst

Per september volgt een volgende renteverhoging, misschien zelfs met 0,5%. Daardoor zou de rente bij de ECB eindelijk weer positief uitkomen. Ook in de maanden daarna volgen naar verwachting nog enkele renteverhogingen.

Rentes gaan omhoog

Negatieve rente vanaf een ton

Grootbanken ING, Rabobank, ABN Amro en SNS – maar ook kleinere banken zoals ASN, Regiobank, Triodos Bank, Knab, Van Lanschot, DHB Bank en Nationale Nederlanden: allemaal hanteren ze op dit moment een negatieve rente van -0,50% voor saldi vanaf € 100.000. De banken die dat niet doen zijn in Nederland duidelijk in de minderheid.

Rentestap ECB zorgt voor aanpassing

Die negatieve rente komt voort uit het feit dat banken moeten betalen om geld te stallen bij de ECB. Die kosten berekenen ze door aan de spaarders met hoge saldi. Het is was dan ook te verwachten dat de rentestap van de ECB zou leiden tot een aanpassing van de negatieve rente bij de banken.

Rabobank voorop, ING volgt met grotere stap

De eerste die reageerde was Rabobank: per augustus wordt de negatieve rente daar aangepast van -0,50% naar -0,25%. Dit werd afgelopen vrijdag al bekendgemaakt. Vandaag volgt ING, met een grotere stap: per 1 oktober schaft deze grootbank de negatieve rente volledig af.

Actuele spaarrentes

Andere banken zullen volgen

Het ligt in de lijn der verwachtingen dat ook de andere banken hun negatieve rente zullen gaan verhogen of direct verlaten. Een serieuze positieve spaarrente zal echter waarschijnlijk nog enige tijd op zich laten wachten.

Volgen wat er gebeurt met de rentes?

Wij mailen elke maand een Update!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen