Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie voor het eerst sinds 1975 boven 10 procent

Nederlandse inflatie blijft stijgen, vooral door duurdere energie en huren

Nederlandse inflatie blijft stijgen, vooral door duurdere energie en huren

De inflatie in Nederland is in de afgelopen maand voor het eerst sinds september 1975 boven de 10% uitgekomen. De stijging van 10,3% ten opzichte van juli 2021 is met name te wijten aan sterk gestegen energieprijzen, hogere huren en de gestegen kosten van eten en drinken. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

Inflatie historisch hoog

De huidige inflatie van boven de 10% is voor Nederland echt bijzonder. Uit onderstaande grafiek blijkt dat we terug moeten gaan tot 1975 voor een inflatiecijfer van boven de 10%. De afgelopen decennia is een inflatie van meer dan 5% zelfs al niet meer voorgekomen.

Nederlandse inflatie (CPI) tussen 1965 en juli 2022

Verschillende oorzaken voor sterke stijging

De sterke stijging hangt onder andere samen met de oorlog in Oekraïne. Met name de gasprijzen zijn door de oorlog sterk gestegen. Maar ook andere producten en diensten – zoals graan – zijn door de oorlog een stuk duurder geworden.

De oorlog is echter niet de enige reden. Zo zijn de huren de afgelopen maand fors gestegen. Deels komt dit – volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS – door de coronacrisis. “De huren zijn vorig jaar overwegend niet verhoogd in verband met de coronacrisis. Nu is dat weer wel gebeurd en dat weegt zwaar mee in het totale cijfer.”

Persoonlijke inflatie kan veel lager liggen

Dat de Nederlandse inflatie uitkomt op 10% wil niet zeggen dat iedere Nederlander in de afgelopen maand 10% duurder uit was. Voor het bepalen van de consumentenprijsindex gaat het CBS uit van een mandje van goederen en diensten die niet door iedereen (evenveel) gebruikt worden. Neem als voorbeeld de huurprijzen. Lang niet iedereen huurt en niet iedereen die wel huurt, heeft de afgelopen maand een huurverhoging gekregen.

Daarnaast nemen de energiekosten een groot deel van de totale prijsstijging voor hun rekening. En hierbij gaat het CBS altijd uit van de prijzen van nieuwe energiecontracten. Voor de meeste mensen geldt echter dat ze in de afgelopen maand geen nieuw energiecontract hebben afgesloten en dus in werkelijkheid andere energieprijzen betalen.

CPI versus HICP

Vorige week werd de Europees geharmoniseerde prijsindex voor Nederland al bekendgemaakt (HICP). Deze kwam met 11,6% nog hoger uit. Het inflatiecijfers dat vandaag bekendgemaakt is, betreft de stijging op basis van de consumentenprijsindex (CPI). Dit is het inflatiecijfer dat het meest gebruikt wordt in Nederland.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek