Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Geharmoniseerde inflatie Nederland – HICP

Actuele en historische geharmoniseerde inflatie cijfers Nederland (HICP)

Zoals beschreven op de pagina met algemene informatie over inflatie, is HICP de afkorting van de Harmonized Indices of Consumer Prices, of te wel geharmoniseerde consumentenprijsindex. Dit is een consumentenprijsindex die speciaal is ontwikkeld om de verschillende inflatiecijfers van de lidstaten van de Europese Unie met elkaar te kunnen vergelijken. De standaard consumentenprijsindex cijfers (CPI) van de verschillende landen bleken ongeschikt voor vergelijkingen, omdat de berekeningmethoden te veel verschillen. Bij de HICP wordt uitgegaan van een vaste berekeningsmethodiek die voor alle landen gelijk is waardoor er zinvolle vergelijkingen tussen de inflatiecijfers van de verschilllende landen gemaakt kunnen worden. Op deze pagina vindt u de actuele en historische HICP zoals bekendgemaakt door Eurostat (of het CBS).

Actuele Nederlandse HICP inflatie cijfers

Hieronder vind je een overzicht van de actuele Nederlandse, geharmoniseerde inflatiecijfers. Alle percentages geven de procentuele verandering weer van de betreffende maand ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De tabel wordt iedere maand geupdate zodra het CBS of Eurostat een nieuwe HICP waarde bekendmaakt.

Inflatie Nederland HICP
01-04-2024 2,60%
01-03-2024 3,10%
01-02-2024 2,70%
01-01-2024 3,10%
01-09-2023 -0,30%
01-08-2023 3,40%
01-07-2023 5,30%
01-06-2023 6,40%
01-12-2023 1,00%
01-11-2023 1,40%
01-10-2023 -1,00%

Historische Nederlandse inflatie (HICP)

Om een goed beeld te krijgen van de Nederlandse inflatie ontwikkeling op basis van de geharmoniseerde consumentenprijsindex, vind je hieronder een grafiek met een overzicht van de historische inflatiecijfers. Je kunt de periode zelf aanpassen

Wij gebruiken verschillende bronnen voor bovengenoemde gegevens, te weten het CBS, de OECD en Eurostat.

Hier komt je shortcode voor de tabel
Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek