Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Nederlandse inflatie naar record: 12% in augustus 2022

Hoogste inflatie in bijna 60 jaar metingen door het CBS

Hoogste inflatie in bijna 60 jaar metingen door het CBS

De inflatie over augustus is uitgekomen op 12,0%: een record in de bijna 60 jaar dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de consumentenprijsindex (CPI) meet.

Inflatie ruim hoger dan in juli

In juli bleef de CPI nog steken op 10,3% – de afgelopen maand was de inflatie nog eens 1,7% hoger. De prijzen waren in augustus 2022 maar liefst 12% hoger dan een jaar eerder, in augustus 2021.

Inflatie in Nederland: CPI tm augustus 2022 - CBS

Record in historie CBS

Dit is een record in de historie van het CBS. Daar wordt het inflatiecijfer bijgehouden sinds 1963. Het vorige record werd gevestigd in januari 1975: toen kwam de inflatie uit op 11,1%.

Boosdoener: energieprijzen 

Duidelijk is dat de energieprijzen de grote boosdoener zijn in deze ontwikkeling van de inflatie in Nederland. Energie was in augustus 2022 maar liefst 151% duurder dan in augustus 2021 (in juli was dat nog 108%). Die enorme stijging van de energieprijzen heeft een directe invloed op de financiën van huishoudens, via de energierekening, maar ook indirect. Door de hoge energieprijzen zijn ook boodschappen en vervoer ruim duurder geworden.

Inflatie augustus 2022 - bijdragen aan jaarmutatie - CBS

Inflatie in Nederland ruim hoger dan in eurozone

Vorige week werd bekend dat de HICP – de Europees geharmoniseerde prijsindex – voor Nederland in augustus uitkwam op 13,7%. Daarmee ligt de inflatie in ons land op een ruim hoger niveau dan gemiddeld in de eurozone (9,1% in augustus).

Europese inflatie - HICP - tm aug 2022 - CBS

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek