Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Grootste renteverhoging ECB sinds invoering euro

Renteverhoging van 0,75 procent om inflatie terug te dringen

Renteverhoging van 0,75 procent om inflatie terug te dringen

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zojuist de belangrijkste rentetarieven verhoogd met 0,75%. Dit is de grootste renteverhoging sinds de invoering van de euro. Door de rente zo fors te verhogen hoopt de ECB ervoor te zorgen dat de economie wat vertraagt en dat de extreem hoge inflatie af zal zwakken.

Europese refirente

De ECB hanteert meerdere rentetarieven. Het tarief waar het meest naar gekeken wordt is de zogenaamde Europese refirente. Dit is het tarief dat banken moeten betalen aan de ECB als ze geld van de centrale bank lenen. 

Europese rente ECB sinds 1999

Renteverhoging was al verwacht

De renteverhoging van vandaag is niet onverwacht. De ECB had al eerder laten weten dat ze de rente deze maand zou gaan verhogen. Tot een paar weken geleden leek de verhoging uit te komen op 0,5%. Maar omdat de meest recente inflatiecijfers nog hoger waren dan die van de voorgaande maanden, gingen steeds meer experts er al vanuit dat de verhoging wat hoger uit zou vallen.

Verhoging ECB erg laat

Op het moment dat een centrale bank de rentes verhoogt, heeft dat niet direct effect op de economie. Het kan even duren voordat de hogere rente doorwerkt in andere rentes zoals spaarrentes, hypotheekrente en leenrentes. En dan duurt het vaak nog even voordat het effect van deze rentestijging ook zichtbaar wordt in de economie zelf.

Veel experts vinden dan ook dat de ECB veel te laat is begonnen met het verhogen van de rente. De inflatie loopt al tijden op en vrijwel alle andere centrale banken hebben de rente veel sneller en forser verhoogd. In onderstaande grafiek valt duidelijk te zien dat de Bank of England en met name de FED (Amerikaanse centrale bank) in de afgelopen jaren de rente veel vaker gewijzigd hebben dan de ECB. 

Rente ontwikkeling ECB, FED en Bank of England

De ECB zal de komende maanden alle economische ontwikkelingen – vooral de inflatiecijfers – scherp in de gaten houden om te bepalen of deze renteverhoging voldoende zal blijken te zijn of dat er nog verdere verhogingen nodig zullen zijn.

Gevolgen voor hypotheekrente en spaarrente

De vraag is natuurlijk of deze renteverhoging ook direct zal leiden tot hogere hypotheekrentes en spaarrentes. Deze vraag hebben we in 2 extra artikelen aan de orde gesteld:

Op de hoogte blijven van de renteontwikkelingen?

Meld je gratis aan bij de HomeFinance Mailservice en ontvang maandelijks een update.

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek