Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 8 september 2022, 16:27
#economie #algemene rentes #sparen #lenen #hypotheek

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zojuist de belangrijkste rentetarieven verhoogd met 0,75%. Dit is de grootste renteverhoging sinds de invoering van de euro. Door de rente zo fors te verhogen hoopt de ECB ervoor te zorgen dat de economie wat vertraagt en dat de extreem hoge inflatie af zal zwakken.

Europese refirente

De ECB hanteert meerdere rentetarieven. Het tarief waar het meest naar gekeken wordt is de zogenaamde Europese refirente. Dit is het tarief dat banken moeten betalen aan de ECB als ze geld van de centrale bank lenen. 

Europese rente ECB sinds 1999


Renteverhoging was al verwacht

De renteverhoging van vandaag is niet onverwacht. De ECB had al eerder laten weten dat ze de rente deze maand zou gaan verhogen. Tot een paar weken geleden leek de verhoging uit te komen op 0,5%. Maar omdat de meest recente inflatiecijfers nog hoger waren dan die van de voorgaande maanden, gingen steeds meer experts er al vanuit dat de verhoging wat hoger uit zou vallen.

Verhoging ECB erg laat

Op het moment dat een centrale bank de rentes verhoogt, heeft dat niet direct effect op de economie. Het kan even duren voordat de hogere rente doorwerkt in andere rentes zoals spaarrentes, hypotheekrente en leenrentes. En dan duurt het vaak nog even voordat het effect van deze rentestijging ook zichtbaar wordt in de economie zelf.

Veel experts vinden dan ook dat de ECB veel te laat is begonnen met het verhogen van de rente. De inflatie loopt al tijden op en vrijwel alle andere centrale banken hebben de rente veel sneller en forser verhoogd. In onderstaande grafiek valt duidelijk te zien dat de Bank of England en met name de FED (Amerikaanse centrale bank) in de afgelopen jaren de rente veel vaker gewijzigd hebben dan de ECB. 

Rente ontwikkeling ECB, FED en Bank of England


De ECB zal de komende maanden alle economische ontwikkelingen - vooral de inflatiecijfers - scherp in de gaten houden om te bepalen of deze renteverhoging voldoende zal blijken te zijn of dat er nog verdere verhogingen nodig zullen zijn.

Gevolgen voor hypotheekrente en spaarrente

De vraag is natuurlijk of deze renteverhoging ook direct zal leiden tot hogere hypotheekrentes en spaarrentes. Deze vraag hebben we in 2 extra artikelen aan de orde gesteld:

Op de hoogte blijven van de renteontwikkelingen?

Meld je gratis aan bij de HomeFinance Mailservice en ontvang maandelijks een update.

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.