Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogRenteverhoging van 0,75 procent om inflatie terug te dringen
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zojuist de belangrijkste rentetarieven verhoogd met 0,75%. Dit is de grootste renteverhoging sinds de invoering van de euro. Door de rente zo fors te verhogen hoopt de ECB ervoor te zorgen dat de economie wat vertraagt en dat de extreem hoge inflatie af zal zwakken.
De ECB hanteert meerdere rentetarieven. Het tarief waar het meest naar gekeken wordt is de zogenaamde Europese refirente. Dit is het tarief dat banken moeten betalen aan de ECB als ze geld van de centrale bank lenen.
De renteverhoging van vandaag is niet onverwacht. De ECB had al eerder laten weten dat ze de rente deze maand zou gaan verhogen. Tot een paar weken geleden leek de verhoging uit te komen op 0,5%. Maar omdat de meest recente inflatiecijfers nog hoger waren dan die van de voorgaande maanden, gingen steeds meer experts er al vanuit dat de verhoging wat hoger uit zou vallen.
Op het moment dat een centrale bank de rentes verhoogt, heeft dat niet direct effect op de economie. Het kan even duren voordat de hogere rente doorwerkt in andere rentes zoals spaarrentes, hypotheekrente en leenrentes. En dan duurt het vaak nog even voordat het effect van deze rentestijging ook zichtbaar wordt in de economie zelf.
Veel experts vinden dan ook dat de ECB veel te laat is begonnen met het verhogen van de rente. De inflatie loopt al tijden op en vrijwel alle andere centrale banken hebben de rente veel sneller en forser verhoogd. In onderstaande grafiek valt duidelijk te zien dat de Bank of England en met name de FED (Amerikaanse centrale bank) in de afgelopen jaren de rente veel vaker gewijzigd hebben dan de ECB.
De ECB zal de komende maanden alle economische ontwikkelingen - vooral de inflatiecijfers - scherp in de gaten houden om te bepalen of deze renteverhoging voldoende zal blijken te zijn of dat er nog verdere verhogingen nodig zullen zijn.
De vraag is natuurlijk of deze renteverhoging ook direct zal leiden tot hogere hypotheekrentes en spaarrentes. Deze vraag hebben we in 2 extra artikelen aan de orde gesteld:
Meld je gratis aan bij de HomeFinance Mailservice en ontvang maandelijks een update.
Nu aanmeldenHomefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.